ICO

ICO's

De manier om snel geld te verdienen, of een enorme gok?

ICO

ICO’S

Een ICO, ook wel Initial Coin Offering genoemd, is eigenlijk vergelijkbaar met een IPO (Initial Public Offering). Beide vormen, ICO's en IPO,'s zijn manieren om geld op te halen voor een bedrijf.

Bij een IPO krijg je aandelen van een bedrijf, en bij een ICO krijg je een token / cryptocurrency. Je geeft hierbij dus eigenlijk geld aan een onderneming zodat zij hun product kunnen (waar)maken, waarbij jij de munt van hun terugkrijgt.

Met cryptocurrencies zie je dat er heel veel ICO’s worden gehouden. Dit komt uiteraard vanwege de hype met betrekking tot bitcoin, maar ook omdat de gewone burger hier makkelijk aan mee kan doen en er nog geen echte regels voor zijn.

Je hoeft je alleen in te schrijven, je gegevens te laten verifiëren en je kan meedoen. Een ICO wordt vaak vergeleken met een crowdfunding, zoals Kickstarter dat aanbiedt. Wel moeten de meeste ICO’s aan KYC/AML-wetgeving voldoen.

KYC staat voor Know Your Customer, en AML voor Anti Money Laundering. Dit wordt door de overheid verplicht gesteld om strafbare feiten zoals fraude en witwassen tegen te gaan.

ICO'S en scams?

Omdat ICO’s bijna niet gereguleerd zijn kunnen er ook ‘scams’ tussen zitten. Dit zijn vaak ICO’s die een hele mooie webpagina hebben en beloven de wereld te verbeteren, maar nadat ze het geld op hebben gehaald van de aardbodem zijn verdwenen.

Een recent voorbeeld is Confido waarbij $375.000 spoorloos is verdwenen, tezamen met het bedrijf.

Waar let je op bij een ico?

Het is dan ook van groot belang dat je je goed verdiept in ICO's, daarbij kan je op verschillende aspecten letten:

  • Lees de whitepaper, hieraan staat uitgelegd wie en wat ze zijn.
  • Roadmap, hoe ziet de toekomst eruit?
  • Zijn ze uniek of wordt het product al aangeboden?
  • Hoeveel munten zijn er beschikbaar?
  • Hoe duur zijn de munten in de voor-verkoop?
  • Is er een limiet om per persoon te besteden?
  • Hebben ze een community?
  • Hebben ze al partners in het bedrijfsleven?
  • Wie zitten er in het bedrijf? Zoek de personen op, gebruik onder andere LinkedIn.

Bij het punt hoeveel munten er beschikbaar zijn is het belangrijk dat je weet hoeveel munten er in totaal worden uitgegeven. Hoe meer het er zijn, hoe goedkoper de munt waarschijnlijk is. Dit houdt ook in dat bij een grote hoeveelheid, er ook veel geld in moet worden gestoken om de munt in waarde te laten stijgen.

Is de totale hoeveelheid echter heel laag betekent dit dat de prijs heel snel kan stijgen en dalen.

Zijn ico's het investeren waard?

Het kan zeer lucratief zijn om aan een ICO mee te doen. Als voorbeeld nemen we Substratum, deze kon je kopen tussen de $0.04 en $0,05 cent. Op dit moment staat hij rond de $1.10, je investering zou je dan dik terug hebben verdiend.

Bedenk wel dat niet elke ICO zo’n stijging zal mee maken. We kunnen het daarom niet vaak genoeg herhalen: weet wat je koopt!

Tot op heden is het in Nederland toegestaan om met ICO’s mee te doen. De kans is wel groot dat de Europese Unie strengere regels hiervoor zal ontwikkelen.

Op ons forum zullen we verschillende ICO’s behandelen en ook investeren in verschillende nieuwe projecten. Meld je snel aan!

Praat mee over ICO's en andere crypto-zaken op ons forum!

on air