Bitcoin Blockchain Woorden

Hoe verandert blockchain onze wereld?

Na het barsten van de internetzeepbel in 2000 zijn enkele bedrijven toch overeind gebleven en zijn er vele nieuwe toepassingen ontstaan.  Door de vooruitgang op het gebied van communicatie en hoe we met elkaar in verbinding staan is onze maatschappij veranderd. Het is daarom goed eerst een stukje geschiedenis te weten en de ontwikkeling hiervan in verschillende delen op te splitsen.  Uiteindelijk eindigen we met de blockchain technologie.

Onetime Las Vegas Fill geplaatst in Crypto door Onetime
op 8 mei 2022
Bitcoin Blockchain Woorden

Van telefonie tot het heden

Ooit was de fax heel vernieuwend net zoals de eerste vaste- en mobiele telefoons, je kon direct verbinding maken met een andere partij. Vervolgens kon je door een kabel in de grond de hele wereld bereiken en kon je een spelletje spelen tegen iemand uit een ander land.

Dit alles werd mogelijk gemaakt door het internet met het TCP/IP protocol. De meeste mensen weten helemaal niet hoe dat werkt onder de motorkap. Je kon er gewoon gebruik van maken en het kostte geen moeite. Hierna zag je de opkomst van de smartphone en het lijkt dat sinds deze ontwikkelingen alles steeds maar sneller en sneller gaat.

Telefoonboek Onetime
Telefoonboek

Met de smartphone applicaties downloaden

Met je smartphone kan je applicaties zoals Uber en Airbnb downloaden. Deze applicaties maken vernuftig gebruik van al reeds bestaande technologie, ze steken het alleen in een nieuw jasje. Dit soort applicaties brengen vraag en aanbod bij elkaar en zij verdienen daaraan door bijvoorbeeld advertenties te tonen.

Eigenlijk ben jij dus het product van zulke bedrijven en door het netwerkeffect groeit zo’n bedrijf enorm. Met het netwerkeffect wordt bedoeld dat als jouw buurman het gebruikt en zegt dat het werkt jij het ook gaat gebruiken. Hoe meer mensen het gaan gebruiken hoe groter dit platform wordt en op een gegeven moment houdt het zichzelf in stand.

Vertrouwen gedigitaliseerd

Er zit alleen nog een groot nadeel aan dit type economie: het vertrouwen wordt uit handen gegeven aan een derde partij. Dit wordt toevertrouwd  aan bedrijven zoals Uber of Airbnb. Je vertrouwt erop dat zij hun woord nakomen en jij betaald krijgt door hun service te gebruiken. Dit soort bedrijven staan bekend als een gerenommeerd vertrouwde derde partij en je gaat er meestal  vanuit dat ze leveren wat ze beloven.

En toen was er in 2009 de Bitcoin die gebouwd is op blockchain technologie. De kern van deze technologie is 100% vertrouwen kunnen garanderen tussen verschillende partijen die elkaar niet kennen. Het product vertrouwen is misschien wel het grootste goed van de huidige wereld. Zonder vertrouwen had je nooit een kamer via Airbnb geboekt. Door gebruik te maken van blockchain technologie wordt het vertrouwensprobleem opgelost omdat alles wordt vastgelegd op de blockchain. Een bedrijf als Uber zou in theorie gedigitaliseerd kunnen worden en alleen nog maar uit code bestaan. Dit houdt in een notendop in dat:

  • Gegevens niet achteraf veranderd kunnen worden.
  • Het is voor iedereen inzichtelijk.
  • Alle transacties worden voorzien van tijdstempels.

Zo kan elke transactie worden nagegaan van begin tot eind. Jij kan bijvoorbeeld de transactie van jouw buurman volledig volgen op een publiek netwerk zoals bitcoin. Met een transactie wordt een overdracht van waarde bedoeld, zo’n transactie hoeft dus niet zozeer geld voor te stellen maar kan ook een huurcontract zijn. Alles wat iets van waarde omhelst zou via deze technologie gedigitaliseerd kunnen worden.

Utrust
Utrust

Hoe ziet de toekomst er dan uit?

De toekomst is zich op dit moment hard aan het ontwikkelen. We hebben nog maar het oppervlakte aangeraakt van alle mogelijkheden die deze technologie gaat bieden. Kon jij bedenken dat een bedrijf als Airbnb één van de grootste ter wereld zou worden toen het internet net beschikbaar was? Waarschijnlijk niet.

Door vertrouwen te digitaliseren worden er nieuwe bedrijven en verdienmodellen opgericht. Wat je nu ziet is dat veel van deze nieuwe bedrijven vraag en aanbod bij elkaar proberen te brengen. Dit doen ze door een gedecentraliseerd netwerk of applicatie aan te bieden. Dit netwerk kan zowel een privé of publiek netwerk zijn. Een combinatie van deze twee is ook mogelijk. Om van zo’n netwerk of app gebruik te kunnen maken geven ze vaak hun eigen token uit. Als je een transactie wilt doen betaal je een kleine ‘fee’ in de vorm van deze token. Je kan de token dus zien als de benzine om het netwerk mee te voeden.

Iedere gebruiker gelijk aan elkaar

Door het decentrale karakter van zo'n netwerk is er niemand de baas en staat elke gebruiker gelijk aan elkaar. De ontvangende partij  krijgt direct zijn geld of goed middels de achterliggende blockchain technologie.  Er komt namelijk geen derde partij aan te pas die de transactie vast moet leggen. Je kan bijvoorbeeld waardepapieren direct overhevelen van persoon naar persoon zonder tussenkomst van een notaris. Dit komt omdat deze waardepapieren gedigitaliseerd zijn en maar één keer kunnen bestaan op de blockchain.

Het maakt dus niet wie je bent, wat je gelooft, welke huidskleur je hebt, hoe je je veters strikt en of je wel of niet alcohol nuttigt. Het is een digitaal contract die bepaald en geen mens die zijn voorkeuren mogelijk mee overweegt.

blockchain
Blockchain

Smart contract

Aan zo’n transacties kunnen voorwaarden zitten welke zijn weggeschreven in een smart contract. Dat is een digitaal contract die verteld dat als aan de voorwaarden 1 en 2 zijn voldaan automatisch voorwaarde 3 van start gaat. De kopende partij krijgt zijn waardepapieren en wordt zo eigenaar van bijvoorbeeld een auto of huis. De verkopende partij krijgt hiervoor zijn geld. Dit is alles gebeurt digitaal zonder een tussenpartij.

Het is dus eigenlijk de kunst om alles te digitaliseren en aan de blockchain toe te voegen. Vandaar dat je ook steeds vaker het woord Internet of Things tegenkomt waarin alles met elkaar in verbinding staat. Van je koelkast tot je auto. Al deze gegevens vertegenwoordigen een waarde, en iets van waarde is business.

Vertrouwen wordt een product

Door het toepassen van blockchain technologie wordt vertrouwen een product en een vanzelfsprekendheid.  Het product vertrouwen is misschien wel het grootste goed in onze maatschappij is. Dit kan nu gedigitaliseerd worden en de toepassingen hiervoor zijn eindeloos. Er gaat een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden voor ons open. Het is nu wachten tot het gebruiksvriendelijk wordt gemaakt.  Zonder dat je het weet maak je straks gebruik van deze technologie, net zoals de TCP/IP technologie waarmee jij deze website bezoekt.

Gaat deze digitalisering gebeuren? Jazeker! Overheden, bedrijven, entrepreneurs etc. verkennen op dit moment de verschillende toepassingen omdat het ze (veel) geld kan besparen. Veel processen kunnen geautomatiseerd worden en het product vertrouwen krijgt er een nieuwe dimensie bij.

Voorbeelden van nieuwe toepassingen

Vooral in de supply-chain sector zie je dat blockchain enorme stappen aan het maken is. Het zal niet lang meer duren of jij kan jouw gekochte wijn met een QR-code kunnen scannen en je ziet dan het volgende:

  • Waar de wijn geproduceerd is.
  • Door wie en onder welke omstandigheden.
  • Wie hem vervoerd heeft.
  • Hoe lang dit vervoer duurde.
  • Wat de temperatuur was tijdens dit vervoer.
  • Ga zo maar door.

Het stukje vlees op jouw bord? Door de QR-code op de menukaart kan je de gehele geschiedenis hiervan achterhalen. De boodschappen die jij betaald? De kassière laat je een QR-code zien, je scant hem en het geld wordt direct naar de supermarkt overgemaakt zonder tussenkomst van een bank. Wil je geld overmaken naar het verre buitenland? Dit kan nu al binnen enkele seconden door gebruik te maken van cryptocurrencies, via een bank zou dit enkele dagen duren.

Een heel mooi voorbeeld kan je vinden op de website van CarVertical. Dit bedrijf brengt de geschiedenis van een auto volledig in kaart zodat je weet wat je koopt. Elke handeling met betrekking tot de auto wordt vastgelegd op de blockchain en is dus onomkeerbaar.  Het idee hierachter is dat je straks geen auto meer koopt zonder eerst het VIN-nummer met CarVertical na te kijken. Klik hier voor een voorbeeld

Fictie? Nee, deze realiteit bestaat al. Het is een kwestie van tijd dat dit werkelijkheid wordt voor de grote massa. En deze grote massa zal waarschijnlijk nooit weten dat ze gebruik maakt van blockhain technologie. Echter ontwikkeld de technologie zich tegenwoordig sneller dan dat de maatschappij en politiek bij kunnen houden. Het is dan ook soms wachten op regelgeving voordat iets toepasbaar wordt. Dit terwijl de techniek er al klaar voor is.

Investeren?

Is het verstandig om nu te investeren in deze bedrijven? Ik vind van wel, maar let op want vele startups zullen verdwijnen en alleen een handjevol bedrijven zal het overleven. Als je beslist om te investeren zoek dan naar bedrijven met goede fundamenten. Dit kan lastig zijn en het is daarom ook belangrijk je eerst goed erin te verdiepen.

De markt is in ontwikkeling, gloednieuw en vol met valkuilen. Laat je dus goed informeren en ontwikkel een paar stalen zenuwen om de schommeling van je investering te zien stijgen of dalen. Bij goede fundamenten overleeft jouw munt mogelijk alle drempels die op de route liggen en wie weet waar dat allemaal toe kan leiden.

on air