Screenshot 2022 05 02 14.44.54

Het belang van het uitbetalingspercentage in sports betting

Eerlijk zeggen: Weet jij precies wat een bookmaker aan jouw weddenschappen verdient? Hoewel het op het eerste gezicht niet uit lijkt te maken, kan het toch heel erg waardevolle informatie zijn. Niet alleen om zo weinig mogelijk commissie te betalen, maar ook om die ene kans te ontdekken waarop je met zekerheid kunt wedden.

Klinkt het nog als abracadabra voor jou? Lees dan snel verder, want ik leg je graag uit waar je op moet letten. Zo kun jij voortaan ook de juiste bet plaatsen!

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 2 mei 2022
Screenshot 2022 05 02 14.44.54

Wat het uitbetalingspercentage van de bookmaker zegt

Het getal dat je nodig hebt om bovengenoemde zaken te duiden heet het uitbetalingspercentage. Dit is een getal dat de bookmaker beschikbaar stelt aan jou, de Toto-speler, nadat hij zijn commissie verrekend heeft. Bookmakers berekenen immers nooit de statistisch zuivere odds aan je door. Tussen de statistische waarheid en de odds die je ziet in de Toto-account zit een verschil. Dit verschil is de marge voor de bookmaker.

Naast de marge verdient een bookmaker natuurlijk ook op verliezende weddenschappen. Wanneer je tegen de odds in wedt, bestaat de kans dat je de weddenschap verliest. Daarop speculeert een bookmaker. De bookmaker zal altijd proberen de odds voor de underdog zo interessant mogelijk te maken.

De bookmaker hoopt winst te maken als hij er dan in slaagt om veel spelers te verleiden voor de underdog te gaan. Of hij hoopt zo op zijn minst de ‘schade’ van de winnende weddenschappen op de favoriet zo klein mogelijk te houden.

Wedden op voetbal is accepteren dat je je inzet kwijt kunt raken. Zo simpel is het. De odds die de bookmakers geven op bepaalde wedstrijden vertellen je iets over de zekerheid waarmee de thuisploeg of de uitploeg wint, maar garanties zijn er niet.

 

Screenshot 2022 05 02 14.47.35

Wanneer een bookmaker een fout maakt in de berekening

Soms gaan de bookmakers de mist in met het bepalen van de odds. Dan bedoelen we niet alleen als de underdog onverwacht wint, maar ook het weggeven van te veel marge op de absolute statistieken kan hem duur komen te staan. Door een simpele rekensom te hanteren kun je daarvan profiteren en met zekerheid en winstgevend op elk resultaat van een wedstrijd wedden.

Er zijn wedstrijden waar het totaal van de odds te hoog is. Door het uitbetalingspercentage van een wedstrijd uit te rekenen, kunnen we berekenen welke marge een bookmaker hanteert op een wedstrijd.

Laten we dit duiden met een voorbeeld.

We kiezen voor een fictieve wedstrijd uit de Eredivisie tussen Ajax en Vitesse. De odds die de bookmaker vastgesteld heeft zijn als volgt:

Ajax 1,68
X 3,45
Vitesse 4,17

Duidelijk is dat Ajax favoriet is voor deze wedstrijd. De speler die van gokken met enige zekerheid houdt, zet in op Ajax. De speler die wat meer risico wil nemen, accepteert dat hij zijn inleg kwijt kan raken zal, om grotere bedragen te kunnen winnen, voor Vitesse kiezen.

De grote winnaar van deze weddenschap is echter de bookmaker. Het uitbetalingspercentage van deze wedstrijd ligt namelijk iets onder de 89%. De bookmaker steekt dus ruim 11% van elke ingelegde euro in zijn zak. Kassa!

Zo bereken je het uitbetalingspercentage (formule)

Even een zijstap: hoe weten we nu dat deze bookmaker hier bijna 11% winst pakt?

Zoals met alles in het sportsbetting bestaat er ook een formule waarmee je het uitbetalingspercentage uit kunt rekenen.

Deze formule is als volgt: 1/((1/Q1)+(1/Qx)+(1/Q2))

Deze formule produceert een getal dat het verschil tussen de 1, wat de absolute quotering is, en getal b, wat de afslag van bookmaker is.

Vullen we de odds uit het voorbeeld in deze formule in, dan ziet dat er als volgt uit:
1/((1/1,68)+(1/3,45)+(1/4,17)) = 0,8889

Het uitbetalingspercentage van deze wedstrijd is dus 88,89%

Screenshot 2022 05 02 14.54.02
Het uitbetalingspercentage is veel gemakkelijker te achterhalen

Bookmakers en odds vergelijken loont

Deze formule lijkt ingewikkeld. Het uitbetalingspercentage uitrekenen lijkt tijdrovend. Maar dat valt alleszins mee. Wanneer je de formule in Excel opslaat en enkel de variabele odds invoert, kost het je niet zo veel tijd.

Het is zeker aan te raden dit te doen. Het is interessant om twee redenen. Op dit moment hebben we met de Toto nog maar één legale bookmaker tot onze beschikking, maar vanaf 1 oktober mogen we legaal bij meerdere bookmakers spelen. Dan is het natuurlijk heel handig om te weten bij welke bookmaker je het meest en het minst betaalt aan fees.

Je wilt immers zo’n hoog mogelijk rendement halen op je weddenschap. Waarom zou je bij een bookmaker spelen waar je meer dan 10% commissie betaalt als je ook kunt spelen bij een digitaal sportwedkantoor waar je slechts 6 of 7 procent hoeft te betalen?

Wat bepaalt het uitbetalingspercentage? Simpel, dat wordt bepaald door de concurrentiepositie. Wanneer een bookmaker, zoals Toto, weinig tot geen concurrentie heeft, zal het de uitbetalingspercentages lager inschalen dan wanneer hij twee of drie serieuze concurrenten heeft. Op dat moment gaan de uitbetalingspercentages omhoog.

Ook het volume aan weddenschappen bepaalt het uitbetalingspercentage. Op een wedstrijd uit de Keuken Kampioen Divisie tussen Jong PSV en FC Emmen zullen veel minder weddenschappen geplaatst worden dan op een wedstrijd uit de Champions League. Hoe groter het potentiële wedvolume is, hoe hoger de uitbetalingspercentages zijn. Wanneer er veel mensen op een wedstrijd willen wedden, wil je als bookmakers natuurlijk op je meest aantrekkelijkst zijn.

Het foutje in de odds

Het kunnen berekenen van het uitbetalingspercentage stelt je dus in staat om odds te vergelijken. Daarmee kun je vanaf 1 oktober kiezen voor de bookmaker waar je het meeste waar je voor geld krijgt bij een winnende weddenschap.

Met deze berekening kun je echter ook het foutje in de odds achterhalen. Het komt namelijk heel af en toe voor dat de bookmaker zich misrekent en te hoge cumulatieve odds aanbiedt. We gaan even terug naar de fictieve wedstrijd tussen Ajax en Vitesse.

Stel nu eens dat Ajax .6 hoger ingeschat wordt. Dan worden de nieuwe odds dus als volgt:

Ajax 2,28
X 3,45
Vitesse 4,17

Wanneer we deze odds door de formule halen zien we het volgende gebeuren:

1/((1/2,28)+(1/3,45)+(1/4,17)) = 1,032
Het uitbetalingspercentage van deze wedstrijd is dus 103,20%
De bookmaker geeft hier dus teveel rendement weg en daar kun je als speler van profiteren.

Ieder uitbetalingspercentage dat boven de 100% ligt, levert de speler gegarandeerd winst op. Hoe dan? Een weddenschap op de thuisploeg, een gelijkspel of de uitspelende club kan nog altijd misgaan door het resultaat op het veld.

Dat klopt, daarom moet je in dit soort gevallen altijd op alle drie de mogelijke uitkomsten wedden. Hoe ziet dat er uit?

Wanneer we deze odds hebben, rekenen we altijd naar de honderd euro toe. Deze honderd euro verdelen we dan over de drie resultaten aan de hand van de gegeven odds.

Om honderd euro te winnen is de inleg voor deze wedstrijd als volgt:

Ajax: € 43,86 (1/2,28*100)
Gelijkspel: € 28,99 (1/3,45*100)
Vitesse: € 23,98 (1/4,17*100)

Onze totale inleg om € 100 te winnen bedraagt € 96,83. Welk resultaat er verder ook op het veld neergezet wordt, als sportsbetter heb je je winst al binnen. Het zijn deze krenten in de pap vinden die het berekenen van het uitbetalingspercentage zo belangrijk maken.

Het is dé manier om de online bookmaker te verslaan. En dat doen we hier bij Onetime net zo graag als dat we online casino's verslaan ;-)

on air