FANG Aandelen

Beleggen in FANG : Facebook, Amazon, Netflix en Google

De grootste bedrijven van de wereld zijn tegenwoordig niet meer de oude economie bedrijven zoals Shell, Citigroup en General Electric. Microsoft is misschien tegenwoordig een scheiding tussen oude en nieuwe economie, maar zoekt wel heel hard de aansluiting bij de grote internetbedrijven.

De nieuwe economie bedrijven groeien als kool, en ook de beurswaarde van deze bedrijven lijkt tot de hemel te groeien. Zoals we vroeger de dotcom bedrijven hadden hebben de vier grootste internetbedrijven nu ook een ‘nickname' gekregen, namelijk FANG. Dit staat voor:

  • Facebook
  • Amazon
  • Netflix
  • Google
Jackpot Avatar geplaatst in Over knaken door Jackpot
op 20 mei 2022
FANG Aandelen
Koers Google
Koers Google

Waarom wil je beleggen in FANG?

De waarderingen van internetbedrijven loopt, net als eind 1999, weer hard op en je moet je afvragen of dit het juiste moment is om te kopen. Deze vraag werd echter, net als met Bitcoin, ook al gesteld enkele jaren geleden en sindsdien stijgen de koersen maar door.

Google heeft haar naam aangepast naar Alphabet, om beter zichtbaar te maken dat Google (of Alphabet) meer is dan alleen een zoekmachine. De koers heeft niet stil gestaan de afgelopen 5 jaar.

Wil je meedelen in de groei van het internet wereldwijd dan moet je mijn inziens beleggen in de trendsetters op dit gebied. Dat zijn niet de kleine bedrijfjes, maar dat zijn de giganten, de FANG. Deze bedrijven verdienen zoveel geld dat ze de mogelijkheid hebben om zich aan te passen en concurrenten over te nemen. Dit zullen dan ook de blijvertjes zijn en ik zie, met uitzondering van een beurscrash, weinig redenen waarom de koersen op lange termijn niet door kunnen stijgen.

Let wel op, want de waarderingen zijn op dit moment ook navenant. Als je nu gaat beleggen in deze bedrijven koop je bedrijven die de koersen al enorm hebben zien op lopen, dus het is zeker niet zonder risico.

Koers Facebook
Koersfacebook

Wat doen deze internetbedrijven?

In de tijden van voor 2001 waren de internetbedrijven in opkomst en maakten ze in de verste verte nog geen winst. De waarderingen die er tegenover stonden waren dan ook echt van de gekke en dat de luchtbel uiteenspatte is ook niet gek. Nu is dit echter wel anders.

Facebook is een ware geldmachine en verdient zoveel geld met reclame dat een hoge waardering niet zo vreemd is als marktleider op social media gebied.

Amazon is veruit de grootste online ‘retailer' waarbij tegenwoordig ook fysieke winkels worden geopend en overgenomen. Het bekendste voorbeeld is Whole Foods, een concurrent van het Nederlandse Ahold. Na het bekend worden van deze overname daalden wereldwijd de koersen van retailers vanwege de angst voor grootmacht Amazon.

Netflix is wereldwijd marktleider op het gebied van streaming content. Men is zelfs misschien wel de grootste ‘creator' van nieuwe content op dit moment met maandelijks nieuwe series die uit de grond worden geschoten. In Nederland zijn er bijna 3 miljoen huishoudens met een aansluiting op Netflix!

Google heeft denk ik geen verdere uitleg nodig. Waarschijnlijk ben je bij mijn artikel gekomen via Google. Het is VERUIT de grootste zoekmachine op internet en heeft daarnaast nog tal van activiteiten zoals het mobiele besturingssysteem Android, eigen telefoons, maar is het ook eigenaar van Youtube!

Hoe kun je handelen in Facebook en Google

Belangrijkste volgende vraag, mocht je hebben besloten om te handelen of te beleggen in deze internet bedrijven, is hoe kun je dit doen?

De meeste grote internetbedrijven zijn genoteerd in de Verenigde Staten, waarbij de meeste op de bekende Nasdaq beurs. De huidige koersen van de FANG-aandelen zijn ‘hoog' en als volgt:

  • Facebook $191,– (marktwaarde $517 miljard)
  • Amazon $2146,– (marktwaarde $1,09 bln.)
  • Netflix $183,– (marktwaarde $81,5 miljard)
  • Google $2207,6,– (marktwaarde $1,46 bln.)

Zoals te zien is zijn met name de koersen van Amazon en Google enorm hoog, tenminste als je naar aandelenkoers kijkt. Dit kan voor particuliere beleggers een drempel zijn om deze aandelen te kopen. Want 1 aandeeltje Amazon kost je zomaar 2.000 euro. Als je dan ook nog een beetje spreiding in je portefeuille wilt aanbrengen heb je een serieuze portefeuille nodig.

Plus 500 Facebook
Plus 500 – Facebook (illustratieve prijzen)

Beleggen voor lange termijn

Wil je in deze bedrijven beleggen voor de lange termijn dan is de beste optie om een effectenrekening te openen bij een bank. Je kunt dan rechtstreeks deze aandelen kopen op de Nasdaq en krijg je deze aandelen in de portefeuille.

Denk hierbij altijd dat je een valutarisico loopt, want al deze bedrijven zijn genoteerd in US dollar. Stijgt de dollar dan maak je een extra winst op je aandelen, maar al zakt de US dollar door bijvoorbeeld een afzetting van Trump, dan maak je een valutaverlies op je aandelen.

Als je de aandelen in je portefeuille hebt heb je het recht op dividend, en ook het recht om een aandeelhoudersvergadering bij te wonen. Voor dit laatste zul je wel richting Silicon Valley moeten, maar is wel een leuk uitje. Als je het kunt betalen van de winst op de aandelen zou dit helemaal mooi zijn.

Speculeren voor de korte termijn

Er zijn tal van instrumenten om, zonder de hoge bedragen, te handelen in deze populaire aandelen. Dit kan bijvoorbeeld via het Nederlandse Bux, maar onze voorkeur gaat zelf uit om dit te doen bij een betrouwbare online CFD-broker zoals Plus 500.

Je kunt dan met een beperkte inleg, en met ‘leverage', een positie opbouwen in een van de FANG aandelen. Het voordeel hierbij is dat je zowel op een koersstijging als een koersdaling kunt anticiperen en speculeren.
Hoe het handelen per broker precies werkt kun je hieronder vinden bij onze top 4 van online CFD aanbieders. Eerste stortingen hoeven vaak niet meer dan 250 euro te zijn om je eerste transactie te kunnen plaatsen. Bij IQOption is dit zelfs al mogelijk vanaf 10 euro.

on air