Wat is TurtleCoin, de leuke blockchainoplossing?
Na de Dogecoin is er een nieuwe digitale munt die zijn naam heeft afgeleid van een dier: de TurtleCcoin. Waar een schildpad bekend staat als traag, is dat niet wat de munt wil uitstralen. De tagline is namelijk: ‘TurtleCoin is a fun, fast, and easy way to send money to friends and businesses.'
Een leuke cryptocurrency, is dat de manier om het publiek voor je te winnen? Of moet betalen, en dus ook een digitale betaalmethode, iets serieus zijn? Tijd om uit te zoeken wat TurtleCoin precies is.
Onderstaand artikel dateert van de zomer van 2019. Benieuwd hoe het er een jaar later voor staat met het schildpaddenmuntje? Lees dan de update onderaan!
Wat is TurtleCoin?
December 2017, op 9 december om precies te zijn, twee mannen met baarden dronken samen bier en filosofeerden over de vele crypto-projecten. ICO's die enorme bedragen opleveren maar waar nooit een product het levenslicht ziet.
Een van de twee mannen, Bebop, beargumenteert dat het vandaag de dag niet mogelijk is om een serieus project te starten zonder serieus team, serieuze marketing én serieuze funding. RockSteady vindt dit een mooie uitdaging en de plannen voor TurtleCoin zijn geboren.
Het idee is even simpel als briljant: ze beginnen andersom. Geen dure ICO's, maar starten met een leuk project, maak het zo eenvoudig en toegankelijk als mogelijk en laat het groeien. Geen funding dus, de mannen (met baarden) geloven dat als je een cool product maakt, het vanzelf waarde gaat creëren. En ze staan open voor ideeën en suggesties, een belangrijk punt binnen een community.
Het feit dat dit project min of meer voor de lol gestart is, blijkt eigenlijk uit alles. Zoals de baarden-opmerkingen: de meeste mannen die bijdragen aan het TurtleCoin project, hebben een (flinke) baard. De meesten van hen zijn fulltime ontwikkelaars die dit er in hun vrije tijd bij doen. Voor de lol, en om de gemeenschap iets terug te geven. En die baard? Die geeft ze extra mogelijkheden om over de kin te strijken, en het geeft ze extra geduld en diagnostische skills :-)
Waarom TurtleCoin? Dat is afgeleid van de quote:
A wise rat once said, “A turtle only moves forward by sticking his neck out..”
Wat dat betekent? God mag het weten, het klinkt wel leuk denk ik. Het is duidelijk dat TurtleCoin zichzelf niet al te serieus neemt. Kijk maar eens naar de extensie van hun website: turtlecoin.lol. Moeten wij het dan wel serieus nemen?
De tijdlijn
Het project startte dus in december 2017, of het verhaal van de twee mannen met baarden nu helemaal waar is of niet. In het eerste kwartaal van 2018 wilden ze een wallet op de markt brengen met een sterke GUI. GUI staat voor Graphic User Interface en is eigenlijk de laag software die je als gebruiker ziet. Alles wat er achter/onder zit zie je niet, en dat wil je ook niet. Hoe beter een GUI werkt, hoe makkelijker mensen het ook gaan gebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan Windows. Voordat Windows 95 geïntroduceerd werd, werkten we met MS-DOS, waarbij je zelf commando's in een zwart scherm moest typen om iets gedaan te krijgen van je computer. Met de introductie van Windows, en later andere besturingssystemen, gebeurt dit nog steeds alleen op de achtergrond. Elke muisklik die jij doet, wordt door de Windows GUI omgezet in een commando. Et voila, de reden waarom sinds Windows 95 het gebruik van computers een vlucht heeft genomen!
De wens van de heren om in Q1 2018 een goede wallet uit te brengen, is gehaald. Net zoals het doel om medio 2018 publiek te kunnen handelen in TurtleCoin. Op 23 juli 2018 was de eerste mogelijkheid om te handelen in TurtleCoin. In het eerste kwartaal van 2019 werd TurtlePay geïntroduceerd, de manier om betalingen met TurtleCoin binnen je applicatie te accepteren. Voor developers, van developers.
In 2018 is ook begonnen met de ontwikkeling van Karai, een eenvoudig Smart Contracts systeem dat ook buiten de blockchain om moet werken. Wanneer dit af moet zijn is niet bekend, maar dat het om een distributienetwerk gaat voor smart contract is wel duidelijk.
Daarnaast wordt er gewerkt aan de mogelijkheid om meer blocks op een kortere blockchain te creëren, wat de snelheid nog meer moet bevorderen. Hoe dit er precies uit moet zien, laat zich nog raden, maar je zou kunnen denken aan diverse side- of deelchains, of iets van die strekking, die samen een complete blockchain vormen.
Hoe werkt TurtleCoin?
TurtleCoins worden gemined. Dit betekent dat ze werken met het Proof of Work principe. Dit is in deze tijd misschien een beetje achterhaald, al gebruiken de meeste blockchains dit nog steeds. Proof of Work vereist vaak speciale apparatuur, verbruikt veel stroom en is dus niet zo goed voor het milieu.
Doordat er speciale apparatuur nodig is, kom je hier als hobbyist eigenlijk niet meer tussen, de mining farms zetten zoveel power in dat je daar eigenlijk niet tegen op kunt. Je kunt je natuurlijk aansluiten bij een mining pool, een groep die samen proberen de krachten te bundelen om zo kans te maken om blocks te kunnen maken. In zo'n pool moet je je reward, beloning, natuurlijk wel delen.
Overigens is TurtleCoin nog wel te minen met gewone apparatuur, alleen moet je je afvragen hoe succesvol je gaat zijn tegen de kracht van de groten. Je kunt minen met de software die TurtleCoin zelf uitgebracht heeft, voor diverse platformen, maar je kunt ook TurtleCoins minen met de software van Monero.
Dat er goed naar deze altcoin is gekeken, blijkt wel uit de andere specificaties. Monero's belangrijkste kenmerk is dat het anonieme transacties biedt. Deze privacy, waarvan ze eerlijk zeggen dat die ook te vinden is bij Monero en Aeon, vind je ook bij TurtleCoin. Daarnaast biedt TurtleCoin privacy middels een eigen wallet, die op vrijwel elk platform en OS kan draaien. Je kunt hier zelfs een paper wallet van maken.
Snelle transacties
TurtleCoin belooft daarnaast snelle transacties. Elke 30 seconden wordt er een block gecreëerd op de blockchain. En dat is inderdaad sneller dan bijvoorbeeld Bitcoin, waar een block 10 minuten nodig heeft. Maar het is bij lange na niet de snelste blockchain die er is. Ripple's block time is namelijk 4 seconden, en dit is daarmee op dit moment één van de snelsten.
Maar, zoals we al zeiden, TurtleCoin's team werkt aan een oplossing die nog sneller moet gaan zijn dan het nu is. Hogere block snelheid is namelijk de wens, maar is op een normale blockchain eigenlijk niet te halen. Dat komt omdat de blockchain elke keer, op elke aangesloten node, gekopieerd moet worden.
Welke oplossing het team gaat bedenken, laat zich nog raden, maar ze hebben het over snellere blocks op een kortere chain. Waar ik dan aan denk is aan het proces van sharden, wat Zilliqa ook gebruikt. Hierbij wordt de blockchain ‘opgeknipt' in kleinere stukjes, en is elke groep van nodes verantwoordelijk voor een stuk. Doordat niet de hele blockchain steeds gekopieerd hoeft te worden, gaat het vinden van consensus hier veel sneller.
Of dit het proces gaat zijn waar TurtleCoin mee gaat komen, is nog gissen. Het zou kunnen, en het zou misschien wel een logische oplossing zijn. Knappe koppen zijn het er namelijk over eens dat als je dit werkend krijgt, dit dé oplossing is voor schaalbaarheid van een blockchain. En aangezien het team er al even aan werkt, kan het dus maar zo zijn dat ze de oplossing van de grond proberen te krijgen. Tot die tijd is TurtleCoin dus snel, maar niet supersnel.
Het team
Het team achter TurtleCoin bestaat uit 35 developers, waarvan de meesten dit erbij doen. Deze developers hebben niet ergens een vroege betaling in TurtleCoins ofzo gekregen, alle muntjes worden netjes gemined. Het moet dus echt een hobby zijn voor de mannen, en misschien minen ze zelf wel om zo toch een soort van betaling te ontvangen. Er zijn in ieder geval geen verborgen potjes of kosten ten gunste van het team.
Het team staat open voor feedback, vragen en kan benaderd worden via GitHub en Discord. En ze zoeken nog mensen om ze te helpen! En niet alleen developers, ook mensen met goede ideeën op andere vlakken zijn welkom om bij het team te komen.
TurtleCoin Token
De TurtleCoin token heet gewoon TurtleCoin en is bekend onder de afkorting TRTL. Bij introductie op 23 juli 2018 was een token $0,000034 waard. In januari 2019 was de eerste piek en was de koers $0,000202. Na een daling vond de tweede piek in op 5 april 2019 plaats, toen was een TurtleCoin $0,000217 waard. Inmiddels daalt de munt weer, 30 juli 2019 is de waarde nog $0,000080. Dit is alsnog een dikke verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.
Er zijn eind juli 2019 bijna 50 miljard TurtleCoin tokens in omloop, met elk nieuw block, dus elke 30 seconden, komt hier op dit moment 29.000 bij. De totale voorraad is gecapt op 1.000.000.000.000, oftewel een biljoen. Door een relatief hoge block reward (beloning) en totale voorraad te bieden, wordt ervoor gezorgd dat de koers lager blijft. Dit moet het betalen met TurtleCoin bevorderen.
Hoe staat TurtleCoin er medio 2020 voor?
Medio 2019 was de munt dus nog relatief nieuw en werd het mij niet duidelijk of het een uit de hand gelopen grap was, of een meer serieus project met ludieke marketing.
Inmiddels zijn we een jaar verder en ben ik benieuwd hoe het er medio 2020 voor staat met TurtleCoin.
Laten we beginnen bij de koers: die wisselt ook nu nogal. Eind juni 2020 betaal je $0,000013 voor een TurtleCoin, half februari was dat nog $0,000025 (het dubbelde dus) en aan het begin van de coronacrisis half maart was dat zelfs maar $0,000009. Inmiddels is de koers vanaf dat moment wel redelijk stabiel.
Er zijn inmiddels bijna 76 miljard muntjes in omloop, maar met 1 biljoen als cap is er nog heel wat te minen. Het handelsvolume ligt nu rond 6 tot 7 ton per dag, voor marktkapitalisatie goed voor een 972e plek. Niet heel hoog dus.
Op KuCoin na is er geen enkele grotere exchange waar je TurtleCoin kunt verhandelen, en dat is jammer.
De website van TurtleCoin heeft een flinke metamorfose ondergaan, en ziet er professioneel uit. Maar de informatie die gegeven wordt is érg summier. Tot begin juni 2020 hielden ze een weekupdate bij, die nu al weken niet meer is gepubliceerd. Wel delen ze ook updates rondom ontwikkelingen, maar hier word je nu ook niet direct heel veel wijzer van.
Al met al was het idee grappig, maar misschien hadden ze hierbij moeten laten. TurtleCoin is geen hoogvlieger gebleken en daarom zou ik je niet aanraden om er in te gaan investeren.
Recensieoverzicht
Potentie | 8 | |
Team | 8 | |
Product | 7 | |
Community | 7 | |
Samenwerkingen | 6 |