Veiling

Hoe werkt een online veiling?

Met de komst het digitale tijdperk heeft ook de online veiling haar intrede gedaan, waarbij de verkoper op een nog breder bereik kan rekenen. Maar hoe werkt zo'n veiling en is het veilig om spullen via een online veiling te kopen? En – niet onbelangrijk – is het goedkoper om via een online veiling te kopen en wat komen er aan extra kosten bij?

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 8 mei 2022
Veiling

Online kopen op een veiling

Alvorens je wilt deelnemen aan een online veiling, is het aanmaken van een account een eerste voorwaarde. Voor bijna alle online aanbieders van veilingen geldt dat je moet beschikken over een account om een overzicht te krijgen van bijkomende kosten. Een product kopen via een online veiling, geeft altijd extra kosten. Maak je geen account aan, dan is enkel de biedprijs zichtbaar en niet de prijs die uiteindelijk moet worden betaald. Een account is bovendien nodig om snel te kunnen bieden. Het zou zonde zijn als je iets ziet dat je graag wilt hebben, dat je nog niet kunt bieden.

Veilingmeester
Veilingmeester (By Rob C. Croes / Anefo (Nationaal Archief) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons)

Extra kosten bij online veiling

Bijna alle online veilingen gaan er vanuit dat de bieder een bedrijf betreft, vanwaar de BTW apart (exclusief) wordt genoemd. Deze zit dus niet in de prijs inbegrepen. Over de prijs die jij wilt bieden, moet dus nog 21% BTW worden berekend. Het veilingbedrijf zelf moet er zelf natuurlijk ook nog iets aan overhouden, zodoende worden er ook veilingkosten gerekend.

Dit betreft vaak een percentage van rond de 10%. Ook over deze veilingkosten moet weer BTW worden betaald, dus ook dat komt bovenop de biedprijs. Een voorbeeld van nog weer extra kosten die hier nog bij komen, is het overschrijven bij een auto of het ‘klaarzetten' of klaarmaken van goederen. Over deze extra kosten kan ook weer BTW worden berekend. Al met al kan het dus zomaar zijn dat er zo'n 30 tot 40 procent extra (bovenop de biedprijs) gerekend moet worden.

Is een online veiling betrouwbaar?

De meeste online veilingen zijn zeer betrouwbaar. De meest bekende online veiler is BVA-Auctions, een zeer betrouwbaar bedrijf. De aanschaf van een product via een online veiling is in mijn ogen zelfs nog betrouwbaarder dan via een regulier bedrijf. Bij een regulier bedrijf moet je je altijd goed bewust zijn van de garanties en leveringsvoorwaarden. Bij online veilingen bestaan geen garanties en je koopt het product zoals je het ziet. Het kan dus zomaar zijn dat je een auto koopt waarvan de motor volledig ‘in de soep is gedraaid'. Dit zijn uiteraard grote risico's, maar daardoor is de prijs wel iets lager.

Auto kopen via een online veiling

Vanuit eigen ervaring kan ik het volgende vertellen. Op 27 februari 2015 heb ik een auto gekocht via BVA-Auctions.com. Dit betrof een Fiat Grande Punto 1.3 Multijet Dynamic uit november 2010 met een kilometerstand van 113.026. Deze auto zou via de reguliere markt rond de € 6.000 euro kosten. In dit voertuig was een grote schimmelvlek op de achterbank aanwezig, waarvan onbekend was of deze er uit te krijgen was.

Op dit voertuig heb ik een bod gedaan van 2800 euro. Daarbij kwam nog 16% opgeld bij en 21% BTW. In totaal zou dit voertuig dus € 3.930 euro gaan kosten, zonder de wetenschap of de schimmelvlek er uit te krijgen zou zijn en of de motor goed zou lopen. Ik heb het risico genomen en de auto gekocht. Met een middag poetsen was de vlek er uit en na een grote beurt bij de Fiat dealer van €400,- had ik dus een mooie deal gesloten. Nu, twee jaar later, heb ik er nog steeds geen spijt van en heb ik geen grote problemen gehad met het voertuig. De aanschaf van een auto via een veiling, kan je dus zeker goedkoper uit laten zijn.

Risico's van een online veiling

Het grootste risico bij een online veiling, ben jij zelf. Op het moment dat je je oog laat vallen op een product en hierop biedt, omdat het tegen een lage prijs wordt aangeboden en een stuk goedkoper is dan in een winkel, dan ben je in je hoofd al eigenaar. Als je bijvoorbeeld een auto ziet, zie je jezelf er al in rijden. Als iemand anders dan op ‘jouw' auto biedt, ben je sneller geneigd om er ook weer overheen te bieden, zodat jij weer de hoogste bieder bent. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je op een soort 'tilt-modus' komt waarbij je de prijs uit het oog verliest. Als je op BVA-auctions.com kijkt en zoekt, zul je regelmatig goederen zien die veel duurder zijn dan dat ze in de winkel zouden kosten. Uiteindelijk is BVA hierbij dus de lachende derde.

Hoe komen online veilingen aan hun spullen?

Veel online veilingen krijgen hun spullen uit faillissementen. Als er een bedrijf failliet gaat, komt er een curator die zal proberen om zoveel mogelijk geld te generen zodat eventuele schuldeisers hun geld krijgen. Zo zal de curator proberen de inboedel van het bedrijf te verkopen. Voor een curator is het echter onbegonnen werk om alles zelf te gaan verkopen en op dat moment wordt bijvoorbeeld BVA gebeld. Zij komen dan langs, maken overal foto's van en noteren alles. BVA zal het via hun website aanbieden en krijgen hier een percentage van. Bovendien berekent BVA veilingkosten. Zo is er voor BVA weinig risico, behalve als er geen markt is voor de goederen die moeten worden verkocht.

Het kan ook zo zijn dat er goederen worden aangeboden, die in beslag genomen zijn door de overheid. Als er een crimineel is aangehouden die geld heeft wit gewassen of goederen heeft gekocht met crimineel of zwart geld, dan kunnen die goederen in beslag genomen worden en kunnen die via een veiling verkocht worden. Er worden dan ook regelmatig goederen via de ‘domeinen' aangeboden, dit zijn vaak goederen van de overheid.

Conclusie

Op basis van bovenstaande kan worden geconcludeerd dat het zeker financieel interessant kan zijn om producten aan te schaffen via een online veiling. Het blijft echter nadenken over wat jij het (in oorsprong) waard vindt!

on air