Zcash

Zcash: De Cryptocurrency die privacy naar een hoger niveau tilt

Zcash is een cryptocurrency die in 2016 werd geïntroduceerd en zich richt op het bieden van een hoger niveau van privacy en anonimiteit voor gebruikers in vergelijking met andere cryptocurrencies zoals Bitcoin. Het maakt gebruik van geavanceerde cryptografische technieken en biedt gebruikers de mogelijkheid om te kiezen tussen transparante en afgeschermde transacties, afhankelijk van hun voorkeuren. Dit artikel gaat dieper in op de kenmerken van Zcash, de manier waarop het wordt gemined en de verschillen met andere privacy-georiënteerde cryptocurrencies zoals Dash en Monero. Ook bespreken we enkele digitale wallets en beantwoorden we de vraag of het kopen van Zcash een slimme zet is.

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 17 december 2017 - laatste update: 5 december 2023
Zcash

3,2/5

Zcash (ZEC)

Ontdek hoe je kunt profiteren van de unieke combinatie van privacy, stabiliteit en beperkte beschikbaarheid van Zcash

Ontdek hoe je kunt profiteren van de unieke combinatie van privacy, stabiliteit en beperkte beschikbaarheid van Zcash

Wat is Zcash?

Zcash is een vryptocurrency die in 2016 werd geïntroduceerd. Het biedt een hoger niveau van privacy en anonimiteit voor gebruikers in vergelijking met andere cryptomunten zoals Bitcoin. Zcash maakt gebruik van geavanceerde cryptografische technieken, met name zero-knowledge proofs, die het mogelijk maken om transacties te verifiëren zonder informatie over de afzender, ontvanger of het bedrag van de transactie prijs te geven.

In Zcash kunnen gebruikers kiezen tussen twee soorten transacties: transparante en afgeschermde transacties. Transparante transacties zijn vergelijkbaar met die van Bitcoin, waarbij het adres van de afzender, het adres van de ontvanger en het bedrag van de transactie openbaar zijn. Afgeschermde transacties daarentegen verbergen deze informatie, waardoor een hoger niveau van privacy en anonimiteit wordt gewaarborgd.

Zcash maakt gebruik van een Proof-of-Work (PoW) algoritme voor het minen van nieuwe munten en het valideren van transacties. Het aanbod van Zcash is beperkt tot 21 miljoen munten, net als Bitcoin. In de loop der jaren is Zcash uitgegroeid tot een populaire keuze voor mensen die waarde hechten aan privacy en veiligheid bij het gebruik van cryptocurrencies.

Centrale organisatie

Zcash verschilt sterk van Bitcoin doordat het volledig gecentraliseerd is, terwijl Bitcoin juist decentraal is. De organisatie beweert dat dit geen verschil maakt voor het publiek, maar dit moet nog blijken. Sommigen beweren dat Zcash de eerste munt was die de blockchain van Bitcoin als basis heeft gebruikt en transacties volledig versleutelt om anonimiteit en privacy te garanderen. Maar in werkelijkheid was Monero hier al eerder mee begonnen, namelijk in 2014, twee jaar eerder dan Zcash.

Zcash Company wordt beheerd door zes sleutelhouders die op elk moment transactiekosten kunnen eisen. In de eerste vier jaar na de oprichting worden 20% van de geminede munten verdeeld onder de aandeelhouders, de Foundation en de oprichters. Hoewel de Company beweert dat het publiek de keuze heeft om updates te accepteren of niet, moet nog blijken of dit in de toekomst ook zo zal zijn.

Naast de Company is er ook de Zcash Foundation, die verantwoordelijk is voor de evolutie van de munt. Deze stichting werd opgericht in maart 2017.

Blockchain
Blockchain

Ingebouwde schaarste

Net als veel andere cryptocurrencies heeft Zcash een ingebouwde schaarste. Het totale aanbod van ZEC is beperkt tot 21 miljoen munten, vergelijkbaar met Bitcoin. Dit betekent dat er nooit meer dan 21 miljoen ZEC in omloop zal zijn. De uitgifte van nieuwe ZEC-munten gebeurt via een proces dat "mining" wordt genoemd, waarbij deelnemers aan het netwerk complexe wiskundige problemen oplossen om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Voor elke succesvol gemined blok worden nieuwe ZEC-munten als beloning uitgegeven.

Het beperkte aanbod en de ingebouwde schaarste van Zcash helpen de waarde van de munt te behouden en de vraag ernaar te stimuleren. Dit kan bijdragen aan de prijsstabiliteit van ZEC op de lange termijn en een aantrekkelijk kenmerk zijn voor beleggers die geïnteresseerd zijn in privacygerichte cryptocurrencies.

Minen

Zcash ontstaat, net als de meeste munten, via het proces van mining. Elke deelnemer in het netwerk levert rekenkracht om transacties te valideren en toe te voegen aan de blockchain. Een aantal transacties samen levert een blok op, en er is een beloning per blok. Bij Zcash is de beloning gestart op 12,5 ZEC, en net als bij Bitcoin zal elke 4 jaar de beloning per blok gehalveerd worden.

Hierboven heb je al vermeld dat de oprichters, aandeelhouders en Foundation een deel van de gedolven munten krijgen. Dit percentage is vastgesteld op 20% en geldt enkel voor de eerste 4 jaar. Daarna is het de bedoeling dat deze Founders Reward op 0 wordt gezet. Het doel van de Founders Reward is om ontwikkeling aan de gang te houden en de Foundation te financieren.

Vergelijkbare cryptomunten zoals Zcash

Zcash, Dash en Monero zijn allemaal privacy-georiënteerde cryptocurrencies, wat betekent dat ze zich richten op het beschermen van de privacy van gebruikers tijdens transacties.

Een belangrijk verschil tussen de drie munten is de gebruikte technologie. Zcash maakt gebruik van een technologie genaamd "zk-SNARKs" om transacties te anonimiseren, terwijl Dash gebruik maakt van een gelaagde netwerkarchitectuur genaamd "masternodes". Monero maakt gebruik van een combinatie van ringhandtekeningen en stealth-adressen om de privacy te waarborgen.

Een ander verschil is de manier waarop deze munten worden beheerd. Dash heeft bijvoorbeeld een governance-model waarbij de community beslissingen neemt over de toekomstige ontwikkeling van de munt, terwijl Monero een gedecentraliseerde gemeenschap heeft zonder formele governance-structuur.

Ondanks deze verschillen hebben alle drie de munten als doel de privacy van gebruikers te beschermen en hebben ze allemaal bepaalde voordelen ten opzichte van andere cryptocurrencies.

Ywallet
Ywallet

Wallets voor Zcash

Er zijn verschillende digitale wallets die compatible zijn met Zcash. Een van de populaire opties is YWallet, ontworpen om zowel op mobiele als desktopplatforms te werken. YWallet ondersteunt transacties van en naar zowel afgeschermde als transparante adressen. Het is een veilige optie omdat het standaard afgeschermde adressen gebruikt, wat betekent dat de transactiegegevens versleuteld zijn en niet door derden kunnen worden bekeken. Het is beschikbaar om te downloaden en te gebruiken, en het ondersteunt ook Memo en transparante adresondersteuning.

Maar er zijn ook andere opties om te overwegen, zoals hardware wallets zoals Ledger en Trezor. Deze digitale wallets helpen je om je cryptocurrencies veilig, privé en onder jouw controle te houden. Het is belangrijk om een wallet te kiezen die de mobiliteit en beveiliging biedt die je nodig hebt.

Zcash kopen of niet?

Zcash is de cryptomunt die privacy en anonimiteit op een hoger niveau tilt dan andere cryptocurrencies. Door geavanceerde cryptografische technieken kunnen transacties worden geverifieerd zonder dat informatie wordt prijsgegeven over de afzender, ontvanger of het bedrag van de transactie. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om te kiezen tussen transparante en afgeschermde transacties, afhankelijk van hun voorkeuren.

Hoewel er andere privacycoins zijn, zoals Dash en Monero, biedt Zcash een unieke combinatie van privacy, stabiliteit en beperkte beschikbaarheid. Het heeft zich bewezen als een solide munt die haar waarde behoudt en wordt gestimuleerd door de schaarste. Dit maakt het aantrekkelijk voor beleggers die geïnteresseerd zijn in privacygerichte cryptocurrencies.

on air