Bitcoin SV is een van de nieuwere telgen die afstamt van de originele Bitcoin blockchain. Beter gezegd, het is een afsplitsing van Bitcoin Cash. De SV in de naam staat voor Satoshi's Vision, de bedenkers van Bitcoin SV willen dan ook helemaal terug naar de basis gaan. Maar is dat wel zo'n goed plan? En hoe gaat het nu met Bitcoin SV?
Wat is Bitcoin SV?
Bitcoin SV is dus een afsplitsing van Bitcoin Cash, wat op zichzelf weer afsplitsing is van de moeder aller cryptocurrencies: Bitcoin. Zo'n afsplitsing wordt ook wel een hard fork genoemd.
De blockchain gaat door zoals deze was, dat is dan de Bitcoin Cash blockchain in dit geval, maar ergens, bij een bepaald block, ontstaat er een nieuwe arm (fork) waar nieuwe transacties op gaan gebeuren. Op 25 november 2018 was de fork van Bitcoin SV op de blockchain van Bitcoin Cash een feit.
Wat is Bitcoin Cash ook alweer?
Daar ging overigens heel wat geruzie aan vooraf, en eigenlijk ook achteraf. De ‘bedenkers' van Bitcoin SV waren het namelijk in de verste verte niet meer eens met de mannen achter Bitcoin Cash.
Bitcoin Cash, dat in 2017 afsplitste van de Bitcoin blockchain en dus zelf ook een hard fork is, riep namelijk heel hard dat zij de originele Bitcoin zouden gaan worden. De Bitcoin zoals Satoshi Nakamoto deze bedoeld had.
Waar Bitcoin kampte, en nog kampt, met schaalbaarheidsproblemen en snelheid, moest Bitcoin Cash dit met grotere blocks op gaan lossen. Als dit het enige was geweest, dan had Bitcoin Cash best kunnen gaan vliegen.
Maar de makers van de fork gingen bijna letterlijk over lijken om hun boodschap over de originele Bitcoin te verkondigen. Het leek eerder een machtsgreep in cryptoland dan een poging om terug te gaan naar de basis.
Maar van die machtsgreep is niet heel veel terecht gekomen. De munt is nooit zo gaan vliegen als de, in hun ogen neppe, Bitcoin. Of nou ja, nep, de Bitcoin is volgens de makers van zowel Bitcoin Cash als Bitcoin SV afgedwaald van de oorspronkelijke visie van Nakamoto. Daarover zijn ze het dan wel weer eens.
De oorspronkelijke Bitcoin Cash heet inmiddels Bitcoin Cash ABC en heeft nooit de grote hoogtes gehaald die ze voor ogen hadden. Tenminste, ze zijn Bitcoin nooit voorbij gegaan in waarde.
Qua marktwaarde ligt de digitale munt op de 14de plek, Bitcoin blijft uiteraard nummer 1, Ethereum neemt plek 2 in, Tether stootte Ripple van de derde plek, dat zelf nu vierde staat.
De Bitcoin SV fork
En dus, een jaar nadat de fork van Bitcoin Cash een feit was, werd Bitcoin SV, Satoshi's Vision, aangekondigd. Ditmaal moest het écht de echte Bitcoin gaan worden zoals Nakamoto die in zijn whitepaper had beschreven. En de bedenkers van deze nieuwe/oude versie zegt dat hij Nakamoto is danwel met hem heeft samengewerkt.
Craig Steven Wright heeft tot dusver alleen maar nep bewijs geleverd voor deze claim. Wright heeft als doel om Bitcoin 0.1.0 terug te brengen. Dit doel probeert hij te behalen door onder andere het instellen van oude protocollen en het verhogen van de blockgrootte.
Daarnaast gooit hij graag met modder naar de mannen van Bitcoin Cash en dreigde zelfs ze aan te vallen. Dit zou hij doen met een aantal mining pools die aan zijn kant staan, en daarmee zou de Bitcoin Cash blockchain moeten saboteren. Tot op heden lijkt dit in ieder geval nog niet gelukt.
Ook komt Bitcoin SV niet eens in de buurt bij Bitcoin en Bitcoin Cash qua waarde. Hij piekt af en toe naar een koers net onder de $400, maar schommelt verder rond de $170, en haalt het dus niet bij zijn ‘concurrenten'.
De onbedoelde fork
Begin augustus 2019 stond er een update op het programma voor Bitcoin SV. Dit is vrij uniek omdat de ontwikkelaars redelijk conservatief vasthouden aan de oude protocollen. Maar, de blockgrootte kon en moest groter. Dat de blockchain sinds het ontstaan van de fork al niet stabiel draaide, leek geen reden om de update uit te stellen.
Bitcoin SV had na de livegang in november 2019 problemen met het garanderen van de veiligheid van het netwerk, wat daardoor minder effectief draaide. Of dat opgelost zou worden met nóg grotere blocks, waagden de kenners te betwijfelen.
Bitcoin SV had namelijk al een blockgrootte van 128 MB. Dat is veel meer dan Bitcoin (die minder dan 1MB per block aankan) en Bitcoin Cash (32MB). De Quasar update zou dit ophogen naar 512 MB (met een maximale capaciteit van 2GB mocht het zover komen).
Zodra de update er door was, daalde de hashrate al en de eerste gebruikers meldden problemen. De update vond plaats op 24 juli 2019 maar de bevestiging dat het verkeerd was gegaan kwam op 3 augustus naar buiten.
Problemen waren groter dan gedacht
Maar die problemen bleken groter dan van tevoren gedacht: er ontstonden maar liefst 3 onbedoelde forks op de blockchain van Bitcoin SV. Één fork is de oude blockchain. 19% van de nodes was überhaupt nog niet geüpdate en valideerden transacties op de oorspronkelijke blockchain. 17% van de nodes beet zich stuk op het block van 210 MB dat gemaakt moest worden, en hing daar nog steeds op, op een aparte fork.
65% van de nodes hadden het wel goed gedaan en zaten op de juiste tak. CoinGeek is uiteindelijk de mining pool die het block van 210 MB gemaakt heeft op de nieuwe fork. Doordat er zoveel miners zijn achtergebleven, hebben zij even een monopoliepositie gehad.
Inmiddels zijn andere miners ook proberen om te schakelen naar de juiste fork. Volgens het team achter Bitcoin SV is er niet echt iets misgegaan en zijn die drie forken geen enkel probleem. De transacties op alle drie zouden geldig zijn. Het lijkt vreemd, voor één blockchain en één digitale munt, maar als ze het zeggen…
Investeren in Bitcoin SV?
Ik zou het niet doen. Het zou met niet verbazen als het moddergooien tussen het team SV en het team Cash nog niet voorbij is en de oorlog verder gaat. En wie weet wat er dan gaat gebeuren. Bovendien toont de Quares update wel aan dat de mannen achter Bitcoin SV de blockchain nog bij lange na niet onder controle hebben.
Ook de megagrote blocks zijn volgens kenners gewoon geen goed idee. Ja, er moet iets gebeuren aan de schaalbaarheid van Bitcoin en grotere blocks kunnen een oplossing zijn, maar het hoeft nou ook weer niet direct 512MB te zijn, laat staan 2GB.
Dat kan het netwerk waarschijnlijk helemaal niet aan, en de mining apparatuur heeft het nu al zwaar, laat staan als de blocks nog groter worden. Dan kan er dadelijk, zelfs met de duurste apparatuur, niet meer gemined worden.
Dit betekent dat de koers van de digitale munt ook niet heel stabiel is. Na de mislukte update kelderde de koers ook meteen naar de helft en er is nog geen echt herstel ingezet.
Maar mocht je nu toch willen investeren, dan is nu misschien wel het moment om in te stappen. Ons advies: stap wel uit voordat een nieuwe update gaat plaatsvinden…
Het is overigens niet voor niets dat exchanges als Binance de munt ook al weer uit hun portfolio hebben verwijderd.