Druk Zijn Met Druk Zijn 2

Druk met druk maken

Het is maar druk. Sowieso is december altijd een drukke maand. Het piekt op het werk, het piekt in de snoepwinkel van dochterlief en het piekt in sociale bezigheden. Normaal gesproken zeg je sociale verplichtingen, maar dat klinkt wat negatief. Ik vind die bezigheden best leuk eigenlijk, ook al zijn ze min of meer verplicht. Maar buiten de persoonlijke drukte zijn er nog genoeg andere zaken waar een mens zich in deze tijden druk over zou kunnen maken natuurlijk. De grotere thema’s.

Procent Transparant geplaatst in Over knaken door Procent
op 13 december 2023
Druk Zijn Met Druk Zijn 2

Vrij

Gelukkig leven we in een vrij land. Dat betekent min of meer dat ik zelf kan bepalen waar ik me mee bezig hou. Buiten die zaken waaraan ik me verbonden heb natuurlijk. Werk is werk, dat moet gebeuren. Na een goed gesprek met mezelf heb ik echter besloten om me alleen druk te maken tijdens die uren waarin mijn werkrooster zegt dat ik een prima vergoeding krijg om me een paar uurtjes met werktechnische zaken bezig te houden. Daarvoor en daarna is het mijn eigen tijd.

In die eigen tijd merk ik dat ik een beetje een apathische houding aan heb genomen ten aanzien van al die grotere zaken waar ik als individu geen invloed op heb. Niet dat ik geen interesse heb. Het (wereld)nieuws volg ik op de voet. Het is nu alleen meer ter kennisneming. Een mening heb ik zeker, maar de oneindige discussies waar uiteindelijk niemand als winnaar uit de bus komt ga ik uit de weg. Zonde van de tijd en energie. Zonde om meningsverschillen te krijgen met mensen die je graag mag over onderwerpen waar je beide geen invloed op kunt hebben.

Klaar Voor Het Kerst Diner

Verplicht

Er is genoeg om me druk over te maken waar ik wel invloed op hebt. Dat bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse etentje bij de Griek met familie en vrienden blijkt dat we van elkaar dachten dat die ander mijn moeder wel zou ophalen en dat die dus nog thuis op de bank zat. En ook maar vast gegeten had, want ze had niks meer over het etentje gehoord. Of dat we dit jaar geen kerstboom zetten, of wel. Moet het dan een grote zijn, een kleine. Een echte of een neppe. En welke kleur ballen?

Het kerstdiner komt er weer aan. Dit jaar met een man of achttien en iedereen verzorgt een deel van de benodigdheden. Ik wacht altijd af wat de rest doet en buig me dan over het deel wat overblijft. Dit jaar voor de zoveelste keer ben ik de salade pineut. Wat moet ik nu weer verzinnen? Doen we twee bakplaten en een fondue pan? Of één bakplaat, een fondue pan en een pizzarette? Wie gaat waar zitten? We moeten er 200 kilometer voor rijden, het zal toch niet te slecht weer zijn?

Voordelig

We wonen vlak bij de grens met België en daar is de benzine een stuk goedkoper dan hier. Om daar te kunnen tanken moet ik totaal 25 kilometer rijden. Dat kost met mijn benzineslurper twee liter brandstof. Zeg ongeveer vier euro. Totaal ben ik een uurtje onderweg en als ik het goed uitkien, dan kan ik vijftig liter tanken. Scheelt me toch netto om en de nabij twaalf euro. Best interessant bedenk ik me. Dezelfde avond bestel ik zonder nadenken in de kroeg vier biertjes. Veertien euro alstublieft.

Druk Zijn Met Druk Zijn 1

Poehpoeh

U merkt wel, ik heb het best druk met me druk maken. Ook al heb ik daarin een strenge selectie toegepast. En dan moet er ook nog zo nodig een column getypt worden op deze dinsdag. Gelukkig maak ik me daar niet meer druk over. Die is klaar.

on air