Blauwe Enveloppe

Hoeveel belasting betalen we per maand?

Voor een antwoord op deze vraag werd niet gekeken op een rekensommetje meer of minder. Ik ging voor je op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Wat betalen we per maand aan belasting?'.

Je kunt uiteraard direct berekenen hoeveel je per jaar aan belasting betaalt, echter ik wil graag inzichtelijk maken we nu per maand daadwerkelijk kwijt. Het zal mij niet verbazen dat nog veel mensen zullen schrikken van de hoogte van de belastingen.

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 7 mei 2022
Blauwe Enveloppe

Jan Modaal, de meest bekende Nederlander

Wat we per maand kwijt zijn, zal worden berekend aan de hand van een voorbeeldburger: Jan Modaal, de werknemer met een doorsnee inkomen.

Jan werkt bij de overheid en verdient €2.500,- bruto per maand, krijgt een 13e maand en vakantiegeld. Jan rijdt in een Mazda CX-3, die hij 2,5 maal per maand vol gooit met benzine voor €90,00 per keer. Hij woont alleen in een huurhuis, dat hem €500,- kost.

Zijn zorgpremie bedraagt €110,- per maand. Uiteraard betaalt hij ook voor zijn energie en water, wat hem per maand €150,- kost. Aan boodschappen (waaronder eten) is hij per maand ongeveer €200,- kwijt. Jan besteedt deze maand bovendien €120,- aan kleding. Een driegangenmenu bij een restaurant kost Jan €40,- en voor een abonnement bij de sportschool betaalt Jan nog eens €25,-.

Jan laat verder elke maand zijn ramen wassen door een glazenwasser die hiervoor €15,- rekent. Aan kosten voor zijn mobiele telefoon, internet en televisie, telt hij maandelijks €120,- neer. Jan heeft geen vriendin, geen kinderen en leeft redelijk bewust.

Wanneer Jan echter zou stoppen met roken, zou hij €80,- per maand kunnen besparen. Ondertussen heeft Jan een redelijk eigen vermogen opgebouwd van €45.000,-.

Belasting Aangifte
Belasting aangifte

Salaris en belasting betalen

Nu alle cijfers bekend zijn kan er worden gerekend, te beginnen met het salaris. Jan ontvangt jaarlijks een bruto inkomen van €35.000,-, dat per maand neer komt op €2.916,- bruto. Over de eerste €1.651,- betaalt hij 36,25% en over de overige €1.265,- betaalt hij 42% belasting.

Voordat Jan zijn loon op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven, is totaal dus al €1.129,78 aan belasting betaald. Let op, hier zitten de premies zoals pensioen nog niet bij.

Hoeveel kost een auto?

Nu wordt de auto onder de loep genomen. De aanschafwaarde en BPM worden hierin niet meegenomen. Deze worden uiteraard wel bij de aanschaf betaald, echter het is niet bekend hoe lang Jan in deze auto zal rijden wat maakt dat de BPM lastig te berekenen is.

Wel betaalt Jan netjes zijn wegenbelasting, dit is per maand €43,-. De auto weegt 1130 kilo, rijdt op benzine en Jan woont in Zuid-Holland.

Iedere maand betaalt is Jan €225,- kwijt aan benzine, waarvan 66% accijns en belasting bedraagt, wat neer komt op €148,- aan belastingen in totaal. De auto is verzekerd voor €25,- per maand, hiervoor betaalt hij 21% assurantiebelasting, dit is €5,25. De auto kost Jan aan verzekeringen totaal (excl. reparaties en BPM) €196,25.

Dan is de huurwoning van Jan aan de beurt. De verhuurder betaalt OZB, welke is verrekend in de huurprijs. Voor een woning van €225.000,- bedraagt dit zo'n €21,-. Rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting horen er ook bij, welke per maand neerkomen op €45,-.

Voor de woning betaalt Jan in totaal dus €66,-, voor een woning best een schappelijk bedrag.

Kosten van verzekeringen

Bij de zorgpremie komt de assurantiebelasting om de hoek kijken, per maand goed voor €23,-. Over het gas, water en licht betaalt Jan 38,5% belasting, dat neerkomt op totaal € 57,75per maand.

Over de boodschappen wordt gemiddeld 6% belasting betaald, totaal €12,- voor de belastingdienst.

De kleding die Jan heeft aangeschaft, had €25,- goedkoper kunnen zijn wanneer hij hierover geen belasting had hoeven betalen. Het uiteten en de sprotschool kosten hem €2,40 respectievelijk €1,50 aan belasting.

De glazenwasser kost elke maand bijna een euro aan belasting. Voor telefonie en internet betaalt Jan €25,-. Het totaal aan belastingen voor dit blokje bedraagt €135,-.

De sigaretten die Jan rookt zijn duur in belasting en accijnzen. Het percentage aan belasting en accijnzen op tabak is bijna 80% en daarmee kosten de sigaretten hem €64,- aan belastingen en accijnzen.

Over zijn eigen vermogen wordt vermogensbelasting betaald, per jaar bedraagt dit €900,-. Per maand betaalt Jan dus €75,- aan belasting, omdat hij geld heeft gespaard.

Per jaar betalen we zo'n €20.000,- aan belasting! Hierbij zijn veel voorkomende belastingen die eenmalig worden betaald niet meegenomen, te denken valt aan de aanschaf van een tv, fiets, computer, feestjes, alcohol, etc. Belastingen die in het hierboven uitgewerkte voorbeeld dus niet zijn meegenomen, waardoor de daadwerkelijke hoeveelheid aan belastingen in werkelijkheid nog hoger zal uitvallen.

on air