Bitcoin Mogelijkheden

Alles wat je moet weten over de bitcoin segwit2x update

De geruchtenmachine draaide al weken op volle toeren en de koers van de Bitcoin is grilliger dan ooit. De reden daarvoor is dat iedereen met smart wachtte op de volgende grote update van Bitcoin, de zogenoemde SegWit2X fork. Met deze update in het Bitcoin netwerk zou de virtuele munt wederom worden gesplitst, waardoor iedere Bitcoin een nieuwe munt op zou leveren. Wat we konden verwachten en wat er gebeurd is lees je hier.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 9 augustus 2022
Bitcoin Mogelijkheden
Bitcoins

Het kon elk moment gebeuren

Afhankelijk van de snelheid waarmee gemined wordt, was de verwachting dat half november de SegWit2X update uitgevoerd kan worden. Aangezien het inmiddels ruim half november is, zou het nu dus ergens gebeuren. Ware het niet dat op 16 november de stekker uit de update is getrokken.

De buzz om deze update gaat al weken rond, en maakt dat veel mensen nog snel even een Bitcoin, of een deel ervan, willen kopen. Want elke Bitcoin die je op het moment van de splitsing bezit, zal een nieuwe munt opleveren. Dus er worden ook behoorlijk wat andere cryptocoins verkocht om Bitcoins te kopen. Dit drijft de koers van de Bitcoin enorm op (met af en toe een daling, maar vooralsnog stijgt de munt meer dan dat ie tussendoor af en toe daalt) wat een koers van bijna €8000 per Bitcoin oplevert op dit moment. Dat is alweer €2000 meer dan een paar weken geleden.

Bitcoin Btc Koers Geschiedenis Onetime
BTC koers

De koers van de andere coins daalt door de verkoop licht. Maar niet getreurd, de verwachting was dat na de splitsing veel Bitcoins weer in de verkoop gaan en de koers daarvan weer gaat dalen. De koers van andere coins zou door de hernieuwde vraag weer gaan stijgen.

Nu de ontwikkelaars op het laatste moment de update hebben ingetrokken, zou je verwachten dat de koers van de Bitcoin direct zou instorten. Een dag later is dat nog niet meteen gebeurd. Hoewel de ontwikkelaar niet meer achter de update staat, en veel miners hun steun ook al hebben ingetrokken, is er ook nog een groep miners die wel door wil gaan met de update. De komende dagen zullen moeten uitwijzen of dat gaat lukken. Ik verwacht dat veel Bitcoin bezitters wachten met de verkoop van hun munten tot er meer bekend is.

Wat houdt de segwit2x update in?

SegWit2X is een zogenoemde hardfork. Dit betekent dat het Bitcoin netwerk gesplitst wordt en op twee verschillende sporen verdergaat. Het ‘oude' netwerk is de Core en zal op de huidige manier verdergaan. Dit blijven ook de Bitcoins. De andere fork zal op een aangepaste manier werken, en het belangrijkste verschil met de Core is dat er grotere blocks zijn toegestaan dan in het Core netwerk. Daarmee zal het netwerk naar verwachting sneller zijn. De nieuwe fork levert ook een nieuwe coin op, waarvan de naam waarschijnlijk Bitcoin2X zal worden.

Bij de introductie van een nieuwe fork kunnen er eigenlijk drie dingen gebeuren: de nieuwe fork is geen succes en gaat vrij snel ten onder, de oude fork stort in en verdwijnt uiteindelijk, of de  twee blijven gemoedelijk en succesvol naast elkaar bestaan.

De voorlopers: Bitcoin Cash en Bitcoin Gold

In het afgelopen jaar zijn er al twee hardforks op het Bitcoin netwerk geweest. Deze hebben de Bitcoin Gold en Bitcoin Cash valuta opgeleverd. De introductie van Bitcoin Cash is succesvol verlopen, de koers stijgt over het algemeen gestaag. De koers van Bitcoin zelf leed er weinig onder. Bitcoin Gold bestaat nog geen maand op dit moment, dus er valt nog niet te zeggen of dit een succes is of zal zijn. Bitcoin zelf lijkt ook hier niet onder geleden te hebben dus zal aan de hand van deze fork niet verdwijnen.

Aangezien het op dit moment hoogst onzeker is of de fork Bitcoin2X überhaupt doorgaat, is het niet te verwachten dat het grote Bitcoin Core netwerk om zal gaan vallen. Zelfs als de splitsing doorgaat zal de Godfather van de cryptocoins daar weinig onder lijden…

Het is nu dus een kwestie van afwachten

Zoals gezegd, het nieuws dat de update waarschijnlijk niet doorgaat is erg vers. De komende dagen of weken zullen uitwijzen of de minderheid van de miners toch hun zin krijgt en doorgaat met de splitsing. Maar zelfs als de nieuwe fork Bitcoin2X er komt, is het nog niet gezegd dat deze levensvatbaar is. Er zal eerst getest gaan worden of het netwerk betrouwbaar is en de transacties goed en snel geverifieerd kunnen worden. Als dat lukt, zijn we weer een cryptocurrency rijker.

Deze munt levert dan een sneller netwerk dan de Bitcoin, welke nu last heeft van de enorme traagheid van het netwerk. Het zal dan ook een concurrent kunnen worden van bijvoorbeeld Monero en litecoin.

Als de test niet lukt zal de munt een stille aftocht blazen, en zullen veel mensen niet eens van zijn bestaan af komen weten. Tenzij je natuurlijk een Onetime bezoeker bent, want wij houden je op de hoogte van alles wat er in de wereld van cryptocurrency gebeurt!

on air