Black 1271449 3401

Black Friday: fake of niet? Word je in de maling genomen?

Black Friday, een ware sale rage die vanuit Amerika is over komen waaien. De vrijdag na thanksgiving breekt de koopjes-oorlog uit en sinds enkele jaren begint ook een begrip hier in Nederland te worden. Menig slimme consument wacht tot deze datum, want de kortingen kunnen flink oplopen. Maar let op! Als het te goed lijkt om waard te zijn, is dat meestal ook zo. Wij leggen uit waarop te letten tijdens een Black Friday.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 23 mei 2022
Black 1271449 3401

Black friday

Black Friday is een koopjesdag die overgewaaid is vanuit Amerika. Het is de vrijdag na Thanksgiving waarop winkels al decennia lang enorme kortingen aanbieden. Menig Amerikaan gaat hiervoor in de kou in de rij liggen en beelden van mensen die elkaar de hersens inslaan voor een kledingstuk gaan regelmatig viral.

Met de opkomst van webwinkels als Amazon verplaatste Black Friday zich ook naar de online wereld, en werd Cyber Monday, de maandag volgend op Black Friday, toegevoegd om voor wat spreiding te zorgen. Op Cyber Monday gingen in eerste instantie vooral elektronische producten in de (online) uitverkoop, maar inmiddels is Black Friday samengevoegd met Cyber Monday en houdt de uitverkoop ook in het tussenliggende weekend aan.

En zoals dat met veel Amerikaanse dingen gaat, kwam Black Friday, Cyber Monday en alle bijbehorende gekte ook naar Europa. Misschien mede dankzij de expansiedrift van Amazon, die ook de Europese consument probeert te verleiden, maar sinds een aantal jaren worden we hier nu ook doodgegooid met speciale aanbiedingen op Black Friday.

Nu in 2019 Black Friday kort voor Sinterklaas valt en de bol.coms en PostNLs de pakketjesstroom bijna niet meer kunnen bolwerken, hebben we in 2019 een Black Week met aanbiedingen, die op Black Friday een hoogtepunt kennen. Alles om er maar voor te zorgen dat Sint zijn cadeautjes op tijd én voordelig in huis heeft voor pakjesavond.

Black friday: Oplichting?

Maar, met de komst van Black Friday en het feit dat dit zich voor een groot gedeelte online afspeelt, komen ook de geruchten op gang dat de megakortingen die verleend worden, helemaal niet zo mega zijn. Of sterker nog, dat je op Black Friday, of in Black Week, zelfs meer betaalt dan een paar weken eerder. Of dat ook zo is? Is Black Friday eigenlijk gewoon fake, oplichting? Of zit er een kern van korting in deze Amerikaanse traditie? Ik dook voor je in de (digitale) kledingrekken, uitverkoopbakken en zoveel meer en kwam tot de conclusie dat de vraag niet eenduidig met ja of nee beantwoord kan worden.

Black Friday: megakortingen

Black Friday staat bekend als dé dag met de megahoge kortingen op van alles en nog wat. Het is zoals gezegd over komen waaien uit Amerika, waar het in het begin van de jaren '80 voor het eerst als term gebruikt werd. Het is de dag na Thanksgiving, eind november, waarop veel werknemers vrij zijn. De vrijdag trapt traditioneel gezien de periode van kerstinkopen af, en in de 1981 werd de term Black Friday voor het eerst gebruikt om aan te geven dat veel winkels vanaf dat moment in de zwarte cijfers kwamen, oftewel winst gingen maken, voor dat jaar.

Winkels gingen adverteren met kortingen en dus werd de aftrap van de kerstperiode ook de aftrap van de uitverkoop. Inmiddels kunnen de kortingen in Amerika oplopen tot maar liefst 75%! Dat zijn nog eens mooie deals en wij snappen heel goed dat Amerikanen dus wachten tot de bewuste vrijdag in november om inkopen te doen. Met een buik vol kalkoen :-)

Sinds enkele jaren is in Nederland en België Black Friday ook een begrip geworden. In 2015 waren de eerste winkels die hier reclame voor maakten, en sindsdien is het steeds een beetje groter geworden. Nu, in 2019, is er dus een Black Week omdat Sinterklaas eraan komt en men bang is dat de pakketjes niet op tijd voor pakjesavond geleverd kunnen worden als mensen pas vanaf vrijdag kunnen bestellen met korting. Hier is het inmiddels ook een soort van aftrap van de uitverkoop geworden, die steeds eerder lijkt te beginnen. En naast webwinkels doen nu vrijwel alle winkels mee. Je hoort er niet meer bij als je niet meedoet aan Black Friday.

Echter kennen we in Nederland niet de megakortingen die in Amerika gewoon zijn op deze dag. Toch lijkt het erop dat je mooie deals kunt scoren, maar dan moet je wel opletten. Hier kennen we vaak kortingen tot 50% op Black Friday. Alles wat met meer korting aangeboden wordt, mag je wantrouwen. Waarom, dat leggen we je verderop uit.

Bol.Com Adviesprijs
Bol geeft vandaag 40% korting op bepaald speelgoed. Maar wel op de adviesprijs en dat vermelden ze keurig netjes!

De wet in Nederland als het gaat om aanbiedingen

In Nederland kennen we de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij controleren of winkels en andere aanbieders de consument niet misleiden, onder andere met hun prijsbeleid. Want in Nederland kennen we wettelijke regels als het gaat om prijzen en dus ook voor aanbiedingen. Simpel gezegd komt het hierop neer als je korting aan wil bieden:

  • de van-prijs moet een échte van-prijs zijn waarvoor het product voor de korting ook werd aangeboden. Deze van-prijs mag niet ouder dan 3 maanden zijn.
  • gebruik van adviesprijzen van leveranciers mag maar dat moet duidelijk worden aangegeven.

Zo is Coolblue al op de vingers getikt tijdens een eerder Black Friday dat zij een stofzuiger aanboden voor €159. Niks aan de hand op het eerste gezicht, net voor Black Friday was de prijs €219, dus een mooie korting! Maar, die prijs van €219 was fake, want de stofzuiger stond eerder voor €179 op de website. Dit gedrag, het prijzen verhogen net voor een korting, is niet toegestaan. Had Coolblue gezegd dat €219 de adviesprijs was, dan mocht het wel.

Het is dus niet helemaal tegen te gaan dat de korting die wordt aangeboden, hoger is dan deze in werkelijkheid is. Dit doen aanbieders dus vooral door de adviesprijs te vermelden, die vaak hoger ligt dan de actuele verkoopprijs.

Word je in het ootje genomen op Black Friday?

Als je bovenstaande leest, kun je dus snel zeggen dat je in de maling wordt genomen door de winkels. Er zijn dan ook vele ‘samenzweringstheorieën' te vinden online, over dat alle winkels hetzelfde trucje uithalen als Coolblue. Maar dat mag dus helemaal niet, dus die claims zijn ook lang niet allemaal haalbaar. Wel moet je in je achterhoofd houden dat reclame, en dus ook Black Friday uitingen, bedoeld zijn om je te laten kopen en dat winkels echt niet alles zomaar weggeven. Toch is inmiddels door verschillende onderzoeken aangetoond dat je op Black Friday, net zoals op Cyber Monday maar ook met Singles Day, eerder in november en overgewaaid vanuit China, mooie deals kunt scoren.

Zo kocht ik op Singles Day via Amazon Duitsland een nieuwe iPad, die net gelanceerd is. Die kost overal €389, dan heb je het instapmodel met 32GB geheugen en enkel WiFi om te verbinden. Ik kocht deze bij Amazon voor net geen €295, een echt goede aanbieding dus. En ja, het is echt de nieuwe (Amazon zelf verkoopt, net als Bol, geen onzin, let daarvoor wel op wie de verkoper is, de aanbieder zelf of een derde). Omdat ik regelmatig bij Amazon bestel betaalde ik ook geen verzendkosten en lag de iPad drie dagen later keurig op de mat.

En zo werkt het met Black Friday ook. Als men claimt dat je 40, 50 of 60% korting krijgt, dan krijg je dit vaak over de adviesprijs. Dit is meestal niet de prijs die de (web)winkel echt hanteert, dus je korting valt lager uit. Maar toch kun je zo makkelijk deals scoren met 25 tot 30% korting. En ook op elektronica scheelt het deze week kopen zo'n 10% tot 20% en ook dat is zeker niet verkeerd.

Black Friday 1805804 1280
Shoppen met korting op Black Friday? Jazeker, maar vaak is de werkelijke korting wel wat lager dan waar ze reclame voor maken. Maar dat mag de pret niet al te veel drukken, toch?

De beste deals op Black Friday

Om zeker te weten dat de aanbieding die jij wil gaan kopen, ook een echte aanbieding is, kun je zelf wat (voor)onderzoek doen. Er zijn tegenwoordig vele websites waar prijzen worden vergeleken, maar waar ook een historisch prijsverloop wordt bijgehouden. Een bekende website hiervoor is Tweakers, die voor vrijwel alles wat met elektronica te maken heeft, prijzen bijhoudt. Hier kun je dus kijken wat het product dat je wil kopen, vorige week, vorige maand of een half jaar geleden (gemiddeld) kostte. Hou er wel rekening mee dat producten in de loop van de tijd vaak in prijs dalen. Prijzen van nu vergelijken met die van een half jaar of een jaar geleden is dan ook niet altijd even eerlijk. Maar zo kun je wel zien of het product niet net voor Black Friday of een andere speciale koopjesdag in prijs verhoogd is.

Vergeet ook niet dat dit eigenlijk min of meer de aftrap is van het uitverkoopseizoen. Dat seizoen houdt hier in Nederland aan tot zeker ergens in januari, en vooral kleding en andere seizoenproducten worden in de loop van de uitverkoop vaak steeds goedkoper. Wel loop je dan het risico dat, als je te lang wacht, het product is uitverkocht. Voor elektronica en andere duurdere aankopen geldt dit meestal een stuk minder.

En soms sluiten aanbieders deals met leveranciers, waardoor ze voor een bepaald product voor een korte periode of een beperkte voorraad een lage prijs kunnen aanbieden. Zoals ik met mijn iPad had. Of de leverancier maakt een artikel speciaal voor één aanbieder, voor een extra scherpe prijs. Voor dit soort deals geldt dan ook echt op=op.

Niet alle deals zijn to die for

Een echte Onetimer is altijd op zoek naar de beste deal. Voor sommige producten loont het dus echt de moeite om die op Black Friday, Cyber Monday of bijvoorbeeld Singles Day te kopen. Voor andere producten, zoals kleding, geldt dat dit vaak later nog goedkoper wordt. En winkels als Kruidvat, Etos, Hema etc die meedoen aan de gekte, bieden dezelfde kortingen ook op andere momenten in het jaar aan. Heb je het nu dus niet nodig, dan is het niet noodzakelijk dat je het nu koopt.

Ik zag trouwens dat zelfs hotelboekingswebsites als Booking.com en Expedia meedoen aan de gekte. Als je nu boekt voor begin 2020 dan zou je deals te zien moeten krijgen die je niet mag missen. Maar zoals ik wel vaker merk met die sites, is dat de deals eigenlijk niet zo anders zijn dan anders. Toch kunnen ook hier mooie deals tussen zitten, je moet alleen de juiste deals zien te vinden. En ik denk dat dat de boodschap moet zijn dat je altijd je ogen op moet houden en moet blijven vergelijken, en niet zomaar in een mooi praatje moet trappen. Maar wij Onetimers doen dat sowieso, toch?

Online een gokje wagen?

Leovegas Review

LeoVegas

100% tot €200 + 25 gratis spins!
Tombola Buttonv2

Tombola

Stort €25,- en speel met €75,-
Circus

Circus

100% welkomstbonus tot wel € 250
on air