Bitvavo Red

Bitvavo review (2024): dé beste Nederlandse exchange?

Bitvavo is een Nederlandse exchange waar je zonder al te veel kennis en moeite verschillende soorten cryptovaluta kunt kopen en verkopen. We leggen uit hoe Bitvavo werkt en sluiten af met onze review van deze dienst. Bitvavo is een Nederlandse beurs waar je veilig en betrouwbaar cryptovaluta kunt kopen, verkopen en bewaren. Iedereen die kan omgaan met betalingen via iDEAL zou hier uit de voeten moeten kunnen.

Het aankopen van crypto is net zo eenvoudig gemaakt als het doen van een online aankoop. Hoewel het om een Nederlands bedrijf gaat, kunnen ook buitenlanders hier terecht voor de handel in cryptovaluta. Het in 2017 opgerichte bedrijf is flink aan de weg aan het timmeren en heeft inmiddels een behoorlijke positie verworven in de wereld van crypto exchanges. 

Transpareng BG TG door Frank Kruit
op 26 mei 2023 - laatste update: 7 maart 2024
Bitvavo review
Bitvavo Logo Klein
Beoordeling:
|   4,7 / 5

Bitvavo

Bitvavo
Bitvavo Logo Klein

Onze review
4,7/5

Voordelen

 • Aantrekkelijke welkomstbonus
 • Lage fee
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Staking mogelijk
 • Nooit slachtoffer geweest van een hack
 • Nederlands
 • Bitvavo garantiefonds €100.000

Nadelen

 • Geen short-mogelijkheden
 • Lage volume op bepaalde munten
 • Af en toe storingen
 • Strenge AFM controle (Wwft)
 • Trage klantenservice bij drukte
Jaar van lancering
2017
Vestigingsland
Nederland
App
Ja
Stortingsmogelijkheden
iDEAL, SEPA, Paypal, Giropay, Bancontact, Sofort
Uitbetalen naar bank
Ja
Instrumenten
Cryptovaluta
Demo account
Nee

Is Bitvavo een Betrouwbare Crypto Exchange in Nederland?

Op het gebied van digitale valuta, waar veiligheid en betrouwbaarheid topprioriteiten zijn, onderscheidt Bitvavo zich als een toonaangevende Nederlandse crypto exchange. Gelegen aan de prestigieuze Herengracht 450 in Amsterdam, biedt Bitvavo niet alleen een veilig platform voor het verhandelen van cryptovaluta, maar ook de zekerheid van een bedrijf dat volledig geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Deze transparantie verzekert gebruikers van toegang tot alle bedrijfsinformatie, een fundamenteel aspect van vertrouwen in de financiële wereld.

Tijdens het bezoek van Onetime aan het kantoor van Bitvavo, waar gesprekken met een van de oprichters plaatsvonden, kwam de toewijding van het team aan het licht. Het jonge team bestaande uit ervaren professionals, deelt een gemeenschappelijke passie voor cryptovaluta. En streeft ernaar deze op een veilige en betrouwbare manier aan te bieden.

Bitvavo heeft talrijke veiligheidsmaatregelen geïmplementeerd om gebruikers wallets te beschermen, waaronder twee factor authenticatie (2FA), IP-beheer, een mechanisme voor crypto-opnames en robuuste anti-phishing beveiliging. Deze gelaagde beveiligingsaanpak wordt versterkt door het gebruik van cold en hot wallets. Hot wallets faciliteren dagelijkse transacties, terwijl cold wallets worden ingezet voor de langdurige, veilige opslag van cryptovaluta, bewaard op locaties die maximale veiligheid garanderen.

In het onwaarschijnlijke geval van een faillissement, biedt Bitvavo extra gemoedsrust door een specifieke stichting voor betalingsafhandeling en een garantiefonds dat tot €100.000 per gebruiker dekt tegen ongeoorloofde toegang.

De betrouwbaarheid van Bitvavo wordt verder benadrukt door het feit dat het platform tot nu toe gevrijwaard is gebleven van hacks, een zeldzaamheid in de wereld van crypto exchanges. Dit trackrecord van veiligheid en de Nederlandse wortels maken Bitvavo een vertrouwde naam onder handelaren, zoals bevestigd door Onetime, die zich veilig en ondersteund voelen tijdens het handelen op het platform.

Conclusie: Bitvavo's Betrouwbaarheid

Met zijn diepe wortels in Nederland, een sterk commitment aan veiligheid en een helder record van betrouwbaarheid, staat Bitvavo sterk als een van de meest vertrouwde crypto exchanges in het land. Of je nu een beginnende handelaar bent of iemand met uitgebreide ervaring in de cryptomarkt, Bitvavo biedt een solide en veilige omgeving voor al je handelsbehoeften.

Hoe werkt registreren bij Bitvavo?

1Ga naar Bitvavo

2Start het registratieproces

3Activeer je account

4Verifieer jouw identiteit

Storten van euro's in account
Geld storten bij Bitvavo

Storten van euro's in je account

Bij Bitvavo kun je meer dan 190 verschillende cryptovaluta aanschaffen.

Voordat je in het bezit kunt komen van een van deze cryptomunten, moet je geld storten. Bij Bitvavo hanteren ze een minimumbedrag van €1 en een maximum van €10.000.

We beginnen met het storten van euro's op het account:

 1. Klik op de blauwe knop 'Storten' in het dashboard
 2. Kies een van de betaalmogelijkheden (overschrijving/iDEAL, Paypal, enz.)
 3. Kies het bedrag in euro's
 4. Volg vervolgens de stappen op het scherm

Hierna zie je dat het bedrag in euro's op je account verschijnt. Daarna kun je je euro's omzetten in elke gewenste cryptovaluta.

Cryptovaluta kopen
Crypto kopen

Aankoop van cryptovaluta via de basis interface

Nu je een goed gevulde balans hebt, is het tijd om de stap te zetten naar het aankopen van de gewenste cryptomunt. In het onderstaande voorbeeld kopen we crypto via een marktorder. Dit is de eenvoudigste manier, maar ook meteen de duurste. Hiervoor moet je de volgende stappen ondernemen:

 • Navigeer naar je dashboard;
 • Klik op de gewenste cryptomunt;
 • Zorg dat het tabblad 'Kopen' is geselecteerd;
 • Vul het bedrag in euro's in (min. €5);
 • Klik op 'Kopen'.

Wanneer je een munt hebt gekocht, komt deze automatisch in de ingebouwde wallet van Bitvavo te staan. Je kunt er echter ook voor kiezen om de betreffende munt elders, bijvoorbeeld in een offline wallet, onder te brengen. Als je kosten wilt besparen bij Bitvavo, kies je voor de 'geavanceerde versie' van Bitvavo. Hieronder vertellen we je er meer over.

Geavanceerde interface Bitvavo
Geavanceerde interface Bitvavo

Kopen van cryptomunten via de geavanceerde interface

Naast de aankoop van crypto via de basisinterface, kun je bij Bitvavo kiezen voor de geavanceerde versie van de beurs. Zie het als de Bitvavo-interface voor gevorderden. Deze handelsomgeving ziet er net iets anders uit en biedt je veel meer mogelijkheden.

Zo kun je via de geavanceerde versie eenvoudiger limietorders plaatsen, stoploss-orders instellen en uitgebreide grafieken bekijken. Je kunt bijvoorbeeld ook een scala aan technische indicatoren over de grafiek leggen, waaronder de RSI-indicator en MACD.

De geavanceerde handelsomgeving is alleen bereikbaar via desktop onder het tabblad 'Geavanceerd'. Het is aan te raden om eerst vertrouwd te raken met de basisinterface van Bitvavo, waarna je altijd nog kunt kiezen voor de 'pro-versie'.

Staking inschakelen bij Bitvavo
Staking inschakelen

Staken van munten

Bij Bitvavo is het mogelijk om meer dan 20 munten te staken. Hiervoor moet je eenmalig toestemming geven via 'Instellingen'. Wanneer je vervolgens in het dashboard de verschillende munten bekijkt, zie je achter de munt een groene S (je stelt de betreffende munt beschikbaar voor staking). Onderstaande munten kun je o.a. staken, waarbij de stakingsopbrengsten per week kunnen veranderen. Ook kan het aanbod van munten die je kunt staken veranderen.

Houd daarom Bitvavo goed in de gaten voor het actuele aanbod van munten voor stakingsdoeleinden. Hieronder staat de top 5 van munten met de hoogste stakingsopbrengsten:

Naam munt Geschatte %
Axie Infinity (AXS) ≈ 15.00%
Cosmos (ATOM) ≈ 8.00%
Kusama (KSM) ≈ 7.00%
Waves (WAVES) ≈ 5.50%
LTO Network (LTO) ≈ 5.00%
GALA verkopen op Bitvavo
Crypto verkopen bij Bitvavo

Verkopen van cryptovaluta voor euro's

Stel dat je al die tijd je cryptovaluta hebt bewaard op Bitvavo, dan is het ook mogelijk om elke gewenste cryptomunt om te zetten in euro's. Hiervoor kies je voor 'Verkopen' en volg je deze stappen:

 1. Klik op de gewenste cryptovaluta die je wilt verkopen via je dashboard
 2. Selecteer vervolgens het tabblad 'Verkopen'
 3. Vul het aantal eenheden in dat je van een bepaalde munt wilt verkopen
 4. Klik tenslotte op 'Verkopen'.

De gekozen cryptovaluta wordt vervolgens omgezet in euro's. Daarna kun je het laten uitbetalen naar de gekoppelde bankrekening.

Om vervolgens het gewenste bedrag in euro's over te laten maken naar je eigen bankrekening, kies je voor 'Euro's opnemen' in het dashboard. Volg daarna de aangegeven stappen.

Storten van crypto (QNT) bij Bitvavo
Storten van QNT bij Bitvavo

Storten van cryptovaluta naar Bitvavo vanaf een exchange of wallet

Het kan ook zo zijn dat je Bitvavo wilt gebruiken om cryptovaluta te bewaren (en later om te zetten in euro's). Als je je cryptovaluta op een andere beurs of wallet hebt staan, kun je dit storten op je Bitvavo-account.

Maar hoe doe je dat?

 • Klik via 'Dashboard' op de gewenste munt die je wilt storten
 • Klik vervolgens op het tabblad 'Storten'
 • Kiews het netwerk (ditmoet overeen komenmet het netwerk van waaruit je verstuurt)
 • Je krijgt nu het adres te zien
 • Kopieer dit adres en plak het bij 'Opnemen' op je andere beurs of wallet
 • Klik op 'Verzenden'

Het kan even duren voordat je hoeveelheid crypto wordt gestort op Bitvavo. Dit hangt af van het goedkeuringsproces bij de andere beurs en de blockchain waarover je de crypto verstuurt. Tot slot is het goed om te weten dat niet iedere munt gestort kan worden. Voor sommige cryptomunten is deze functie uitgschakeld bij Bitvavo. 

Bitcoin opnemen vanaf Bitvavo
Bitcoin opnemen

Crypto verplaatsen naar een exchange vanaf Bitvavo

Natuurlijk is het ook mogelijk om cryptovaluta te verplaatsen van Bitvavo naar een andere beurs (of wallet). Dit kan je doen als je van plan bent een andere cryptomunt te kopen dan die Bitvavo in het assortiment heeft.

Om bijvoorbeeld Bitcoin over te zetten naar een beurs zoals Finst, volg je de volgende stappen:

 • Navigeer naar het dashboard
 • Klik op de gewenste valuta, in dit geval Bitcoin, die je wilt verplaatsen
 • Je ziet vervolgens hoeveel de balans bedraagt
 • Klik in het scherm op 'opnemen'
 • Vervolgens zorg je dat het adres waar je de crypto naartoe wil versturen wordt toegevoegd aan het adresboek. Dit is het adres dat bij Finst wordt weergegeven bij Bitcoin (deposit adres)
 • Daarna klik je het adres aan en vul je het bedrag in dat je wil versturen.
 • Klk tot slot op 'opnemen'

De laatste stap is cruciaal: controleer deze goed om te voorkomen dat je het bedrag per ongeluk naar een verkeerd (BTC) adres stuurt. Het kan enige tijd duren voordat je je Bitcoin (BTC) ontvangt. Dit is afhankelijk van de drukte op de blockchain. Het is overigens goed om te weten dat niet iedere munt overdraagbaar is naar een andere exchange. Voorsommige munten is de 'opname' functie (tijdelijk) uitgeschakeld. 

Wat zijn de kosten bij Bitvavo?

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten kosten, waaronder handelskosten en stortingskosten die Bitvavo in rekening brengt, en blockchainkosten (zoals opnamekosten) waar Bitvavo geen zeggenschap over heeft.

Handelskosten bij Bitvavo

De belangrijkste kosten zijn de handelskosten. Bitvavo werkt met een staffel: hoe meer je handelt, hoe lager de kosten worden voor een marketorder (taker) of limietorder (maker). Deze kosten worden berekend op basis van alle uitgevoerde handelstransacties in de afgelopen 30 dagen.

Via je persoonlijke dashboard kun je bijhouden in welke staffel je je bevindt en wanneer je minder gaat betalen. Standaard betaal je bij Bitvavo tot maximaal 0.25% over elke transactie. Als je bijvoorbeeld voor €1000 aan Bitcoin koopt, betaal je 0.25% * €1000 = €2,5. De volgende staffel is van toepassing bij Bitvavo.

VOLUME (30D) TAKER FEE MAKER FEE
€ 0 +
0,25%
0,15%
€ 100.000 +
0,20%
0,10%
€ 250.000 +
0,16%
0,10%
€ 500.000 +
0,12%
0,06%
€ 1.000.000 +
0,10%
0,06%
€ 2.500.000 +
0,08%
0,04%
€ 5.000.000 +
0,06%
0,04%
€ 10.000.000 +
0,04%
0,03%
€ 25.000.000 +
0,04%
0,03%
Bitvavo app

Bitvavo app

De Bitvavo-app is in de loop der jaren steeds geavanceerder geworden. Bitvavo heeft een app voor zowel iOS- als Android-gebruikers, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot je munten.

De app biedt dezelfde gebruikerservaring als de webversie: snelheid, eenvoud en gebruiksgemak zijn de belangrijkste kenmerken van deze app. Er zijn echter ook verschillen. Zo zijn de handelsmogelijkheden in de app beperkt, waardoor je bijvoorbeeld geen uitgebreide grafieken kunt bekijken of technische indicatoren kunt gebruiken.

Wel kun je via de app limietorders plaatsen en een vereenvoudigde versie van candles bekijken. Het storten en opnemen van crypto is eveneens mogelijk.

Review van Bitvavo

Voor deze review van Bitvavo hebben we gekeken naar onder andere het aanbod, de klantenservice, kosten en gebruiksvriendelijkheid. We merken dat Bitvavo continu verbeteringen doorvoert, waardoor we onze ervaringen steeds moeten bijstellen. Dit is zeer positief en absoluut noodzakelijk in het landschap van concurrerende exchanges.

Crypto Start Bij Bitvavo
Bitvavo app

Gebruiksvriendelijkheid

Bij het platform Bitvavo is de eerste kennismaking het registratieproces, waar we zeer goede ervaringen mee hebben. Bitvavo leidt je met het grootste gemak doorheen, waardoor het zeker voor beginners erg makkelijk te doen is.

Niet voor niets staat er prominent op de website 'Crypto begint bij Bitvavo'. Door de jaren heen heeft deze exchange zich gevestigd als de startplek voor veel crypto handelaren, omdat ze het kopen van crypto zeer eenvoudig hebben gemaakt.

Onetime vergelijkt het kopen van crypto bij Bitvavo wel eens met de aanschaf van goederen via Bol.com. Iedereen kan dat, en dat is in de ingewikkelde wereld van crypto zeer positief te noemen. Bovendien zorgen ze ervoor dat, ondanks de toevoeging van nieuwe features, Bitvavo overzichtelijk blijft. Zowel voor de webversie van de exchange, alsook voor hun mobiele app. 

Lage Kosten

Bitvavo fees

De grootste kostenpost voor handelaren zijn de transactiekosten. Dit is voor veel beginnende, maar ook gevorderde handelaren, een belangrijk punt van overweging om bij een bepaalde exchange te handelen. Zeker Nederlanders, die erom bekend staan graag op kosten te willen besparen.

Bitvavo is in vergelijking met andere geregistreerde exchanges bij de Nederlandse bank erg voordelig. Het maximale starttarief van 0,25% is weliswaar hoger dan bij Finst (0,15%). Echter, hoe meer je handelt bij Bitvavo of bij het gebruik van limietorders, des te lager de kosten. De uiteindelijke kosten voor het handelen liggen in de range 0.03% - 0.25%.

Hiermee overtreffen ze de meeste geregistreerde exchanges qua kosten in volgorde van voordeligheid. Bitvavo kan absoluut concurreren met de allergrootste buitenlandse exchanges, iets wat we bij Onetime alleen maar kunnen toejuichen.

Bitvavo Support

Klantenservice

Mocht je tussendoor vragen hebben over de dienstverlening van Bitvavo, dan kun je een e-mail sturen. We hebben dit zelf getest en kregen binnen drie minuten antwoord op onze vragen. Wat prettig is, is dat ze ook in het weekend beschikbaar zijn, terwijl sommige andere exchanges dan onbereikbaar zijn.

Daarnaast heeft de website een FAQ waar je veel antwoorden kunt vinden. Wat echt geweldig is, is dat Bitvavo ook een chatfunctie heeft, iets wat vaak ontbreekt bij exchanges.

Wat nog ontbreekt is een telefoonnummer. Dit is zeker een verbeterpunt voor Bitvavo, hoewel we begrijpen waarom ze dit niet aanbieden vanwege het grote aantal klanten.

Klantenservice Beschikbaarheid Opmerkingen
 • Live chat

Op werkdagen van 10:00 - 20:00 uur

Op weekenddagen van 10:00 - 16:00 uur

Algemene vragen, geen accountspecifieke informatie vanwege privacy. Te vinden rechtsonder op de website.
 • Chatbot
24 uur per dag Probeert vragen te beantwoorden.
 • E-mail

Op werkdagen van 08:00 - 21:00 uur

Op weekenddagen van 09:00 - 21:00 uur

Stuur een e-mail naar [email protected]. Dien de vraag in met het Bitvavo-account e-mailadres, geef details en stuur eventueel een schermfoto of -video mee.
Crypto Aanbod
Crypto aanbod

Crypto aanbod

Bij Bitvavo kun je kiezen uit een aanbod van meer dan 220 verschillende cryptovaluta. Hoewel ze hiermee niet de exchange zijn met het meest uitgebreide aanbod wereldwijd, behoren ze in Nederland zeker tot de exchanges met een van de grootste assortimenten.

Ter vergelijking, bij de door De Nederlandse Bank geregistreerde broker 'Coinmerce' is het mogelijk om circa 100 munten meer te verhandelen. Echter, de handelskosten bij Coinmerce liggen aanzienlijk hoger.

Een ander voordeel van Bitvavo is dat ze meer stakingsmogelijkheden aanbieden dan Coinmerce, en de opbrengsten uit staking zijn ook hoger. Bitvavo zit niet stil en voegt regelmatig nieuwe munten toe aan hun assortiment. Als klant word je hierover goed geïnformeerd.

Een klein nadeel is echter dat het soms een tijdje kan duren voordat bepaalde, op dat moment populaire, munten aan de exchange worden toegevoegd.

Geavanceerd Handelen

Functionaliteiten

Bitvavo is een van de weinige exchanges met een registratie bij de Nederlandsche Bank waarbij je geavanceerd kunt handelen. Als gebruiker biedt Bitvavo je de mogelijkheid om uitgebreide grafieken te bekijken en technische indicatoren toe te voegen.

Ook kun je diverse orders inleggen, zoals een limietorder, een stoploss order, en is het mogelijk om bots te koppelen aan de exchange via een API. Met deze functies biedt Bitvavo een behoorlijk complete exchange.

Toch missen we enkele functies zoals 'het kopen van mandjes crypto', kunnen shorten en ingebouwde bots waarmee je kunt DCA-en.

Daarnaast zouden we graag een uitgebreide portfolio analyse tool toegevoegd zien. Op dit moment heb je als gebruiker geen goed inzicht in de prestaties van jouw portfolio, terwijl een beurs als Finst dit bijvoorbeeld wel uitstekend geregeld heeft.

Veelgestelde vragen over Bitvavo

Heeft Bitvavo een wallet?

Je kunt gebruik maken van de zogenoemde hosted wallets van Bitvavo. Dit is een portemonnee waar je digitale valuta in kunt bewaren. Helemaal gratis. Bovendien is het veilig.

Heeft Bitvavo een eigen app?

Ja, Bitvavo heeft een eigen App. Zowel Android gebruikers en iOS gebruikers kunnen de App downloaden.

Kun je bellen met Bitvavo?

Het is niet mogelijk om te bellen met Bitvavo. Een telefoonnummer ontbreekt. Wel kun je contact opnemen via de e-mail of gebruik maken van de live chat functie.

Wat is de minimale leeftijd om je aan te melden bij Bitvavo?

Wanneer je wilt handelen via Bitvavo moet je 18 jaar of ouder zijn. Hierop wordt gecontroleerd tijdens het verificatieproces.

Is het mogelijk om een tradingbot te gebruiken bij Bitvavo?

Ja, het is mogelijk om Bitvavo te gebruiken i.c.m. een tradingbot van Cryptohopper. Deze bot handelt automatisch voor je op de Bitvavo exchange.

Kun je hier USDT kopen?

Ja, je kunt diverse stablecoins kopen, waaronder USDT. Bitvavo maakt daarnaast gebruik van de EURO als stabiele munt.

Wat moet je doen als je je wachtwoord vergeten bent?

Via het inlogscherm kun je klikken op ‘wachtwoord herstellen'. De link voor wachtwoordherstel krijg je via de e-mail. Volg de stappen om het wachtwoord te herstellen.

Moet je belasting betalen over je winsten?

Belasting dien je te betalen als jouw bezittingen (waaronder waarde cryptovaluta) boven het vrijgestelde bedrag uitkomt in box 3. Lees ook over bitcoin en belastingen.

Wat is het minimumbedrag dat je in moet leggen voor een order?

Het minimale orderbedrag is vastgelegd op €5. Onder dit bedrag kun je geen digitale valuta aankopen.

Met welke betaalmethoden kun je bij Bitvavo cryptovaluta aanschaffen?

Mocht je digitale munten aan willen schaffen, kun je dit doen met de volgende betaalmethoden: Bancontact, bankoverschrijving, EPS, Giropay, iDEAL, Paypal, Bancontact, MyBank & Sofort.

on air