Ronde Van Vlaanderen 2018 Tour Of Flanders 2018 39367219080 Scaled

Wedden op de ronde van Vlaanderen: de mogelijkheden

Het klassieke voorjaar is inmiddels de maand maart voorbij en na een Italiaans gedeelte, is het Vlaamse voorjaar ondertussen bijna op het hoogtepunt. De Ronde van Vlaanderen in aantocht. In dit artikel alles over de Ronde van Vlaanderen en hoe je kunt wedden op de Ronde van vlaanderen.

De hoogmis van de Vlaamse wielerweken. Zo wordt de Ronde van Vlaanderen genoemd. De wedstrijd is de oudste en de langste kasseienklassieker die over de Vlaamse wegen voert. Na twee door corona-maatregelen andere edities is het voor de renners dit jaar weer business as usual. De koers van 2022 gaat over 272,5 kilometer van Antwerpen naar Oudenaarde.

Ronde Van Vlaanderen 2018 Tour Of Flanders 2018 39367219080 Scaled
Ronde Van Vlaanderen 2018 Tour Of Flanders 2018 39367128610
De Nederlander Niki Terpstra op weg naar de overwinning in de Ronde van Vlaanderen in 2018 Credit: S.Yuki WikiCommons – CC BY 2.0

Wedden op de Ronde van Vlaanderen

Wed opties op wielrennen zijn over het algemeen redelijk beperkt. De Ronde van Vlaanderen is hier in West-Europa dan wellicht een traditie waar we met z’n allen op zondagmiddag de televisie voor aanzetten, in Azië worden ze er over het algemeen niet warm of koud van. Dat maakt dat het aanbieden van wieler weddenschappen door bookmakers interessant voor een zeer beperkt groepje volgers.

Wedden op de Ronde van Vlaanderen outright bet

Dat maakt dat het aanbieden van veel wieler weddenschappen voor de bookmakers niet interessant is. Bij de Nederlandse Toto kun je zelfs alleen terecht voor een outright bet op de winnaar van de Ronde van Vlaanderen.

Versus weddenschap

Een ander soort weddenschap is een versus weddenschap aan. In deze weddenschap kun je wedden tegen de topfavorieten. Een groep renners worden als favoriet zijn aangemerkt hebben een individuele quotering gekregen. Alle andere renners hebben één gezamenlijke quotering gekregen en strijden dus feitelijk tegen de favorieten.

Laten we deze weddenschap even nader belichten. De Nederlandse wielrenner Niki Terpstra is een goede renner in de Vlaamse voorjaarsklassiekers, maar behoort met odds 1:300 dit jaar overduidelijk niet tot de favorieten.

Een inzet op Terpstra is lucratief, maar de kans dat hij wint is klein. Wanneer je inzet op Terpstra en de 149 andere renners die niet tot de favorieten behoren zijn de odds weliswaar maar 1:3, maar de kans dat je wint is procentueel gezien veel groter.

Head-to-head weddenschap

Een andere vorm van wielerwedden is bij sommige bookmakers de head-to-head weddenschap. Bij dit type weddenschap koppelt het sportwedkantoor twee renners aan elkaar en kun je als speler gokken op de renner waarvan je denkt dat deze eerder in Oudenaarde is dan de andere renner.

Live wedden op de Ronde van Vlaanderen

Geen sport is aantrekkelijker dan wielrennen voor het afsluiten van een live weddenschap. Wanneer de favorieten niet lekker in de wedstrijd zitten of al vroeg in de wedstrijd uitvallen, ontstaat er een nieuwe wedstrijd en kun je tijdens het koersverloop bepalen welke renner de grootste kans heeft om de Ronde van Vlaanderen te gaan winnen.

De odds bij live wedden worden tijdens de wedstrijd continu aangepast dus wanneer je zeker bent van je zaak is het zaak om snel je bet te plaatsen voordat de bookmaker ook door heeft dat jouw favoriet de Ronde van Vlaanderen daadwerkelijk gaat winnen. Live wedden kan bij Bingoal, onze betting partner bij het wielrennen.

De geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen

In 1913 werd de Ronde van Vlaanderen voor het eerst georganiseerd. De organisatie was in handen van een krant. Net zoals in Italië Milaan – San Remo georganiseerd werd door La Gazetta dello Sport, werd de eerste Ronde georganiseerd door Sportwereld.

In de eerste jaren van het bestaan van de wedstrijd was het vooral een Belgische aangelegenheid. De wedstrijd werd ook regelmatig op dezelfde dag verreden als Milaan – San Remo. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam het besef dat er meer interesse voor de Ronde zou komen als deze op een andere datum verreden zou worden.

Passages over de kasseistroken

Wat de Ronde van Vlaanderen natuurlijk het meest typeert zijn de passages over de kasseistroken. Deze zijn in de loop der jaren heel specifiek in het parcours gehouden vanwege de eigenheid van de wedstrijd. Vroeger was het echter geen luxe. Er waren simpelweg niet veel betere wegen te vinden.

Vlaanderen investeerde in de jaren na de tweede wereldoorlog meer in het wegennet waardoor er kasseien vervangen werden door klinkers of asfalt. Om toch een representatieve wielerwedstrijd te kunnen organiseren verschoof de finale van de koers meer en meer naar de Vlaamse Ardennen.

Moderne ronde

De moderne Ronde is dan ook een wedstrijd die de nodige kasseistroken en hellingen met elkaar combineert tot misschien wel de mooiste wielerwedstrijd ter wereld. Illustere namen als de Berendries, de Oude Kwaremont en de Muur van Geraardsbergen doen het hart van iedere wielerliefhebber een klein beetje sneller slaan.

Van de eerste tweeëndertig edities van de Ronde werden er 31 gewonnen door Belgische coureurs. Enkel de Zwitser Heiri Suter wist in 1923 de Belgische hegemonie te doorbreken. Na de Tweede wereldoorlog werd het wielerpeloton internationaler. De Italiaan Fiorenzo Magni was de eerste renner die de renner drie keer en dan nog wel drie keer op rij wist te winnen.

Magni is recordhouder

Daarmee is Magni anno 2021 nog altijd recordhouder met de meeste overwinningen in Vlaanderen’s Mooiste. Dat record moet hij wel delen met de Belgen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen én de Zwitser Fabian Cancellara. Ook zij wonnen de Ronde allemaal drie keer.

Wim van Est was in 1953 de eerste Nederlander die de wedstrijd won. Van zijn opvolgers Jo de Roo, Evert Dolman, Cees Bal, Jan Raas, Hennie Kuiper, Johan Lammerts, Adrie van der Poel en Niki Terpstra was Raas de enige die de Ronde twee keer op zijn schreef.

De laatste Nederlandse winnaar is Mathieu van der Poel, de zoon van de hierboven genoemde Adrie. Hij was in 2020 nipt de sterkste in de sprint á deux met Wout van Aert in een Ronde die door de Coronapandemie was uitgesteld tot half oktober.  

out van Aert, volgens onze OneTime Tipster dé topfavoriet voor de komende Ronde van Vlaanderen Credit: Joost Pauwels WikiCommons – CC0

De kanshebbers 2022 volgens Onetime

Wanneer we het moeten hebben over de kanshebbers voor de overwinning in de Ronde van Vlaanderen, dan kunnen we niet anders dan naar het team van Jumbo-Visma kijken. Met Wout van Aert heeft de Nederlandse ploeg de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Classic in de gelederen. Bovendien reed Van Aert een beresterke Parijs – Nice waarin zijn hulp essentieel was voor de eindzege van Primoz Roglic.

Een tweede favoriet rijdt ook voor Jumbo – Visma. De Fransman Christophe Laporte ontsnapte in de eerste etappe van Parijs – Nice met Van Aert en Roglic en mocht van de anderen de etappe winnen. In de E3 Prijs was het weer een mini-ploegentijdrit voor Jumbo-Visma toen Van Aert en Laporte samen ontsnapten. Nu was het van Aert die mocht winnen. Laporte werd daarna ook tweede in Gent-Wevelgem en is een absolute kanshebber voor de zege als er iets mis gaat met Van Aert.

Kasper Asgreen 20180923 UCI Road World Championships Innsbruck 1
De Deen Kasper Asgreen won de Ronde van Vlaanderen in 2021.. Credit: WikiCommons – CC BY-SA 4.0

Kasper Asgreen won de Ronde van Vlaanderen in 2021 en wordt ook deze editie tot de favorieten gerekend. Asgreen maakt dit seizoen echter tot nu toe nog niet die indruk dat het logisch zou zijn dat hij zondag opnieuw wint.

Mathieu van der Poel miste vrijwel de hele aanloop naar het klassiekerseizoen door een rugblessure. In Milaan – San Remo stond hij er echter direct weer. Van der Poel werd derde en won in de afgelopen week een etappe in de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali.

Bijzondere aandacht moet er zijn voor Tadej Pogacar. De Tour-winnaar reist officieel naar Vlaanderen af om te trainen voor de kasseien etappe in de Tour de France, maar de Sloveen rijdt zo overtuigend dit jaar dat hij zomaar voor een grote verrassing kan zorgen. Als je, zoals Pogacar, de Strade Bianche kunt winnen, dan kun je ook hoge ogen gooien in de Ronde van Vlaanderen.

Vroege ontsnapping

Wij verwachten een wedstrijd waarin de vroege ontsnapping het tot een kilometer of dertig van de finish vol gaat houden. Met nog een kilometer of veertig voor de wielen zal er in de groep van de favorieten als eerste door de renners van Deceuninck – Quick Step aan de boom geschud worden, waarop de renners van de Nederlandse Jumbo – Visma ploeg zullen moeten reageren.

In de finale van de wedstrijd zal om de overwinning gestreden worden door een klein groepje renners die elkaar in de absolute slotfase uit het wiel willen rijden. Wij verwachten een sprint met maximaal een renner of vijf waarbij we Wout van Aert de beste kansen geven om de Ronde van Vlaanderen 2022 te winnen.

OneTime top-3:

  1. Wout van Aert
  2. Kasper Asgreen
  3. Mathieu van der Poel
on air