Gevolgen Oorlog Voetbal

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne op het voetbalveld

Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is natuurlijk in de eerste plaats verschrikkelijk voor de mensen die daar wonen. Laat dat duidelijk zijn.

Hier in Nederland krijgen we echter ook met de consequenties van de oorlog te maken. Kijk alleen al naar de prijzen aan de benzinepomp of in de bakkerij.  Op het voetbalveld gaan de gevolgen van de oorlog ook te zien zijn. 

Daarbij kun je in eerste instantie denken aan de Russische competitie. De FIFA heeft een speciale regel in het leven geroepen waarbij buitenlandse spelers vanaf 10 maart eenzijdig hun contract bij een Russische club op kunnen zeggen. Vanuit menselijk perspectief misschien wel begrijpelijk, maar voor de Russische competitie is het een halve doodsteek.

Daar kun je van vinden wat je wilt, maar geen enkele Russische voetballer is Oekraïne binnengevallen. Als sportsbettor kun je de Russische competitie de komende tijd beter vermijden. Er gaat geen peil meer op te trekken te zijn. Maar er zijn meer gevolgen voor het internationale voetbal die je als liefhebber en sportsbettor wellicht gaat zien.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 8 februari 2023
Gevolgen Oorlog Voetbal
Roman Abramovich Chelsea
De Rus Roman Abramovich zet na 19 jaar eigendom zijn Chelsea te koop. Foto credit: WikiCommons

Chelsea in de etalage

Ook internationaal zijn er de nodige gevolgen. Er zijn diverse Europese voetbalclubs in handen van Russische oligarchen. Denk bijvoorbeeld aan Chelsea. Deze Londense club werd door de Russische miljonair Roman Abramovich eerst terug naar de Engelse top en daarna naar de Europese top geleid.

Als eigendom van Abramovich hebben ze op Stamford Bridge een nieuwe prijzenkast moeten laten plaatsen. Chelsea won in Engeland vijf keer de Premier League, vijf keer de FA Cup, twee keer de League Cup en twee keer het Community Shield.

Internationaal werd twee keer de Champions League, twee keer de Europa League, één keer de Europese Super Cup en één keer de wereldbeker gewonnen. Chelsea is regerend Europees en wereldkampioen om het even zo uit te drukken. 

Abramovich heeft nu in het belang van de club Chelsea te koop gezet. De Rus wordt hard in zijn portemonnee geraakt door de sancties en wil de club behoeden voor de consequenties daarvan. Abramovich heeft ook al aangekondigd dat de opbrengst van de verkoop van Chelsea wordt gedoneerd aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. 

Nu zal er voor Chelsea ongetwijfeld een koper gevonden worden. Dat zal vast ook wel een koper zijn met enigszins goedgevulde zakken, want die heb je eenmaal nodig in de top van het Europese voetbal.

Het is echter niet onwaarschijnlijk dat Chelsea de broekriem aan moet gaan halen. Dat er minder budget is voor transfers, dat spelerscontracten niet automatisch verlengd en geüpgrade worden. Dat kan tot gevolg hebben dat spelers willen vertrekken en dat het huidige succesvolle Chelsea uit elkaar valt en met minder genoegen moet gaan nemen.

Als je iemand bent die graag wedt op Chelsea omdat Chelsea altijd wel een zekerheidje is voor rendement, dan moet je de ontwikkelingen rondom de club erg goed in de gaten houden. Het zou zomaar kunnen dat de club een minder groot zekerheidje wordt. 

1280Px Airborne Match Vitesse Arnhem
Een vol Gelredome is een unicum bij wedstrijden van Vitesse. De publieke belangstelling voor de Arnhemmers houdt al jaren niet over. Foto credit: WikiCommons

Vitesse onder Valeri Oyf

Dichterbij huis zijn alle ogen gericht op Arnhem. Ook daar staat een Russische oliemiljonair aan het roer. Valeri Oyf staat sinds 2010 aan het roer bij voetbalclub Vitesse en won met de Arnhemmers in 2017 de KNVB-beker, de enige prijs in de clubgeschiedenis. Momenteel staat Vitesse na de knappe winst op Rapid Wien in de achtste finales van de Conference League. Daarin is AS Roma de tegenstander. 

Vitesse probeert onder Oyf de aansluiting bij de nationale top te vinden. De club is ambitieus. Het recent aangekondigde partnerschap met bookmaker BetCity past in de groeiambities van de Arnhemmers.

Een (gedwongen) vertrek van Oyf zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor Vitesse. De Rus dekt immers al jaren de tekorten die Vitesse jaarlijks noteert. Vitesse leeft op hele grote voet. De publieke belangstelling en sponsor portefeuille zijn eigenlijk te klein voor de uitgaven die Vitesse doet. Niet erg als er een Rus bereid is geld te storten om de gaten te dichten. Oyf heeft volgens dagblad De Gelderlander sinds 2010 al € 155 miljoen in de club gestoken. 

De manier waarop Oyf de tekorten dekt is een levensader voor Vitesse. Wanneer de Rus afscheid neemt in Arnhem is het alarmfase één. De schulden bij Vitesse lopen dan zo snel op dat de club deze in de lengte der jaren onmogelijk zelf kan afbetalen.

Een nieuwe eigenaar, als die al gevonden wordt, zal niet op dezelfde manier te werk kunnen gaan als Oyf. En dat kan dus het einde betekenen van de vooruitgang die Vitesse de afgelopen jaren heeft kunnen boeken.

Voortbestaan bedreigt voor velen

En zo zijn er in Europa nog flink wat clubs in Russische handen. Denk daarbij aan AS Monaco, waar de Nederlandse spits Myron Boadu onder contract staat. Of aan het Belgische Cercle Brugge en de Engelse eerste divisionist Bournemouth. Allemaal clubs die een onzeker toekomstperspectief hebben door de oorlog in Oekraïne.

Wij houden de ontwikkelingen in de gaten en zodra er nieuws te melden valt, houden we je op de hoogte. Het is voor iedereen te hopen dat de oorlog snel ten einde is. Wil je zeker zijn van de beste tips voor wedden op voetbal? Volg mij dan vooral op het Onetime forum!

Praat mee over de gevolgen...

on air