Crypto Show 2

De grote Onetime Crypto show gemist?

Tweede Pinksterdag beloofde koud en nat te worden. Wat kun je dan doen, behalve net als half Nederland naar de meubelboulevard of aansluiten in de Duitse file richting de outlet? Juist, de Twitch livestream van Onetime bekijken! Met hét onderwerp van dit moment: crypto's.

Rond 15.15u startten de mannen met een uitzending boordevol informatie, samen met Jackpot én 4 gasten uit de wereld van digitale valuta. Drie uur later duizelde het je misschien een beetje van alle ins en outs die je gehoord hebt, dus tijd voor een recap met de beste tips.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 2 februari 2023
Crypto Show 2

Wat zijn de risico's van handelen in crypto's?

We trappen de show af met Jelle, oprichter van de Cryptobieb. Op dit platform vind je (bijna) alles wat je moet weten rondom cryptocurrencies. Het is een actief platform waarbij er naar de leden geluisterd wordt. Naast de website beheren ze meerdere Telegram-kanalen. Leden kunnen verzoeken indienen, waar dan stukken met uitgebreide uitleg over geschreven worden.

Jelle is liefhebber, maar is ook kritisch. Er zijn zoveel munten in omloop, je moet niet alles klakkeloos vertrouwen. Zelf is hij ook wel eens de mist ingegaan met een ICO: wel betalen maar niets terugkrijgen.

We hebben het met Jelle over de veiligheid van exchanges en wallets. Onze eigen Jackpot is, vermoedelijk, ooit gehackt en was toen de inhoud van zijn wallet kwijt. En ook bij exchanges gaat het wel eens mis, zo laten de voorbeelden zien. Toch hoef je je niet meteen heel veel zorgen te maken als je je crypto's bij een exchange laat staan. Zo is je tegoed bij Bitvavo in ieder geval deels verzekerd wanneer het mis zou gaan, mits je zelf veiligheidsmaatregelen hebt getroffen.

Tip 1: het minimum aan beveiliging wat je zelf kunt regelen is het instellen van two-factor authentication. Maar wil je het echt goed doen, bewaar je crypto's dan in een eigen wallet met een ledger (een soort USB-stick met encryptie waarmee je je wallet beveiligt).

Jelle Van Cryptobieb.Nl
Jelle van Cryptobieb.nl

De koersontwikkelingen van crypto's

Jelle legt vervolgens uit hoe de waarde van crypto's tot stand komt. Hij begint met vertellen dat de waarde voor het product zelf, de blockchaintechnologie, er eigenlijk niet toe doet. Voor investeerders is de waarde uiteraard wel van belang. En hoe meer er geïnvesteerd wordt, hoe beter dat is voor het product, dus indirect is de waarde alsnog van belang.

Afgelopen weken hebben we kunnen zien wat de invloed van externen is op de koers van crypto's als de Bitcoin, maar ook Dogecoin. Wanneer China bekend maakt dat financiële instellingen geen gebruik mogen maken van crypto's, dan zie je meteen een flinke koersdaling.

Als Elon Musk zegt vertrouwen te hebben in Bitcoin of Dogecoin, gaat de koers meteen omhoog. Maar wanneer hij zegt dat Tesla toch niet verder gaat met investeren in Bitcoin, crasht de markt ook direct. En zelfs de Paus bemoeit zich ertegenaan: die zegt dat Bitcoin niet energiezuinig is.

Het lijkt wel alsof er meer achter zit dan enkel wat ‘losse' opmerkingen van invloedrijke personen, organisaties en landen. Zou er sprake kunnen zijn van het bewust creëren van FUD (Fear, Uncertainty & Doubt) om zo de koers naar beneden te krijgen? Waar komt die controle dan vandaan?

Het feit dat het aantal Bitcoin-wallets met meer dan 10.000 Bitcoin de afgelopen weken steeg, lijkt erop te duiden dat de markt van bovenaf gemanipuleerd wordt. Maar ook de koersstijging die we afgelopen maanden zagen, zou zo gemanipuleerd kunnen zijn.

Of dit het moment is om in te stappen volgens Jelle? Disclaimer: Jelle noch Cryptobieb mag geen officieel advies geven, het is altijd de verantwoordelijkheid van de investeerder zelf. Dat gezegd hebbende, vertelt Jelle dat hij vertrouwt op de technische analyses (TA) van Justin. Die spreken we later in de show. Jelle vermoedt wel dat de correctie van de afgelopen weken op zijn einde is, en dat dit dus een moment kan zijn om te kopen. En dat doet hij zelf graag bij Bitvavo, wat ook onze favoriete broker is.

Tip 2: Als het bloed door de straten loopt, moet je kopen. Oftewel: wanneer je denkt dat het dieptepunt bereikt is, is dat het moment om in te stappen.

Wie wint er een plukje crypto's?

Henrik gaat live in de show, via Bitvavo, enkele crypto's kopen. Iedereen in de studio mag een crypto kiezen, die wordt dan voor een waarde van €50 aangeschaft. De kijkers mogen vervolgens zeggen welke van deze 8 crypto's voor het einde van de show het meest gestegen is en die wint dan voor €50 crypto's.

De kijkers konden kiezen uit:

  • Jelle met Stellar Lumens (XLM);
  • Henrik met VeThor (VTHO);
  • Julius met Bitcoin (BTC);
  • Frank met Aave (AAVE);
  • Harmen met VeChain (VET);
  • Justin met Ethereum (ETH);
  • Kevin met Waves (WAVES);
  • Armijn met Thether (USDT).

Die laatste, Thether, is een zogenoemde Stable Coin. Wanneer je die op Bitvavo koopt, kun je die staken. Dan levert deze je 6% rendement op, zie maar eens een spaarrekening te vinden die dat nog biedt. Jelle merkt daarbij op dat er wel een klein risico in zit, omdat de Thether gekoppeld is aan de Amerikaanse Dollar. Daar zit dus een koersrisico in ten opzichte van de Euro.

Zelf zou hij eerder kiezen voor USDC (USD Coin) als stable coin, omdat deze 100% gebackt wordt door de dollar, en USDT maar voor 80%.

Na een klein half uur krijgen de kijkers een update over de koersontwikkeling van de 8 munten en dat is het laatste moment waarop er een keuze gemaakt kan worden.

Armijn De Presentator
Armijn de presentator

Zitten we (weer) in een cryptobubbel?

Het is tijd om met de volgende gast te praten: Harmen. Harmen is een entrepreneur pur sang en kijkt altijd naar mogelijkheden om geld te verdienen. Zo is hij nu Kadena aan het minen. Zonder dat hij al te veel technische kennis heeft, zoals hij zelf zegt. Maar hij heeft wel een bult kennis van de markt en daarover willen wij hem maar wat graag aan de tand voelen.

Harmen vergelijkt wat er nu al enkele jaren gebeurt in cryptoland met de internetbubbel rond het jaar 2000. Eerst dacht iedereen dat internet wel weer over zou gaan, we hadden het toch niet nodig. Toen kwam daar WorldOnline die ons overtuigde van het feit dat we allemaal internet nodig hadden.

Hoe dat afliep voor de investeerders, weten we allemaal. En dat we inmiddels niet meer zonder internet kunnen, hoeven we al helemaal niet uit te leggen. Zonder internet geen Onetime, geen livestreams via Twitch en dan had je dit artikel dus ook niet gelezen.

In 2017 gebeurde er iets soortgelijks met de cryptobubbel. Daarna stabiliseerde de markt zich en sinds eind 2020 lijkt er een nieuwe bubbel te zijn ontstaan. Of we te laat zijn met instappen? Volgens Harmen niet, vooral niet na de dip van de afgelopen weken. Hij waarschuwt wel: het gaat tussen je oren zitten. FOMO is écht.

Waar Jelle benoemde dat de waarde er voor het product niet toe doet, haalt Harmen het tegenovergestelde aan: voor de investeerder boeit het niet wat het product kan. Crypto's zijn niet tastbaar, maar ze kunnen dingen wel gemakkelijker maken. Blockchaintechnologie kan worden gebruikt in de supply chain, maar ook om een echtheidscertificaat van een Louis Vuitton tas te registreren. Toch is dit vaak niet waarom investeerders instappen, die geven enkel om de waarde en daarmee geld verdienen.

De markt is nog nieuw en moet volwassen worden. Daarnaast draaien veel coins volledig op de marketingwaarde. Ook hier speelt FOMO weer een rol: als de community iets zegt, wil je dat niet missen en stap je daarop in. Coins spelen daarop in met hun marketing. Een ander ding dat je ziet vanuit community's, is het fenomeen pump & dump. Dat zet de markt in beweging, of dat nu een goede ontwikkeling is of niet.

Pokeraars en crypto's: een vaste combinatie?

Armijn kent Harmen al jaren: ze komen allebei uit de pokerscene. Het valt Armijn op dat veel pokeraars, zoals zij zelf, ook interesse hebben in crypto's. Is dat een kwestie van hosselen, of heeft het iets te maken met het gevoel dat het allebei een soort van gecontroleerd gokken is?

Harmen is, zoals gezegd, altijd op zoek naar manieren om geld te verdienen. Jaren geleden was dat onder andere poker, nu zit hij in de webshops en hij is dus bezig met het minen van Kadena. Hier heeft hij wel wat onderzoek naar gedaan. Want hoewel iedereen kan minen, mits je geld hebt om te investeren in de juiste apparatuur, is het belangrijk om de ROI (return on invest) vast te stellen. Daarin lijkt het misschien wel wat op poker, je moet wel een goede inschatting maken.

Voor hem was dat dus Kadena, een relatief nieuwe munt met een lage prijs en waarvan er nog genoeg te minen zijn. Eén van de mannen achter Kadena is de meest geciteerde persoon uit de originele whitepaper van de Bitcoin.

Harmen gelooft niet in technische analyses, hij vertrouwt op zijn intuïtie en gevoel. Hij gelooft dat je onderbewuste je wel naar de juiste beslissing leidt, dus vaar vooral je eigen koers en luister niet teveel naar anderen. Ook heeft hij nog een tip:

Tip 3: Koop elke maand met geld wat je kunt missen en laat het staan. Zo creëer je een gemiddelde koers in je portfolio, wat je kunt vergelijken met een pensioenfonds. Daarmee spreid je het risico.

Frank Thegallant
Frank, TheGallant

Is de Bitcoin de coin aller coins?

Als het aan onze volgende gast Julius ligt, is het antwoord daarop volmondig JA. Hij is dan ook een Bitcoin Maximalist en daarnaast werkzaam als financieel expert. Maximalisten geloven dat de Bitcoin uiteindelijk de standaard gaat worden, zoals goud decennia geleden de standaard werd.

Dat betekent niet dat de Bitcoin an sich hét betaalmiddel van de toekomst is, je moet het volgens Julius meer zien als een commodity. Daarvoor moet de Bitcoin store value (opslagwaarde) creëren, zodat het daadwerkelijk waarde vertegenwoordigt.

Om wel als betaalmiddel te kunnen gaan fungeren, wat over 5 of 10 jaar maar zo kan gebeuren, is het noodzakelijk dat het Lightning Network geïmplementeerd gaat worden. Dit gaat dan werken zoals een soort bankrekening, waarbij transacties gebundeld worden en in één keer verwerkt worden. Nu moet je per transactie wachten tot het volgende block gemaakt is waarmee de transactie bevestigd wordt.

Voor sommige landen is Bitcoin nu al de uitkomst als het gaat om betalingen. Zo kunnen internationale betalingen snel gedaan worden en worden ze, wanneer ze opgenomen worden op de blockchain, direct gesetteld. Eenmaal geaccepteerd en bevestigd is de betaling een feit. Voor landen waar fraude hoogtij viert of de eigen valuta niets waard is, is dat zeker van toegevoegde waarde. In deze kan Bitcoin de rol van goud gemakkelijk vervangen.

Bovendien is het een groot voordeel dat elke transactie die ooit gedaan is op de blockchain in te zien is en daarmee te analyseren. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat het aantal wallets met een groot aantal Bitcoin groeit. Ook valt eruit op te maken dat veel miners hun Bitcoin niet verkopen. Waarschijnlijk in de hoop dat het nóg meer waard gaat worden, ooit. Want met elke halving kan de koers oplopen, omdat er minder aanbod komt bij een gelijkblijvende of zelfs stijgende vraag.

Kan de Bitcoin groener worden?

De laatste tijd horen we steeds vaker het bezwaar om niet voor Bitcoin te gaan, namelijk dat het niet duurzaam of ‘groen' is. Om Bitcoin te kunnen minen is onwijs veel energie nodig, in tijden dat we steeds bewuster omgaan met het energieverbruik is dat inderdaad niet echt duurzaam.

Julius ziet hier echter wel ontwikkelingen in. Om minen van Bitcoin rendabel te laten zijn, mag de energieprijs niet te hoog zijn. Daarom zitten er zoveel mining farms in China. Maar China wil daarvan af, het land wil niets te maken hebben met Bitcoin. Die goedkope energie is vaak niet schoon, maar als de farms verplaatst moeten worden naar Westerse landen, dan biedt dat perspectief voor schonere energie.

Ook zie je nu initiatieven ontstaan waarbij restenergie wordt omgezet in energie om mining farms te laten draaien. Zoals bij het affakkelen bij gaswinning: de energie die daarbij vrijkomt wordt opgevangen en ingezet voor mining farms. En zo wordt de Bitcoin volgens Julius dus langzaamaan wat ‘groener'.

Zelf koopt hij maandelijks Bitcoin bij, zo'n 10% van zijn inkomen investeert hij. Niet allemaal in Bitcoin overigens. Hij is ook altijd op zoek naar mogelijkheden voor arbitrage, waarbij je als investeerder handig gebruik maakt van prijsverschillen in de markt. Ook handelt hij in futures. Maar, waarschuwt Julius:

Tip 4: Bij futures koop je met geleend geld, het werkt met een hefboom. Daardoor worden je winsten flink groter, maar het werkt ook de andere kant op. Het is dus niet voor iedereen weggelegd en als je er aan begint, dan is het verstandig eerst informatie in te winnen. Niet voor niets verliezen veel mensen geld met de handel in futures.

Wil je nu ook handelen zoals Julius dat doet? Hij schreef een bot die je daarbij kan helpen. Zonder garanties uiteraard, maar binnenkort kun je zijn bot wel gaan gebruiken.

Investeren in crypto's? Zo werkt een technische analyse (TA)

De één gelooft er in (Jelle), de ander niet (Harmen, maar ook Jackpot is sceptisch): Technische Analyses. Justin heeft er in ieder geval zijn werk van gemaakt. Met een technische analyse analyseer je historische koersbewegingen om zo de meest waarschijnlijke toekomstige koersbeweging te voorspellen. Hierbij ga je ervan uit dat handelen altijd een psychologisch effect heeft (zoals de eerder genoemde FOMO, marketingtrucs en de druk van een community bijvoorbeeld) en dat veroorzaakt patronen. Deze patronen herhalen zich en zijn daarom statistisch te voorspellen.

TA's zijn volgens Justin te gebruiken voor zowel handelen op korte als op lange termijn. Er wordt vaak onterecht gedacht dat het alleen voor de lange termijn effectief is. TA's werken overigens het beste bij volatiele producten, vandaar dat deze effectief in te zetten zijn voor cryptocurrencies.

Zo'n technische analyse is onder andere gebaseerd op candles. Dit zijn koersbewegingen gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1 of 5 minuten). De uitschieters zijn de koersen die in die periode gehaald zijn, de body (het dikkere gedeelte) is de gemiddelde koers over die periode. Een groene candle betekent dat de koers hoger is gesloten dan de periode ervoor, bij een rode candle is dat lager.

We gaan in deze recap niet verder in op de TA's, aangezien het een nogal technisch verhaal is (duh…). Ben je benieuwd naar het hele verhaal, dan kun je dit volgen in de laatste drie kwartier van de uitzending.

Is een TA altijd succesvol?

Nee, beaamt Justin. Ook hij heeft momenten of dagen dat het misgaat. En dan is het balen, maar zijn tip is:

Tip 5: stop met traden als het tegenzit. In ieder geval voor dat moment. Revenge traden is gevaarlijk, net als met gokken is het niet verstandig je verlies terug te willen winnen.

Zelf handelt hij dusdanig dat hij met een trade maximaal 2% van zijn portefeuille zou verliezen. Je kunt zo eenvoudig een stop-loss uitrekenen en hebt de mogelijkheid om verliezen op te vangen. Daarnaast houdt hij een logboek bij, zodat je kunt leren van je trades. En hij wacht op betere tijden wanneer het even niet lekker gaat. Tot slot geeft hij nog een tip voor beginnende traders:

Tip 6: oefen eerst met een demo-account of in tradingviews. Trade met een strategie, houd je daaraan en pas deze aan als het niet blijkt te werken. En trade alleen met geld dat je kunt missen.

Rtxf17ig
Voelt crypto als geld verbranden? Stop er dan mee!

De uitslag: welke coin steeg het meest in waarde tijdens de uitzending?

Nadat Jelle aan het woord was geweest, kocht Jackpot 8 coins, elk voor €50. De kijkers mochten zeggen welke munt het meest waard was aan het einde van de uitzending. Dat koersen van crypto's volatiel blijken, zagen we ook hier. De winnaar was een momentopname, want het wisselde bijna per seconde. Maar… op het moment suprême bleek TheGallant het met zijn Aave bij het juiste eind te hebben.

En er was maar één kijker die zijn vertrouwen in Frank met de Aave gesteld had, de winnaar was dan ook j0rne87! Gefeliciteerd!

De volgende uitzending gaat over... sportsbetting!

We hebben het over pokeren gehad, we hebben live gepokerd in de PokerCity League en we hebben met Feite gesproken over gokverslaving. Op Pinkstermaandag kon je alle ins en outs bekijken in de Grote Cryptoshow van Onetime. Maar we zijn nog niet klaar. Sterker nog, we zijn pas net begonnen!

De volgende uitzending wordt dan ook alweer gepland en hierin zullen we het gaan hebben over sportsbetting. We gaan met experts in gesprek over de do's en dont's en leren je alles wat je moet weten om een succesvolle sportweddenschap te plaatsen. Datum en tijd volgt nog, maar we zien je hopelijk dan! Hou onze Facebookpagina in de gaten voor meer nieuws.

on air