Flipperkasten Ton Ton Club

Flipperkast challenge: een zoete overwinning en blijvende passie

2 juli 1981, een dag die voor altijd in mijn geheugen gegrift zal blijven. Als tienjarig jochie kon ik geen genoeg krijgen van snoep. Toen mijn moeder me een jaar geleden een uitdaging voorlegde - een weddenschap - wist ik dat het een flinke strijd zou worden. Ze beweerde dat ik het niet zou kunnen volhouden om een heel jaar lang geen snoep te eten. Maar ik was vastberaden om haar ongelijk te bewijzen.

De beloning die ze me in het vooruitzicht stelde, was een droom die ik alleen maar kon koesteren: mijn eigen flipperkast. Niet zomaar een neppe, maar een echte, zoals degene die ik altijd speelde bij Hommerson in Scheveningen.

Armijn geplaatst in Over knaken door Armijn Meijer
op 8 juni 2023
laatste update: 8 juni 2023
Flipperkasten Ton Ton Club
Flipperkasten
Pinball Las Vegas

De snoepvrije uitdaging en de verwezenlijking van een droom

Flipperen was een van mijn grootste liefhebberijen. Het geluid van de flippers die de bal lanceerden, het gejuich bij elke succesvolle score en de opwinding van het zien van mijn naam bovenaan de ranglijst - het waren magische momenten die me een gevoel van vreugde gaven.

Maar helaas kon ik niet overal flipperen. Het was voornamelijk beperkt tot vakanties en de zeldzame momenten in een snackbar of een arcadehal in Hilversum.

Mijn droom om een eigen flipperkast te bezitten was ongekend. Ik kon me alleen maar voorstellen hoe geweldig het zou zijn om op elk moment van de dag te kunnen flipperen, om mijn vaardigheden te perfectioneren en de highscores te verbreken zonder me zorgen te maken over tijd of geld.

Maar toen ik mijn moeder vertelde over mijn droom, keek ze me met grote ogen aan. Ze dacht dat ik gek was en dat het onmogelijk voor me zou zijn om zo'n dure en grote machine te bezitten.

Niet alleen mijn moeder, maar ook mijn vrienden en klasgenoten verklaarden me voor gek. "Je zult het nooit redden!" riepen ze uit, met een mengeling van spot en jaloezie. Ze lachten me uit en zeiden dat ik mijn snoepvrije uitdaging nooit zou volhouden, laat staan genoeg geld zou kunnen sparen voor een flipperkast.

Maar ik liet me niet uit het veld slaan. Diep van binnen wist ik dat ik een doorzetter was, dat ik mijn doelen kon bereiken, hoe moeilijk het ook leek.

Het jaar dat volgde was vol verleidingen. Snoepautomaten op school lonkten naar me, verjaardagsfeestjes werden overspoeld met bergen lekkernijen en de schappen in de supermarkt waren gevuld met verleidelijke heerlijkheden. Het voelde alsof het universum me op de proef stelde, me wilde laten falen.

Maar ik weerstond elke verleiding, elke zoete lokroep die me van mijn doel zou kunnen afleiden. Ik keek naar de kalender en kraste elke dag trots af, een bewijs van mijn wilskracht en vastberadenheid.

Wat is een flipperkast?

Een flipperkast, ook wel bekend als een pinball machine, is een populair arcade-spel dat gespeeld wordt door een metalen bal met flippers te stuiteren en te manoeuvreren binnen een speelveld vol obstakels en doelen.

Het doel van het spel is om punten te verdienen door de bal zo lang mogelijk in het spel te houden en verschillende doelen te raken met behulp van de flippers. Deze doelen kunnen onder andere lichtjes, bumpers, targets en speciale bonussen zijn.

Flipperkasten hebben vaak thema's, geluidseffecten en knipperende lichten om het speelplezier te vergroten. Het spel vereist hand-oogcoördinatie, timing en behendigheid om een hoge score te behalen. Flipperkasten zijn al decennialang een geliefd en nostalgisch tijdverdrijf voor veel mensen over de hele wereld.

Flipperkasten
Flipperen

De verjaardagssurprise

De magische dag naderde snel, maar op 2 juli zou ik niet alleen mijn elfde verjaardag vieren. Er stond iets groots te gebeuren, iets wat mijn wildste dromen zou overtreffen.

Als een verrassing van mijn ouders mocht ik eerder stoppen met aftellen. Ze hadden serieus een echte flipperkast gekocht en hij stond te shinen in onze garage! Het was een moment om nooit te vergeten en zelfs na meer dan 40 jaar ontroert het me nog steeds.

Die dag, mijn elfde verjaardag, was zonder twijfel het meest gelukkige moment uit mijn kindertijd. De flipperkast die daar in de garage stond, was er zo een zonder digitaal bord, maar met van die rollen waarop de score werd bijgehouden.

Het was alsof ik een schat had gevonden. Ik kon mijn ogen niet afhouden van de felgekleurde lichten, de knoppen die schreeuwden om ingedrukt te worden en de flippers die smeekten om actie. En het beste van alles was dat je er echt geld in kon gooien om het spel te starten - slechts één kwartje voor drie kostbare ballen!

Het nieuws over deze wonderbaarlijke vondst verspreidde zich als een lopend vuurtje door de buurt. Al snel stond onze garage vol met flippervriendjes die net zo geobsedeerd waren door het spel als ik.

De geluiden van lachende kinderen, het kletteren van de bal en het juichen bij elke succesvolle score vulden de lucht. Het voelde alsof ik de koning van de flipperkasten was.

Monopoly Flipperkast Edited
Monopoly flipperkast

Een leven vol flipperplezier

Met een hart vol dankbaarheid kijk ik terug op de vele jaren plezier die ik heb gehad met deze bijzondere flipperkast. Samen met mijn vriend runde ik later een eigen kleine arcadehal in onze garage, waarbij deze machine de onbetwiste hoofdrol speelde.

Hoewel mijn kindertijd inmiddels achter me ligt, is de liefde voor flipperen nooit verdwenen. Het heeft een blijvende indruk op me gemaakt, en telkens wanneer ik een flipperkast bespeel, word ik teruggevoerd naar die kostbare herinneringen.

Zo'n tien jaar geleden besloot ik zelfs een eigen flipperkast aan te schaffen voor in mijn huiskamer: de World Poker Tour flipperkast. Het was een prachtige aanwinst waar ik dagelijks van genoot. Telkens wanneer ik de bal liet stuiteren en de flippers hoor klapperen, voelde ik een golf van nostalgie en vreugde door me heen gaan.

Ik ben ontzettend dankbaar voor al die geweldige herinneringen die ik heb aan het flipperen. Het heeft me niet alleen veel plezier gebracht, maar ook vriendschap, creativiteit en een gevoel van verbondenheid. Het heeft me geleerd om te genieten van de kleine dingen in het leven en om mijn passies na te jagen.

En nu, als een trotse eigenaar van een flipperkast in de Onetime studio in Zuidlaren, nodig ik jullie uit om samen met mij te komen flipperen. We kunnen de vreugde delen, herinneringen ophalen en ons verliezen in de magie van dit prachtige spel.

Ik ben dankbaar voor de reis die ik heb gemaakt, van dat kleine jochie dat droomde van een eigen flipperkast tot de volwassen fanatiekeling die ik vandaag de dag ben. Het flipperen heeft mijn leven verrijkt.

on air