Bitcoin

De Bitcoin Halving 2024: Wat het is en waarom het belangrijk is

Cryptobeleggers: Zet je schrap, want het beloofd weer een spannende tijd te worden in de cryptowereld! De langverwachte Bitcoin-halvering staat voor de deur en brengt een hoop spanning en speculatie met zich mee. Zal de 4de halving weer een Bull run veroorzaken, of verloopt deze halving toch iets anders dan verwacht? 

Maar wat houdt deze halvering eigenlijk in en wat betekent het voor de toekomst van de cryptovaluta? In dit artikel duiken we dieper in op de fascinerende wereld van de Bitcoin-halvering en ontdekken we wat de toekomst in petto heeft voor deze baanbrekende digitale munt.

Lady Diamond avatar geplaatst in Crypto door Jaimy Isarin
op 14 maart 2024
Bitcoin

Wat is de Bitcoin halvering?

De Bitcoin-halvering is een gebeurtenis die om de paar jaar plaatsvindt in het Bitcoin-netwerk. Bij elke halvering wordt de beloning die “miners” (mensen die Bitcoin minen) ontvangen voor het valideren en verifiëren van transacties op het Bitcoin-netwerk gehalveerd. Dit betekent dat miners slechts de helft van de Bitcoins ontvangen die ze voorheen ontvingen als beloning voor het voltooien van een "blok" transacties.

Investeer in crypto via deze brokers

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Waarom is de Bitcoin halving belangrijk?

Schaarste creëren

Bitcoin is, anders dan fiat geld, ontworpen om een beperkte voorraad te hebben, met een totaal van slechts 21 miljoen Bitcoins die ooit zullen worden gemaakt. De halvering draagt bij aan deze schaarste door de snelheid waarmee nieuwe Bitcoins worden gemaakt te vertragen. Dit kan op zijn beurt de waarde van Bitcoin verhogen, vooral wanneer de vraag naar Bitcoin groter is dan het aanbod ervan.

Inflatie beheersen

De halvering helpt om de inflatie van Bitcoin te beheersen. Door de beloningen voor miners te halveren, wordt de hoeveelheid nieuwe Bitcoins die in omloop worden gebracht verminderd. Dit betekent dat er minder nieuwe Bitcoins op de markt komen, wat de inflatie vermindert en kan helpen om de waarde van bestaande Bitcoins te behouden of zelfs te laten stijgen.

Blockchain

Hoe vaak is er een Bitcoin Halving?

De Bitcoin-halvering vindt plaats na elke 210.000 geminede blokken. Aangezien Bitcoin gemiddeld ongeveer elke 10 minuten een nieuw blok produceert, komt dit neer op ongeveer elke vier jaar. Dus, na elke 210.000 blokken wordt de beloning voor het delven van nieuwe Bitcoins gehalveerd, wat resulteert in een nieuwe halvering.

Vóór de eerste Bitcoin Halving bevatte elk gemined block 50 Bitcoins. Na de eerste halving was dit aantal 25 per gemined block. Na de derde Bitcoin Halving bevatte elk gemined block nog maar 12,5 Bitcoin. Na de vierde halving zal elk block nog slechts 6,25 bitcoins bevatten.

Bitcoin halvings datums

  • Eerste halving: 28 november 2012
  • Tweede halving: 9 juli 2016
  • Derde halving: 11 mei 2020
  • Vierde Bitcoin halving zal plaatsvinden rond 20/21 april 2024
Live koers daytraden

Wat doet de Bitcoin halving met de prijs van Bitcoin?

Historisch gezien heeft de Bitcoin-halvering een positieve invloed gehad op de prijs van Bitcoin. Dit komt omdat de halvering de hoeveelheid nieuwe Bitcoins die op de markt worden gebracht vermindert, terwijl de vraag naar Bitcoin over het algemeen blijft groeien. Deze verminderde aanboddruk kan de prijs van Bitcoin doen stijgen, wat aantrekkelijk is voor investeerders die hopen op winst.

Hoe wordt de productie van Bitcoins bepaald?

Het Bitcoin-netwerk maakt gebruik van een mechanisme dat bekend staat als de "difficulty adjustment" (moeilijkheidsaanpassing) om ervoor te zorgen dat er gemiddeld ongeveer elke 10 minuten een nieuw blok wordt geproduceerd, ongeacht de totale rekenkracht van het netwerk.

De moeilijkheidsaanpassing houdt rekening met de totale rekenkracht van het netwerk en past de moeilijkheidsgraad van het wiskundige probleem dat mijnwerkers moeten oplossen aan. Als de totale rekenkracht toeneemt, wordt de moeilijkheidsgraad verhoogd, waardoor het moeilijker wordt om een nieuw blok te vinden. Als de totale rekenkracht afneemt, wordt de moeilijkheidsgraad verlaagd, waardoor het gemakkelijker wordt om een nieuw blok te vinden.

Door dit mechanisme kunnen nieuwe blokken gemiddeld elke 10 minuten worden geproduceerd, ongeacht de schommelingen in de totale rekenkracht van het netwerk. Dit zorgt voor een stabiele en voorspelbare uitgifte van nieuwe Bitcoins en houdt het netwerk veilig en efficiënt.

Wordt er door een Bitcoin halving een bullrun getriggerd?

Bitcoin heeft door de jaren heen meerdere bullruns meegemaakt. Het is moeilijk om een exact aantal bullruns te bepalen, omdat het afhangt van hoe je een bullrun definieert en hoe ver terug je teruggaat in de geschiedenis van Bitcoin. Over het algemeen wordt een bullrun gekenmerkt door een aanhoudende periode van sterke prijsstijgingen, gevolgd door een aanzienlijke toename van de interesse en investeringen in Bitcoin.

Wat is een Bitcoin Bullrun?

Een Bitcoin bullrun is een periode waarin de prijs van Bitcoin sterk stijgt gedurende een bepaalde periode. Tijdens een bullrun ervaren investeerders een toenemend vertrouwen in Bitcoin, wat resulteert in een grotere vraag en prijsstijgingen. Dit kan leiden tot opwinding en optimisme in de markt, waardoor meer investeerders zich haasten om Bitcoin te kopen, in de hoop op winst op de lange termijn.

Investeer in crypto via deze brokers

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
Bitcoin Bullruns

Bullruns in de geschiedenis van Bitcoin

2012-2013 Bullrun: Dit was één van de eerste grote bullruns van Bitcoin, waarbij de prijs van Bitcoin binnen een jaar na de Bitcoin-halvering op 28 november 2012, 6953,58% steeg van €9,57 naar €675,- op 1 december 2013.

2016-2017 Bullrun: Een andere beruchte bullrun vond plaats in 2017, waarbij de prijs van Bitcoin steeg tot €16122,68 op 17 december 2017. Dit vertegenwoordigt een stijging van ongeveer 5980,38% sinds de tweede Bitcoin-halvering op 9 juli 2016, toen de prijs van Bitcoin rond de €265,- lag.

2020-2021 Bullrun: Tijdens de pandemie van COVID-19 en de daaropvolgende economische onzekerheid, heeft Bitcoin een sterke bullrun meegemaakt, waarbij de prijs nieuwe hoogtepunten bereikte en de interesse van institutionele investeerders toenam.

De derde halvering viel op 11 mei 2020. De Bitcoin koers haalde toen gemiddeld een bedrag van €7180,- . De Bitcoin Bullrun was op 14 November 2021 in Nederland op zijn hoogtepunt met een koers van €57.179,50 euro op Bitvavo, wat een stijging van 696,37% betekend vanaf de Bitcoin Halving.

Bitcoin Halving 2024: Verwachting

De vierde Bitcoin-halvering valt waarschijnlijk rond 20/21 april 2024. Deze keer belooft anders te worden dan voorheen. Historisch gezien steeg de Bitcoin-koers na de halvering, wat resulteerde in een bullrun. Echter, dit keer zien we de koers al voor de halvering nieuwe records breken.

Dit fenomeen wordt deels verklaard door de toenemende interesse van institutionele investeerders sinds de laatste bullrun in 2020/2021. Bovendien heeft de goedkeuring van de BTC ETF in Amerika op 11 januari 2024 vermogensbeheerders de mogelijkheid gegeven om in te stappen op de Bitcoin-koers.

Het voorspellen van de Bitcoin-koers na de vierde halvering is erg moeilijk en onzeker, juist omdat het afwijkt van de vorige halveringen. Daarnaast spelen er natuurlijk nog meer factoren, die nu ook anders zijn dan een paar jaar geleden, zoals vraag en aanbod, marktsentiment, regelgeving en macro-economische omstandigheden. 

Investeer met geld wat je kunt missen

Buckle up, want het wordt de komende weken zeker interessant om te zien hoe de koers zich ontwikkelt. Zullen we eerst een crash zien, omdat sommigen geloven dat de prijs van Bitcoin al is ingecalculeerd voor de halvering? Of zal de halvering juist het startschot zijn voor Bitcoin om de astronomische hoogten te bereiken die sommige analisten verwachten? Wat je verwachting ook is, investeer alleen met geld dat je kunt missen!

on air