Wat Kost Een Drone Bewijs

Wat kost een drone-vliegbewijs?

Dronebeelden zie je steeds vaker verschijnen in YouTube-video's, op televisie en in films. Tegenwoordig kan iedereen eenvoudig online een drone kopen, maar is dat voldoende? Moet je bij elke drone ook een dronebewijs hebben? En welke andere benodigdheden zijn essentieel?

Wij hebben dit voor jou onderzocht en samengevat welke dronecertificaten er zijn, plus de bijbehorende kosten. Samen verkennen we de prijsaspecten van drone-vliegbewijzen en delen we belangrijke inzichten die je moet weten voordat je jouw drone het luchtruim laat verkennen.

Transparent BG TT geplaatst in Over knaken door Kevin
op 24 september 2023
laatste update: 24 september 2023
Wat Kost Een Drone Bewijs

Waarom heb je een drone-vliegbewijs nodig?

Je hebt een dronevliegbewijs nodig omdat het gebruik van drones bepaalde risico's met zich meebrengt en het van belang is om de veiligheid van het luchtruim en de mensen op de grond te waarborgen. Het drone vliegbewijs is bedoeld om ervoor te zorgen dat dronepiloten de nodige kennis en vaardigheden hebben om drones op een verantwoorde en veilige manier te besturen. 

Welk dronebewijs je precies moet hebben, hangt af van verschillende factoren, zoals het doel van je vlucht, de locatie waar je wilt vliegen en het type drone dat je bezit. Het gebruik van drones is de afgelopen jaren enorm populair geworden, maar het is belangrijk om te begrijpen welke regelgeving van toepassing is om veilig en in overeenstemming met de wet te kunnen vliegen.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten dronevliegbewijzen en de bijbehorende kosten, zodat je duidelijkheid hebt over welke vergunning het beste past bij jouw specifieke situatie. Verschillende organisaties kunnen geld vragen voor online cursussen en examens, en die prijzen kunnen nogal uiteenlopen.

Kun je een drone vliegen zonder vliegbewijs?

Ja, in de Europese Unie is het toegestaan om met drones tot 250 gram te vliegen zonder dat je een drone-vliegbewijs nodig hebt. Echter, als je drone is uitgerust met een camera, dien je wel een exploitantnummer aan te vragen.

Een exploitantnummer kun je dus verkrijgen zonder drone-vliegbewijs. Wel dient iedere dronepiloot de handleiding van de aangeschafte drone door te lezen. 

Welke soorten drone certificaten zijn er?

Om te begrijpen welke soorten drone certificaten er zijn moet je eerst weten welke risiconiveaus er zijn. De verschillende niveaus bestaan uit:

Categorie Uitleg Risico Rijksoverheid
OPEN Deze categorie is de meest gebruikelijke categorie voor consumenten- en hobby-drones. Hieronder vallen een aantal subcategorieën A1, A2 en A3. Je mag maximaal 120m hoog vliegen. Laag Lees meer
SPECIFIC Voor deze categorie is een speciale opleiding vereist. Hiermee ben je bijvoorbeeld bevoegd om met een drone tot 3 meter groot boven een evenement met mensen te vliegen,  tot een hoogte van 120 meter. Gemiddeld Lees meer
CERTIFIED Wanneer je van plan bent om met een drone groter dan 3 meter of zwaarder dan 25 kg boven mensen te gaan vliegen, dien je de opleiding voor Cerftified te volgen. Hoog Lees meer

 

OPEN subcategorieën

De OPEN categorie is verdeeld in 3 subcategorieën. Om te begrijpen welk certificaat je nodig hebt moet je eerst weten in elke klasse de drone die je wilt vliegen valt. De meeste consumentendrones kun je al vliegen met een A1/A3 certificaat. Hieronder een tabel met welke klasse drones bij welke categorie OPEN certificaat hoort. 

Subcategorie

Drone CE klasse

Beperkingen

Benodigdheden piloot Exploitant registratie
A1 Geen Cx label (tot 250gram) Boven mensen maar niet boven groepen mensen. Gebruiksaanwijzing doorlezen. Alleen drones met camera
C0 (tot 250gram)
C1 (tot 900gram) Niet boven mensen. Online opleiding en examen van 40 vragen (A1/A3 Doe je in 1 opleiding en examen). Ja
A2

C2 (tot 4kg)

30 meter afstand van mensen, of 5 meter in low speed mode. A1/A3 certificaat en daarna een online opleiding en examen.  Ja
A3 Geen Cx label (2 tot 25kg) 150 meter afstand van mensen, gebouwen, industrie en recreatiegebieden. Online opleiding en examen van 40 vragen (A1/A3 doe je in 1 opleiding en examen). Ja
C2 (tot 4 kg)
C3 (tot 25kg)
C4 (tot 25kg)

Disclaimer: Aan alle informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleed. Alle informatie is door ons verkregen via internet en zijn niet altijd up-to-date. 

Voor alle actuele regels en vragen heeft de overheid een speciale regelhulp gemaakt op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport.

Digitale Vliegbewijs Drone
EU EASA Vliegbewijs A1 & A3

EU Drone vliegbewijs A1 & A3

Met betrekking tot de subcategorieën A1 & A3 mag je inderdaad vrijwel alle drones gebruiken, maar wel uitsluitend in gebieden met een laag risico. Het is belangrijk om te onthouden dat het verboden is om drones die zwaarder zijn dan 250 gram boven mensen te laten vliegen.

Hoe groter en zwaarder je drone is, hoe groter de afstand moet zijn tussen jouw drone en mensen, maar ook tussen je drone en bebouwde gebieden, industriële zones en recreatiegebieden.

EU Drone vlieg bewijs A2

In de OPEN subcategorie A2 vallen alle drones met een gewicht tussen 900 gram en 2 kg, of tot 4 kg als ze voorzien zijn van een CE-keurmerk. Als aanvulling op de regels voor A1 en A3 stelt het vliegbewijs A2 je in staat om met een zwaardere drone dichter bij mensen en gebouwen te vliegen.

De online cursus en het examen voor A2 zijn iets strikter dan die voor A1 en A3, omdat de veiligheidsrisico's ook iets groter zijn. Voor het behalen van het A2-bewijs wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van online examinatortoezicht.

Wat zijn de kosten?

Nu we weten welke categorieën en drone-vliegbewijzen er zijn, kunnen we kijken naar de kosten hiervan. Er zijn verschillende aanbieders online te vinden voor het volgen van een cursus dronevliegen.

Opleiding Kosten
Online Cursus A1 & A3 €29,95 tot €100 
Online Cursus A2 €100
Opleiding SPECIFIC (Online, klassikaal en praktijk) €599 tot €3500 

Op de website van Rijksoverheid vind je een vliegschool die bij jou past.

Bijkomende kosten

Als je dan je drone-vliegbewijs gehaald hebt krijg je een link waar je officieel bij de RDW je digitale bewijs kan aanvragen. Ook dit gaat volledig automatisch en ontvang je binnen enkele minuten in je mail.

Je kunt ervoor kiezen je dronebewijs uit te printen of hem digitaal mee te nemen op bijvoorbeeld je telefoon. 

De bijkomende kosten

Aanvragen vliegbewijs €10,00
Aanvragen Exploitantnummer €23,00
Verlengen Exploitantnummer €13,00

 

RDW Vliegbewijs online
Vliegbewijs bij RDW
RDW Exploitantnummer online
Exploitantnummer bij RDW

Conclusie

We hebben gekeken naar wat het kost om een drone te mogen vliegen. De kosten variëren van €30 tot €3500, afhankelijk van het type drone dat je wilt besturen en de locatie waar je van plan bent te vliegen. Ons advies is dan ook om onderzoek te doen voordat je een drone aanschaft. Bepaal van tevoren wat je precies met de drone wilt doen en wat je doel is. 

In de meeste gevallen is het volgen van een online cursus en het afleggen van een examen in de subcategorieën A1 en A3 voldoende om te mogen vliegen in de OPEN gebieden. Er zijn diverse apps beschikbaar die aangeven waar je mag vliegen. 

Wij wensen je in ieder geval veel plezier bij de aanschaf van je drone en het vastleggen van prachtige beelden! Nu maar hopen dat je een flinke prijs wint in de loterij, het online casino of met cryptomunten, om de boel te bekostigen. En als je het leuk vindt, aarzel dan niet om je beelden met ons te delen op ons forum! 

Veelgestelde vragen over drone-vliegbewijzen

Wat kost het behalen van een drone-vliegbewijs?

Een online cursus voor je drone vliegbewijs in de categorie A1 & A3 is al verkrijgbaar vanaf €29,95. Als je daar ook A2 aan wilt toevoegen, komt er nog eens €100,- bij.

Wat kost het aanvragen van een exploitantnummer voor mijn drone?

Het aanvragen van een exploitantnummer voor een drone doe je bij de RDW en deze kost €23,-. Het verlengen van een exploitantnummer kost €13,-.

Hoe vraag ik een drone-vliegbewijs aan?

Wanneer je een Online cursus hebt afgerond ontvang je een email met daarin een link om je aanvraag te doen bij de RDW. 

Hoe vraag ik een exploitantnummer voor mijn drone aan?

Een exploitantnummer voor je drone vraag je aan op de website van de RDW.

on air