Hoe bewaar ik mijn bitcoins? Hoe sla je deze op?
Voordat je een cryptocurrency aanschaft heb je eerst een ‘bankrekening' nodig waar je bitcoins of een altcoin op kan storten en bewaren. Deze bankrekening is meestal gratis en kan iedereen met een internetverbinding aanmaken.
Een crypto bankrekening wordt ook wel een wallet genoemd. Deze wallets komen voor in vele vormen:
- Paper wallet
- Hardware wallet
- Desktop wallet
- Online wallet
- Mobiele wallet
Met een paper wallet wordt letterlijk een stuk papier genoemd met daarop je bankrekeningnummer voor cryptocurrencies en de benodigde beveiliging.
Een hardware wallet is een USB-stick, of iets wat erop lijkt, waar je jouw crypto’s in op kunt slaan. Dit is doorgaans de meest veilige manier voor het bewaren van cryptocurrencies.
De desktop wallet is een programma dat je kunt downloaden op je computer, waar jij dan je cryptocurrency in op kan slaan.
Een online wallet (vaak ook een exchange) is een website die de functie van bankrekening overneemt. Dit is de minst aan te raden wallet omdat je niet de beschikking hebt over je privésleutel.
De mobiele wallet kan je vergelijken met een desktop wallet alleen dan op je mobiel.
Hoe ziet een Bitcoin adres eruit?
Wanneer je een cryptocurrency wallet aanmaakt krijg je altijd een public key en private key toegewezen. Zo’n public key bestaat uit cijfers en letters en ziet er zo uit: 1HxK966efk1BimikFTSHWS7wdieDNiTpfP.
Dit is dus vergelijkbaar met je IBAN rekeningnummer. Behalve een public key krijg je ook een ‘private key’. Deze private key, ofwel privésleutel, geeft jou toegang tot je Bitcoin adres. De privésleutel, het woord zegt het al, is alleen voor jou bedoeld en voor niemand anders.
Wanneer iemand om je privésleutel vraagt geef dit dan ook nooit! De private key ziet er hetzelfde uit als je public key maar de reeks cijfers en letters is langer.
Hoe gebruik ik een wallet?
Het is van groot belang dat je het publieke adres altijd precies overneemt, inclusief hoofdletters. Het makkelijkst is dan ook om altijd te werken met knippen en plakken. Daarnaast heeft jouw adres ook een QR code. Stel je wilt via een mobiele wallet geld overmaken dan kan iemand zijn QR-code laten zien die jij vervolgens scant en de Bitcoins overmaakt. Het is dus precies hetzelfde als internetbankieren waarbij je geld overmaakt naar iemand anders zijn bankrekening.
Waar vind ik een wallet?
Voor Bitcoin en alle andere cryptocurrencies zijn er vaak heel veel soorten wallets. Net zoals je veel verschillende banken hebt, heb je ook veel aanbieders van wallets. Op dit moment is er nog geen aanbieder die een wallet heeft waar je alle cryptocurrencies op kunt bewaren. Dit is wel in ontwikkeling en in kwartaal 1 van 2018 wordt de eerste versie hiervan waarschijnlijk geleverd door Ethos.
Zorg er voor dat je goed onderzoek doet naar welke wallet je gebruikt, want in het verleden zijn er wel eens wallets gekraakt of gestolen.