FC Twente

Wedden op FC Twente: hoe doe je dat?

FC Twente is een voetbalclub uit het oosten van het land die een nogal hectisch laatste decennium achter de rug heeft. De club werd in 2010 voor het eerst kampioen van Nederland, maar moest de titel uiteindelijk bekopen met een degradatie naar de Eerste Divisie.

FC Twente kent in de jaren tussen 2007 en 2012 een absolute glorieperiode waarin het drie keer tweede en één keer landskampioen werd. FC Twente leek zich definitief in de top van de Eredivisie gevestigd te hebben, maar viel heel hard van het voetstuk af toen bleek dat de club diverse vreemde kunstgrepen had toegepast om bij de top te kunnen blijven horen.

In dit artikel leer je de club beter kennen en lees je hoe je kunt wedden op FC Twente.

Placeholder Gold door Onetime
op 24 februari 2023 - laatste update: 31 juli 2023
FC Twente

Welke weddenschappen zijn interessant bij FC Twente?

Wedden op FC Twente kun je op meerdere manieren doen. Je kunt standaard een resultaatweddenschap afsluiten op een wedstrijd van FC Twente. Dit kan variëren van het voorspellen van het resultaat in winst, verlies of een gelijkspel, maar kan ook heel specifiek zoals het correct voorspellen van de rust of eindstand van een wedstrijd behoort tot de mogelijkheden.

Hoe specifieker je een voorspelling maakt, hoe kleiner de kans dat je de weddenschap wint. Hoe kleiner de kans is dat iets gebeurt, hoe hoger de quotering van de bookmaker.

Voorspellen dat FC Twente een wedstrijd wint levert je minder op dan dat je voorspelt dat FC Twente een wedstrijd met 5-1 wint. In het eerste geval heb je 33% kans dat je voorspelling klopt, in het geval van 5-1 is die kans vele malen kleiner.

Voor beide gevallen is het mogelijk om het percentage van je winstkansen te vergroten. In het geval van het voorspellen van het resultaat kun je dat bijvoorbeeld doen door op een dubbele kans of een Draw No Bet in te zetten. Dan verhoog je je winstkansen van 33% naar respectievelijk 66% en 50%. Meer zekerheid over een winnende weddenschap, maar wel minder rendement.

In het geval van de 5-1 voorspelling kun je meer zekerheid over je winst verkrijgen door niet enkel op 5-1 in te zetten, maar een rijtje van drie of vier uitslagen te selecteren waar 5-1 deel van uit maakt. Dan win je wellicht met 4-0, 4-1, 5-0 en 5-2 ook nog. Dit heet een correcte score weddenschap.

Voetbal Ranking Op Basis Van Budgetten
Wedden op FC Twente – dubbele kans

Waar moet je op letten bij het wedden op FC Twente?

Allereerst zul je waarschijnlijk kijken naar de odds die FC Twente van een bookmaker heeft gekregen voor een bepaalde wedstrijd. FC Twente is een middenmoter in de Nederlandse Eredivisie en zal ongeveer even vaak licht favoriet zijn in een wedstrijd als dat ze dat niet zijn. In de wedstrijden tegen de top 3 en AZ zal FC Twente vaak als underdog de hoogste quotering krijgen.

Interessanter is het letten op andere weddenschappen die op FC Twente aangeboden worden. Een voorbeeld hiervan is een under/over weddenschap.

Deze worden veelal aangeboden op het totaal aantal doelpunten in een wedstrijd of in een helft. Het resultaat van de wedstrijd is niet van belang want het is voor de meeste under/over weddenschappen niet van belang welk team de meeste doelpunten maakt.

Onetime's wedtip 2022/23

Ron Jans maakte de afgelopen seizoenen weer een competitor van FC Twente. De club heeft zich weer gemeld in de (sub)top van de Eredivisie en zal daar ook in 2022/23 te vinden zijn.

OneTime-prognose: 5e

 

1920Px Ajax Tegen Fortuna 54 7 1. Buis (Links) Probeert Met Kopbal Cruijff Te Bereiken, Bestanddeelnr 920 8836

De geschiedenis van FC Twente

FC Twente werd opgericht in 1965 toen Enschedese Boys en Sportclub Enschede met elkaar fuseerden. Oorspronkelijk was het idee dat er een aantal andere regionale clubs, waaronder Sportclub Heracles uit het nabijgelegen Almelo, in de fusieclub op zouden gaan, maar uiteindelijk is het bij de twee clubs uit Enschede gebleven.

Als thuishaven kwam FC Twente te spelen in het Diekman Stadion van SC Enschede. Eind jaren ‘60 en gedurende de jaren ‘70 groeide FC Twente tot grote hoogten in het Nederlandse betaalde voetbal.

Onder trainer Kees Rijvers werden twee derde, een vierde en een vijfde plaats in de Eredivisie genoteerd. Het leverde Rijvers warme belangstelling en uiteindelijk een overgang naar PSV op.

Rijvers werd opgevolgd door Antoin Kohn

Rijvers werd opgevolgd door zijn assistent Antoine Spitz Kohn. Onder de Luxemburgse trainer werden de resultaten van FC Twente alleen maar beter. De ploeg werd achtereenvolgens tweede en twee keer vierde in de Eredivisie alvorens in 1977 het eerste tastbare zilverwerk in de prijzenkast gezet kon worden. FC Twente won de KNVB Beker door in de finale PEC Zwolle met 3-0 te verslaan.

In het begin van de jaren ‘80 ging het snel een heel stuk minder bij FC Twente. De ploeg degradeerde zelfs naar de Eerste Divisie, maar was na één jaar weer terug op het hoogste niveau. Wat volgde was een snelle opmars terug naar de top. Achter het ongenaakbare PSV en Ajax werd FC Twente eind jaren ‘80 drie keer op rij derde.

Desondanks stond FC Twente als saai en kleurloos te boek en kon het elftal op weinig publieke belangstelling reken. In 1989 was FC Twente-verdediger Andy Scharmin één van de dodelijke slachtoffers van de vliegtuigramp die plaatsvond toen het Kleurrijk Elftal, een elftal met donkere spelers en een Nederlands paspoort, naar Suriname vloog voor een benefietwedstrijd.

Tom Krommendijk verongelukte bij een auto ongeluk

Een jaar later sloeg opnieuw het noodlot toe in de selectie van FC Twente. Spits Tom Krommendijk verongelukte bij een auto-ongeluk, de avond na de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 1990/1991.

Persoonlijk leed bleef een rode draad in Enschede in het begin van de jaren ‘90. Doelman Hans de Koning verbrijzelde in een vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Barcelona zijn heup en moest zijn carrière beëindigen.

Nog tragischer is het verhaal van Marcel Peeper, die zich als speler van FC Twente tot het Nederlands Elftal knokte en daar in zijn eerste interland tegen Rusland een dubbele beenbreuk opliep die feitelijk het einde van zijn carrière betekende.

Ondertussen bleef FC Twente een subtopper in de Eredivisie en ging men ook in Enschede mee in de trend om een nieuw stadion te laten bouwen. In 1998 verliet FC Twente het Diekman Stadion voor de nieuwe Grolsch Veste. In 2001 won FC Twente de KNVB Beker. Daarna moest de club een aantal jaren pas op plaats maken.

De entree van Munsterman

In 2003 trad Joop Munsterman aan als nieuwe voorzitter van FC Twente. De ambitieuze, in het zakenleven geslaagde Munsterman wilde van FC Twente een topclub maken. Daartoe werden er een aantal dubieuze deals gesloten met onder andere Doyen Group, over de transferrechten van talentvolle voetballers.

De Britse ex-bondscoach Steve McLaren werd door Munsterman als nieuwe trainer uit de hoge hoed getoverd. McLaren leidde FC Twente naar een tweede plaats in de competitie en naar de bekerfinale, die verloren werd van SC Heerenveen.

Een jaar later werd FC Twente voor het eerst landskampioen. McLaren vertrok naar het Duitse VfL Wolfsburg en werd opgevolgd door Belgische trainer Michel Preud’homme die direct de Johan Cruijff Schaal wist te winnen.

Een titelprolongatie zat er niet in, maar FC Twente werd wel keurig tweede nadat het tot de laatste speeldag om het kampioenschap mee had gedaan, won de KNVB Beker én behaalde de kwartfinale van de Europa League.

Preud’homme vertrok al na één seizoen uit Enschede en ook zijn opvolger Co Adriaanse verliet FC Twente al na een half jaar, waarna Steve McLaren als verloren zoon terugkeerde. De glorieperiode kwam ondertussen ten einde. In 2013 eindigde FC Twente als zesde, twee jaar later was de dertiende plaats het hoogst haalbare. Munsterman trad in januari 2015 terug als voorzitter.

Controverse

In 2015 kwam ook voorzitter Joop Munsterman in opspraak. Zijn deals met onder andere de Doyen Group bleken heel anders in elkaar te zitten dan Munsterman altijd beweerd had.

FC Twente had gelogen op officiële KNVB stukken en heeft op oneigenlijke manier voordeel behaald uit de deals van Munsterman. De club kreeg te maken met financiële problemen en de KNVB wilde Twente de licentie om betaald voetbal te mogen spelen afpakken.

Dat lukte uiteindelijk niet en ook de verplichte degradatie die de bond op wilde leggen hield geen stand. Deze werd door FC Twente tot de hoogste Europese beroepscommissie aangevochten. Wat wel bleef staan was de straf dat FC Twente gedurende enkele jaren niet meer namens Nederland uit mocht komen in Europese voetbaltoernooien.

Degraderen deed FC Twente in 2018 op eigen kracht. De club toonde echter wederom veerkracht en werd direct met overmacht kampioen van de Keuken Kampioen Divisie en keerde terug naar de Eredivisie, waar het vorig jaar niet in degradatieproblemen kwam.

Onder de nieuwe trainer Ron Jans en met een aantal huurspelers van Ajax en Feyenoord hoopt FC Twente de weg naar boven opnieuw gevonden te hebben. Dat objectief werd behaald. FC Twente eindigde op de tiende plaats. Daarmee greep de ploeg op de valreep naast een play-off ticket voor Europees Voetbal.

In seizoen 2021/22 behaalde FC Twente wel de voorronden van de UEFA Conference League, maar werd het uitgeschakeld voor het hoofdtoernooi begon. In 2022/23 hoopt FC Twente opnieuw op de play-offs voor een Europees ticket.

Wat zijn de budgetten van FC Twente?

FC Twente werkte in 2021 met een begroting van om en nabij de 20 miljoen euro. Nadat rond 2007 het budget stelselmatig opgehoogd werd, stond FC Twente in 2016 voor de rechter om een faillissement af te wenden.

Door een gedegen sponsorportefeuille, een zeer loyale achterban en een creatieve technische staf die voor weinig geld een kwalitatief aardige selectie op de been kan brengen heeft FC Twente zich drie jaar na de degradatie alweer terug richting het linkerrijtje van de Eredivisie geknokt.

Veelgestelde vragen rondom wedden op FC Twente

Waar kan ik wedtips voor FC Twente vinden?

Er zijn websites die zich helemaal toeleggen op het geven van advies over sportweddenschappen. Zij doen dit op basis van statistieken en quoteringen, ook wel odds genoemd.

Ook op de websites van online casino's met een sportsbook geven over het algemeen ook wel wat tips aan voor het maken van een weddenschap. Op OneTime Forum komen diverse tips over sportweddenschappen voorbij. Hier geven we je zelfs advies over systeemweddenschappen en wedstrategieën.

Kan ik wedden op spelers van FC Twente?

Ja, het is zeker mogelijk om een weddenschap af te sluiten op de spelers van FC Twente. Vooral op welke speler tot score gaat komen in een wedstrijd kun je bij de diverse bookmakers inzetten plaatsen.

Kan ik live wedden op de wedstrijden van FC Twente?

Ja, vanaf 1 oktober 2021 is het toegestaan om live te wedden op sportwedstrijden. Je kunt bij live wedden tijdens de wedstrijd weddenschappen afsluiten, maar je kunt er ook voor kiezen om voordat het laatste fluitsignaal geklonken heeft je winst te nemen.

on air