ETH

Wat is Ethereum en het verschil met Ether?

Ethereum (ETH) is een ‘oplossing' binnen de blockchain. Ethereum biedt een versimpelde manier om op het blockchain platform een programma te schrijven. Het heeft dus absoluut niet de bedoeling om als ‘munt of betaalmiddel’ te fungeren, zoals de Bitcoin wel bedoeld is.

ETH is eigenlijk een soort JAVA, maar dan op de blockchain.

Je hebt wellicht al gelezen of gehoord dat mensen Ethereum kopen, echter klopt dit niet. Ze kopen dan namelijk Ether(ETH), dit is de token achter Ethereum.

Naast dat Ethereum een platform biedt om programma’s te schrijven op de Blockchain biedt Ethereum ook de mogelijkheid tot ‘Smart Contracts’ oftewel, slimme contracten. Deze Smart Contracts (SM) zorgen er voor dat alle transacties eerlijk zullen verlopen.

Ethereum
Ethereum

Ethereum

Onze review

4,5/5

Ethereum & Smart Contracts (SM)

We kunnen dit het beste uitleggen met een voorbeeld. Als jij iets hebt besteld op internet dan betaal je vaak vooraf. Jij bent je geld dus al kwijt en dat staat op de rekening van de verkopende partij. Als de verkopende partij vervolgens zijn afspraak niet na komt ben jij al wel je geld kwijt.

Bij een SM komt jouw geld bij een ander onderdeel te staan, zie het als een 'derden-rekening'. De verkopende partij kan er dus nog niet bij, dit zal pas gebeuren als hij kan aantonen dat hij zijn verplichting is nagekomen.

In de huidige maatschappij gebeuren dit soort afspraken om grote bedragen vaak bij een notaris. Als je ooit een nieuwbouw huis hebt gekocht, of hebt laten bouwen door een aannemer, dan weet je dat je vooraf 5-10% bij een notaris moet stallen. De notaris maakt dit geld pas over naar de aannemer als hij het huis goed heeft opgeleverd en beide partijen tevreden zijn.

Bij een transactie via het ethereum netwerk is dit dus niet nodig, want jij als koper maakt het geld over naar een SM. Deze controleert vervolgens of alle partijen hun afspraken zijn nagekomen en zorgt dan dat het geld op de juiste plaats komt.

Notarissen, en ook banken, zijn dus absoluut niet blij met deze technologie, omdat het hun werk overbodig zou kunnen maken

Bitcoin Blockchain Woorden
Blockchain – cloud

Wat is Ether of ETH?

Ether of ETH is de beloning die je kunt krijgen als jij een gedeelte van het rekenvermogen van jouw computer afstaat aan Ethereum. Ook de transactiekosten op dit netwerk worden betaald in ETH.

Als je dus gebruik wilt maken van een Smart Contract, dan heb je ETH nodig, anders kun je de transactiekosten niet betalen en dan gebeurt er niets. Er moet dus sowieso een waarde worden gegeven aan ETH, omdat anders niemand zijn computer ter beschikking stelt.

Je zou dit kunnen vergelijken met benzine voor je auto. Aan benzine zelf heb je natuurlijk niets, dus eigenlijk zou het niets waard moeten zijn. Maar doordat je het nodig hebt om motoren te laten draaien krijgt het een waarde.

Met ETH werkt dit net zo, je hebt het nodig om gebruik te maken van Smart Contracts, dus wordt het geld waard. De vraag blijft altijd hoeveel geld het waard moet zijn, maar dit wordt bepaald door vraag en aanbod. En op de koers kun je dan weer speculeren!

Enterprise Ethereum Alliance

De Enterprise Ethereum Alliance (EEA) is een samenwerkingsverband tussen diverse grote bedrijven zoals BP, Cisco, ING, Rabobank, Mastercard en nog heel veel andere grote multinationals. Zij zorgen er gezamenlijk voor dat er programma’s geschreven worden op de Ethereum blockchain.

Deze bedrijven hebben dus allemaal Ether (ETH) nodig om hun programma’s bruikbaar te maken. Deze bedrijven zijn ook constant bezig met het ontwikkelen van het Ethereum netwerk.

Speculeren op een koersstijging of koersdaling

Er zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen profiteren van cryptovaluta. Een van de methodes is via CFD's. Hiervoor kun je storten en uitbetalen via Ideal, Paypal of een ander gewenste methode.

"CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren."

Waar kun je in Ethereum (ETH) kopen?

 

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
on air