Nieuwe cryptoMunt Investeren Voor Listing Echange

Waar koop je crypto voordat ze op een exchange worden gelist?

Het is voor veel crypto-investeerders, waaronder ik, een droom: een klapper maken met een muntje, eentje die x1000 gaat of nog iets meer. Om de volledige potentie uit een muntje te halen, kijken veel crypto-beleggers daarom naar nieuwe coins, bij voorkeur cryptomunten die nog niet zijn genoteerd op een centrale exchange.

De vraag is echter: hoe koop je crypto's voordat ze op een exchange verschijnen, én waar moet je op letten bij de aanschaf? Ik vertel je er meer over.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 16 november 2023
laatste update: 16 november 2023
Nieuwe cryptoMunt Investeren Voor Listing Echange

Nieuwe cryptomunten kopen?

Iedereen wil die nieuwe Pepe-coin treffen en met slechts een kleine investering een miljoenenbuit maken. Er is slechts een handjevol crypto-investeerders die dit lukt.

Deels gebaseerd op geluk, en in enkele gevallen door goed onderzoek te doen. In het gros van de gevallen betrof het muntjes die al waren aangekocht, nog voordat ze op (grote) exchanges werden genoteerd.

Waar kun je die nieuwe crypto kopen? Wel, daar zijn verschillende manieren voor. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Presale crypto

Koop ze in de presale via een ICO

Een van de meest gangbare manieren om in het bezit te komen van potentieel waardevolle cryptovaluta, is door te investeren in de presale-fase van een Initial Coin Offering (ICO). Een ICO fungeert als een crowdfundingactie waarbij de makers van een nieuwe cryptomunt, vaak via hun website, kapitaal ophalen voor verschillende doeleinden, zoals de ontwikkeling van de munt of marketinginspanningen.

Deze fase biedt investeerders de mogelijkheid om munten te kopen tegen een aanzienlijke korting. Hoe eerder je deelneemt, des te lager de prijs van de munt. De crowdfunding is vaak opgedeeld in verschillende fasen, waarbij de prijs stapsgewijs stijgt.

Na afloop van de ICO wordt de munt doorgaans genoteerd op een exchange tegen een iets hogere prijs dan tijdens de laatste ICO-fase. Eenmaal op de (decentrale) exchange, wordt de waarde van de munt bepaald door vraag en aanbod.

 Nieuwe Crypto Via Dextools

Investeer in nieuwe munten via een DEX

Cryptomunten krijgen na een Initial Coin Offering (ICO) vaak eerst een notering op een decentrale exchange (DEX). Deze platforms zijn voor crypto projecten makkelijker om een notering te krijgen in vergelijking met traditionele exchanges.

Wereldwijd zijn er verschillende populaire decentrale exchanges, waarvan Dextools mogelijk de meest populaire is voor het noteren van nieuwe crypto projecten. Dagelijks worden hier nieuwe projecten genoteerd.

Veel van deze munten hebben een ICO ondergaan en kiezen ervoor om eerst genoteerd te worden op een DEX. Dit verhoogt hun naamsbekendheid en stelt hen in staat meer kapitaal op te halen, voordat ze de overstap maken naar traditionele exchanges, wat vaak een kostbare aangelegenheid is. Hoe populairder een exchange, hoe duurder de kosten voor notering, maar ook hoe aantrekkelijker het wordt door het grotere aantal potentiële investeerders.

Voor investeerders die net een ICO hebben gemist of op zoek zijn naar nieuwe, nog niet op traditionele exchanges genoteerde munten, kan een decentrale exchange een uitstekende keuze zijn.

 Launchpad Kucoin

Koop nieuwe munten via een launchpad

Het investeren in nieuwe crypto’s wordt vaak gedaan via het eerder genoemde Initial Coin Offerings (ICO's), maar deze methode is niet zonder risico's. Er is namelijk een periode geweest waarin veel scams plaatsvonden via ICO's.

Voor crypto-investeerders die moeite hebben met het uitvoeren van gedegen onderzoek, is er echter een alternatief: investeren in nieuwe cryptomunten via een launchpad.

Een launchpad is een platform dat het mogelijk maakt om te investeren in nieuwe munten, waarbij wij een voorkeur hebben voor investeringen via een Nederlandse crypto exchange. Dit staat bekend als een Initial Exchange Offering (IEO), waarbij de exchange uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar het betreffende project.

Verschillende exchanges organiseren launchpads. Een bekend voorbeeld is Binance, 's werelds grootste exchange. Echter, vanwege regelgeving is Binance niet meer toegankelijk voor Nederlanders.

Een goed alternatief is de KuCoin launchpad, bekend onder de naam KuCoin Spotlight. Hier je nieuwe cryptomunten kopen, met de zekerheid dat er door de exchange zorgvuldig onderzoek is gedaan naar de potentie en betrouwbaarheid van het project.

Hoe kom je achter nieuwe projecten?

Zoals je reeds hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om vroegtijdig te investeren in een potentiële parel. Voor sommige van deze methodes is het duidelijk waar je moet zijn. In het geval van Kucoin's Spotlight, is het handig de website van Kucoin in de gaten te houden.

Wil je via een DEX investeren, dan is het noodzakelijk de verschillende decentrale beurzen af te struinen naar iets nieuws. Maar hoe zit het met ICO's, hoe kom je erachter waar je moet zijn?

Telegram

Telegram

Telegram is hét kanaal voor crypto-investeerders. Het is misschien nog wel beter dan X (voormalig Twitter), mede doordat er ook speciale afgeschermde groepen zijn die liever niet alles met de rest van de wereld delen. De kunst is om op Telegram groepen te zoeken die actief discussiëren over nieuwe projecten die mogelijk interessant zijn.

Hoe actiever je bent, des te meer mensen je leert kennen die je weer kunnen wijzen op andere (privé)kanalen. Maar let op: Telegram is ook dé plek waar veel oplichters zich thuisvoelen en op allerlei manieren proberen jou op te lichten.

Forum Bitcoin

Fora

Forums, ook al klinkt het erg oldschool, zijn toch zeer waardevol. Wat forums kenmerkt, is dat ze mensen met een gemeenschappelijke hobby verbinden. Ook in crypto zijn er diverse forums te vinden waar mensen hun kennis delen.

Vaak is dit kennis die je nergens anders kunt vinden, wat het zo interessant maakt. Interessante forums die de moeite waard zijn: Bitcointalk.org, Onetime.nl, Reddit.com en Bitcoinforum.com.

ICO Drops

Websites met ICO listings

Tot slot bestaan er websites die lopende en toekomstige ICO's verzamelen voor iedereen die geïnteresseerd is in potentieel goud. Dit soort websites verzamelt informatie over nieuwe ICO's en in sommige gevallen geven gebruikers of website-eigenaren een eigen beoordeling aan een ICO, zodat potentiële investeerders nog beter geïnformeerd worden.

Websites waar je zeker een kijkje moet nemen zijn: Coinmarketcap.com/ico-calendar, Icodrops.com en Icohotlist.com.

Waar moet je op letten?

Het investeren in nieuwe cryptomunten brengt bepaalde risico's met zich mee. Scammers zijn vaak bedreven in het creëren van overtuigende, professioneel ogende websites en effectieve marketingcampagnes.

Daarom is het belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je investeert. Hier zijn enkele belangrijke punten waarop je moet letten:

  • Use case: Wat is het hoofdprobleem dat het crypto-project probeert op te lossen of wat is de unieke functie ervan? Bestaat zoiets al en zou je er daadwerkelijk iets aan hebben?
  • Tokenomics : Hoe wordt de distributie van de nieuwe cryptotokens van het project gepland? Hoeveel tokens gaan naar het oprichtingsteam, adviseurs en marketing. Wat voor een type token is het (deflatoir of inflatoir, met een beperkte of onbeperkte voorraad).
  • Team achter de munt: Het is belangrijk om de achtergrond van het oprichtingsteam van het project te controleren. Is er überhaupt sprake van een bestaand team? Hebben ze ervaring, komt hun achtergrond overeen met het project, en hebben ze een frauduleuze geschiedenis met eerdere projecten?
  • Community: De groei van de gemeenschap van het project kan een goede indicator zijn van het vertrouwen van investeerders. X, Telegram en fora zijn populaire graadmeters.

Conclusie

Wanneer je investeert in nieuwe cryptomunten, is het altijd verstandig om vooraf na te denken over een exitstrategie. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: investeer niet al je geld in één project. Het is wijs om je vermogen te spreiden over meerdere (nieuwe) munten, aandelen, goud en andere assets.

Dit vermindert het risico en vergroot de kansen op een succesvolle investering.

Met alle informatie uit dit artikel, heb je alle wijsheid in pacht, om (succesvol) te investeren in nieuwe, veelbelovende cryptovaluta.

Start jouw crypto avontuur bij een Nederlandse exchange

Koop jouw crypto via een betrouwbare Nederlandse broker of exchange.

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
on air