Stel je voor: je koopt een paar Ethereum (ETH) of Solana (SOL), zet ze in je wallet, en zonder dat je ernaar omkijkt, groeit je balans langzaam door automatische beloningen. Dit klinkt als een passieve inkomstenbron en dat is het ook. Welkom in de wereld van crypto staking.
Bij Onetime.nl zijn we altijd op zoek naar spannende, maar verantwoorde manieren om je geld voor je te laten werken. In dit artikel duiken we in het fenomeen staking van cryptogeld. Wat is het? Hoe werkt het? Waar moet je op letten? En hoe doe je dat bijvoorbeeld via Bitvavo, de grootste Nederlandse cryptobroker die onlangs een nieuwe staking-functionaliteit introduceerde.
Staking is het proces waarbij je jouw cryptomunten ‘vastzet’ of beschikbaar stelt aan een blockchainnetwerk om bij te dragen aan het netwerkbeheer zoals het valideren van transacties. In ruil hiervoor krijg je beloningen. Zie het als het ontvangen van rente op een spaarrekening, maar dan in de crypto-wereld.
Staking is alleen mogelijk bij cryptocurrencies die gebruikmaken van het Proof of Stake (PoS) mechanisme. Denk hierbij aan populaire coins zoals:
Ethereum (ETH)
Solana (SOL)
Cardano (ADA)
Polkadot (DOT)
Deze munten hebben stakers nodig om hun netwerk veilig en operationeel te houden. En daar krijg jij als staker dus een vergoeding voor.
Bij Bitvavo zijn er sinds kort twee soorten staking mogelijk:
Dit is staking in zijn makkelijkste vorm. Zodra je in aanmerking komende crypto bezit (zoals ETH of SOL), wordt je staking automatisch geactiveerd. Je blijft vrij om je crypto op te nemen of te verhandelen wanneer je maar wilt. Je ontvangt de beloning wekelijks, op maandag, direct in je wallet.
Voorbeeld:
Je koopt 1 ETH bij Bitvavo en laat deze in je wallet staan. Zonder iets te doen, ontvang je elke week een kleine hoeveelheid ETH als beloning. Het bedrag hangt af van het jaarlijkse rendement (APY) en de stakingperiode.
Dit is staking waarbij je je crypto voor een bepaalde periode vastzet, bijvoorbeeld 30 of 90 dagen. Je kunt je coins in die periode niet opnemen of verhandelen, maar het rendement ligt vaak hoger dan bij Flex Staking.
Voorbeeld:
Je zet 100 SOL vast voor 60 dagen tegen 12% APY. Aan het einde van de periode krijg je je 100 SOL terug plus ongeveer 2 SOL aan beloning (afhankelijk van de koers en exacte looptijd).
De rendementen op staking kunnen sterk verschillen per munt én per platform. Bij Bitvavo lopen de indicatieve rendementen uiteen van 1% tot wel 15% op jaarbasis (APY). Enkele voorbeelden:
Crypto | Type staking | Indicatief rendement |
---|---|---|
Ethereum (ETH) | Flex & Fixed | 3% - 6% APY |
Solana (SOL) | Flex & Fixed | 7% - 15% APY |
Cardano (ADA) | Alleen Flex | ±3% APY |
Let op: rendementen zijn variabel en kunnen aangepast worden op basis van marktomstandigheden.
Staking klinkt aantrekkelijk, maar is niet zonder risico’s. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten:
De koers van je crypto coin kan dalen. Als je bijvoorbeeld 100 SOL staket en de waarde van SOL halveert tijdens de stakingperiode, is je rendement in euro’s negatief zelfs als je extra SOL verdient.
Bij Fixed Staking zit je vast voor een bepaalde periode. Als de markt ineens instort of je snel geld nodig hebt, kun je je coins niet tussentijds opnemen.
Bij staking werk je samen met het onderliggende netwerk van een coin. Als dit netwerk te maken krijgt met bugs, hacks of problemen, kan dat ook jouw inzet raken.
Hoewel Bitvavo betrouwbaar is en onder toezicht van De Nederlandsche Bank valt, blijft het een centrale partij die namens jou stake-opdrachten uitvoert. Bij problemen op hun platform heb je mogelijk beperkte invloed.
Staking is vooral aantrekkelijk als je:
Toch al van plan bent bepaalde crypto’s langere tijd vast te houden
Gelooft in de lange termijnwaarde van Proof-of-Stake coins
Extra rendement zoekt op je bestaande bezit zonder actief te hoeven traden
Maar: als je snel wil kunnen handelen of bang bent voor koersdalingen, dan is staking mogelijk minder geschikt.
Staking bij Bitvavo maakt het voor Nederlanders verrassend eenvoudig om extra crypto te verdienen op hun bestaande bezit. Dankzij Flex Staking hoef je niets te doen en dankzij Fixed Staking kun je zelfs een hoger rendement behalen. Maar laat je niet verblinden door percentages van 15% de risico’s zijn reëel, vooral bij koersdalingen of langdurige lock-ups.
Zoals altijd bij de spannende kant van geld: ken de spelregels, weeg de risico’s en laat je goed informeren.