Trevifontein 752X423

Geld in de fontein? Dit wordt ermee verdiend!

Wie heeft het niet gedaan, bij een toeristische trekpleister een muntje in de fontein gooien? Miljoenen toeristen doen dit op duizenden plekken ter wereld.

Vaak zit er een bepaald bijgeloof aan vast, zoals bij de Trevifontein in Rome. Eén muntje zou ervoor zorgen dat je terug zal keren naar Rome, twee muntjes zorgt ervoor dat je liefde gaat vinden en drie muntjes laten je trouwen met een Romein.

Prachtige beloftes uiteraard, maar waar gaat het geld naar toe en welke fonteinen zijn ‘het meeste waard’?

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 15 februari 2023
Trevifontein 752X423
IMG 5685 1024X768
Bellagio fontein

Waar gaat het geld uit fonteinen naar toe?

Zoveel fonteinen, zoveel bestemmingen. Eén ding hebben de fonteinen gemeen: het geld gaat in bijna alle gevallen naar het goede doel of de lokale overheid.

Zo ging het geld van de Trevifontein in Rome naar het goede doel, de katholieke kerk zorgde dat het geld bij de minder bedeelden uit de stad terecht kwam. Echter gaat het sinds enkele jaren naar de gemeente, zij betalen er het onderhoud van de fonteinen mee.

De inkomsten van bijvoorbeeld de fonteinen voor het Bellagio hotel en casino in Las Vegas gaan naar het goede doel. Niet elk jaar krijgt het zelfde goede doel alle ‘centen’ uit de fontein. Er zijn diverse goede doelen die afgelopen jaren geld hebben gehad.

Zo heeft Make a Wish (Amerikaanse tak) een aantal keer het geld gekregen, maar ook een stichting die zorgt voor dak- en thuislozen.

Echter is hetgeen in de fontein gegooid wordt een schijntje als je het vergelijkt met wat ze verdienen door alle tickets die achter gelaten worden en of niet uitbetaald worden. De geschatte bedragen hiervan starten bij $200.000 per jaar en lopen op tot enkele miljoenen!

In Nederland zijn er ook een aantal fonteinen of wateren waar geld in gegooid wordt. Zo is er de wensfontein in de Efteling en heb je uiteraard de Fata Morgana in diezelfde Efteling waar regelmatig geld in gegooid wordt.

Het geld dat verzameld wordt uit deze wensput en attractie gaat naar het goede doel, de wensfontein heeft daarmee dus een dubbel doel. Het kan jouw wens laten uitkomen en je sponsort het goede doel, win-win dus!

Adobestock 504959523 Editorial Use Only 1024X781

Hoeveel geld wordt er in fonteinen gegooid?

De eerder benoemde Trevifontein in Rome is de fontein waar het meeste geld jaarlijks in gegooid wordt. Deze fontein is goed voor meer dan anderhalf miljoen euro per jaar! Als dat gemiddeld muntstukken van €0,50 zijn, dan is dat meer dan 25.000 kilo aan munten. Overigens is dat per dag gemiddeld €4.100 aan muntgeld.

De fonteinen voor het Bellagio zijn ook lucratief, maar komen niet in de buurt van de Trevifontein. De schattingen lopen hierbij uiteen van $12.000 (per jaar) volgens Amerikaanse bronnen, tot $200.000 volgens Nederlandse bronnen.

Alhoewel die 12 duizend dollar wellicht wat weinig lijkt, praat je toch al snel over enkele honderden dollars per dag en aangezien ze in Amerika al met briefgeld vanaf 1 dollar beginnen is dat nog niet eens zo een gek uitgangspunt. Dit zou overigens betekenen dat slechts één op de dik 3.000 toeristen één dollar in de Bellagio fonteinen zouden gooien, dat lijkt weer wat weinig.

In Nederland zijn de bedragen echt een stuk lager, zo werd er in 2021 ‘slechts’ €400 uit een attractie gehaald in Hellendoorn en leverden de wensput en de Fata Morgana in de Efteling in 2020 samen €7.500 op.

Ook lopen de inkomsten hiervan behoorlijk terug, doordat we steeds meer werken met digitaal geld. Wellicht dat het zou helpen als je bij de attractie via de pin een muntje kan kopen en die in de wensput gooien?

on air