Nieuwbouwhuis

Bouwrente, wat is het en hoe werkt het?

Als je een nieuwbouwhuis gaat kopen, komt er een hoop op je af. Je moet van alles regelen en de onbekende termen vliegen je, zeker bij de hypotheek, om de oren. Dan denk je alles goed geregeld te hebben en dan wordt er nog iets geroepen over bouwrente. Maar wat is dat nu precies? Ik zorg dat jij kennis krijgt om op te bouwen, zodat jij gefundeerd begint aan een nieuw huis!

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 30 augustus 2023
laatste update: 30 augustus 2023
Nieuwbouwhuis

Wat is bouwrente?

Bouwrente is eigenlijk rente op de kosten die de bouwer van jouw huis heeft moeten maken om het een en ander voor te financieren. Als een aannemer een huis wil gaan bouwen zal er eerst grond gekocht moeten worden, materiaal ingekocht moeten worden en er moeten vooraf tekeningen en berekeningen gemaakt worden. De rente op deze kosten wil de aannemer vaak terugkrijgen via de kopers van het nieuwbouwhuis.

Stel een aannemer heeft op 1 januari een stuk grond gekocht en materialen gekocht voor de bouw van een woning, dan moet de aannemer vanaf dat moment geld hebben dat hij waarschijnlijk leent tegen een bepaalde rente. Als de aannemer op 1 maart een koper heeft moet de periode tussen 1 januari en 1 maart dat bedrag gefinancierd worden, deze kosten noem je bouwrente.

Over de hoogte hiervan valt vaak te onderhandelen, het is namelijk geen vaststaand gegeven hoe hoog dit is. Na 1 maart zul je zelf hypotheekrente gaan betalen, omdat je een hypotheek hebt afgesloten om de aannemer te betalen. Dit is dus een andere rente dan de bouwrente!

Belasting

Is bouwrente aftrekbaar?

Een begrijpelijke vraag is of de bouwrente fiscaal aftrekbaar is. Helaas is het antwoord meestal nee. In de meeste gevallen is bouwrente niet fiscaal aftrekbaar. Vaak wordt bouwrente verward met rente tijdens de bouw. Als de aannemer gaat bouwen zal hij tussentijds facturen sturen, als je hiervoor geld geleend hebt moet je over dat geleende geld (hypotheek)rente betalen. Die betaalde rente is WEL aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Een rekenvoorbeeld:

Laten we dit begrip verduidelijken met een voorbeeld. Stel je een koppel voor, laten we ze Pieter en Anna noemen, die momenteel een huis bezitten met een waarde van €400.000 en een maandelijkse hypotheek van €1.100.

Pieter en Anna hebben een oog laten vallen op een nieuwbouwhuis van €700.000. Dit huis is al in aanbouw, de aannemer heeft op 1 juni de grond gekocht en is direct begonnen met de bouw daarvan. Pieter en Anna tekenen de koop-/aanneemovereenkomst op 1 oktober. De aannemer moet dus van 1 juni tot en met 1 oktober, er vanuit gaande dat alles direct passeert bij de notaris, de grond en bouwmaterialen voorschieten.

Hier betaalt de aannemer 2,5% rente per jaar over, dat is per maand ongeveer €1.500. De aannemer heeft dan €6.000 betaald aan rente, deze rente zal de aannemer via een bouwrente terug willen krijgen van Pieter en Anna. Deze kosten zijn NIET aftrekbaar.

Zodra ze op 1 oktober een hogere hypotheek hebben, waarmee ze de aannemer kunnen betalen, moeten Pieter en Anna ook hypotheekrente betalen voor die €700.000, die rente is wel aftrekbaar, net als de rente van hun huidige woning.

In een notendop is bouwrente de 'voorschotbetaling' voor je aanstaande nieuwbouwwoning. Het is een vergoeding die je betaalt voor het gebruik van geleend geld tijdens de bouwperiode. Terwijl je door de complexe wereld van vastgoedtermen navigeert, begrijp je nu dat bouwrente geen term is om te vermijden, maar eerder een essentieel onderdeel van het proces.

Dus, op weg naar je nieuwe droomhuis, inclusief de bouwrente, en met een beetje extra kennis op zak!

on air