Wedden Op Excelsior

Wedden op Excelsior: zo werkt dat in de praktijk

Excelsior is de Rotterdamse club die altijd in de schaduw van Feyenoord staat, en nog wel een wisselt tussen de Eredivisie en Eerste Divisie. Je kunt uiteraard wedden op deze club. Hoe ziet de historie van de club uit Rotterdam eruit en is het mogelijk om te wedden op Excelsior?

Excelsior is de kleinste club uit de enige stad in Nederland met drie profclubs, Rotterdam. Als kleiner broertje van Feyenoord groeide Excelsior in de eenentwintigste eeuw uit tot een topclub in de Eerste Divisie, die inmiddels alles bij elkaar tien seizoenen in de Eredivisie actief was. In seizoen 2022/23 komt Excelsior opnieuw uit in de hoogste competitie van Nederland.

Placeholder Gold door Onetime
op 11 augustus 2022 - laatste update: 31 juli 2023
Wedden Op Excelsior

Wedden op Excelsior

Wedden op Excelsior is een manier om het volgen van een voetbalwedstrijd nóg spannender te maken. Als Excelsior wint, win jij namelijk ook een beetje. Niet alleen voor supporters van de club is wedden een leuke manier om de wedstrijd spannender te maken. Juist wanneer je verder van de club af staat, kun je soms mooie odds op markt herkennen. 

Waarop kun je zoal inzetten?

Als je gaat inzetten op een wedstrijd van Excelsior kun je kiezen uit een heleboel verschillende weddenschap. Je kunt bijvoorbeeld wedden op het resultaat van een wedstrijd, maar ook op het verloop van de wedstrijd.

Ook is het mogelijk om live te wedden op Excelsior, dus terwijl de wedstrijd gespeeld wordt. Live wedden is mega-interessant. Voetbal is een sport die enorm wordt beïnvloed door kleine veranderingen en details.

Wanneer een speler van een sterkere ploeg al vroeg in een wedstrijd een rode kaart krijgt, heeft dit directe gevolgen voor de rest van de wedstrijd. Dit kun je niet vooraf voorspellen, maar is wel bepalend voor het wedstrijdverloop. Wanneer je live inzet, kun je hier wél op anticiperen. 

Klassement 2018 Met Excelsior Op Plek 11
Klassement 2018 met Excelsior op plek 11

De geschiedenis van Excelsior

Excelsior is in grootte en qua prestaties de derde club van Rotterdam. In leeftijd is Excelsior echter de nummer 2. De club werd in 1902 opgericht door een aantal jongeren uit de Rotterdamse wijk Kralingen. Zij kwamen altijd bijeen op een veld, waar later Stadion Woudestein zou verrijzen.

Excelsior was één van de eerste arbeidersclubs van Nederland. Voetbal was rond de wisseling van de negentiende en twintigste eeuw voornamelijk een elitesport.

Hoewel in prestaties overvleugeld door het jongere Feyenoord, is Excelsior een vooruitstrevende club. In 1958 was het de eerste vereniging die een overdekte sta-tribune in gebruik nam. In 1974 was Excelsior, evenals als FC Volendam, een van de eerste clubs die het fenomeen shirtsponsoring, wat officieel verboden was, op een ludieke manier introduceerde. 

Op en neer tussen Ere- en Eerste Divisie

Vijf keer promoveerden de Kralingers. Net zo vaak volgde er een degradatie. Het verblijf in de Eredivisie in 2003 bleef beperkt tot één seizoen.

De club keerde terug op het hoogste niveau nadat het in 2006 kampioen van de Eerste Divisie was geworden. Het eerste jaar wist Excelsior zichzelf via de nacompetitie te handhaven. Het tweede seizoen, 2007/08, was er geen ontsnappen aan. Excelsior werd achttiende en laatste.

Datzelfde patroon herhaalde zich in 2011 en 2012 toen Excelsior ook zestiende en achttiende werd. 

De voorlaatste keer dat Excelsior naar het hoogste niveau promoveerde, leek er echt een stap voorwaarts gemaakt te worden. Via twee vijftiende en een twaalfde plaats werd de club in 2018 elfde in de Eredivisie. Dat was de hoogste eindklassering aller tijden voor de club. Een jaar later zat er niet meer in dan een zestiende plaats en volgde er degradatie via de play-offs.

In seizoen 2022/23 treffen we de Rotterdammers echter wederom aan in de hoogste competitie.

Rotterdam Stadion Woudestein
Voorheen stond het stadion bekend onder de naam Stadion Woudestein

Wat is het budget van Excelsior?

Excelsior draait op een budget van plusminus €7 miljoen. Een deel van de inkomsten komt uit het verkopen van de stadionnaam. Stadion Woudestein heet sinds enkele jaren officieel het Van Donge en De Roo-Stadion.

Hoofdsponsor van Excelsior is verzekeringsmaatschappij DSW. Zij gebruiken de uiting op het shirt om maatschappelijke betrokkenheid te tonen door de Stichting van rolstoeltennisster Esther Vergeer te promoten.   

De Kralingers speelden medio jaren ‘70 met een grote ‘A’ op de borst, wat volgens de club verwees naar de A-selectie. Het was echter een slecht bewaard geheim dat de A stond voor AKAI, waarvan de Nederlandse tak werd gerund door suikeroom Rob Albers. Toen in 1982 shirtsponsoring door de KNVB werd toegestaan, stond er ook direct AKAI op de Rotterdamse shirts. Dit zou tot 2000 niet veranderen.

Gedurende de jaren is Excelsior uitgegroeid van lelijk eendje in de Eerste Divise naar een club die zelfs zo nu en dan meespeelt op het hoogste niveau.

Belangrijk daarbij is de samenwerking met Feyenoord geweest. Feyenoord verhuurde talentvolle voetballers en trainers aan de stadgenoot om te rijpen en om ervaring op te doen. Excelsior profiteerde dusdanig van deze kwaliteitsimpuls dat de stap naar de top van de Eerste Divisie en zelfs naar de Eredivisie gemaakt kon worden.

Veelgestelde vragen over wedden op Excelsior

Is het veilig om te wedden op Excelsior?

Ja. Wanneer je speelt bij een legale bookmaker, is het veilig om een gokje te wagen op Excelsior. Per 1 oktober 2021 heb je de keuze uit verschillende nationale en internationale bookmakers die allemaal door de KSA beoordeeld zijn.

Is het legaal om op Excelsior te wedden?

Ja. Wedden op voetbalwedstrijden is legaal, mits je speelt bij een bookmaker of een online casino met sportsbook speelt die een vergunning heeft. Spelen bij een bookmaker die (nog) niet over een KSA vergunning beschikt blijft strafbaar.

Is live wedden legaal?

Ja. Per 1 oktober 2021 mag iedere online bookmaker die een licentie van de KSA heeft verkregen live weddenschappen aanbieden.

on air