Kinderen

Hoeveel euro kost een kind?

Hoeveel geld kost een kind, niet een alledaagse vraag, maar wel een heel belangrijke vraag voor sommige mensen. Als je gaat proberen je kinderwens te vervullen, maar je niet bewust bent van de financiele lasten die dit met zich meebrengt, dan zou je zomaar eens de deksel op je neus kunnen krijgen.

Daarom zoek ik voor je uit wat een kind kost, vanaf de zwangerschap tot aan zijn/haar 18e verjaardag.

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 7 mei 2022
Kinderen

De directe en indirecte kosten

We starten direct met een deling in de kosten: directe en indirecte kosten. Indirecte kosten zijn bijvoorbeeld zwangerschapskleding of kosten die het verhogen van het eigen risico van je zorgverzekering met zich meebrengt (omdat nu twee mensen zijn verzekerd op een verzekering) of bijvoorbeeld de kosten voor een bruiloft.

Hier is te lezen hoeveel een bruiloft aan kosten met zich mee brengt. Directe kosten zijn het duidelijkst: speelgoed voor het kind, opleiding, opvang, eten, etc.

Kosten tijdens de zwangerschap

We beginnen met de indirecte kosten. Als je gaat nadenken over een zwangerschap, dan is het verstandig om het eigen risico van je zorgverzekering laag te houden, dit is anders dan ik eerder schreef in dit artikel over zorgverzekeraars.

In dit geval gaat het eigen risico omlaag, omdat er best veel kosten vallen onder het eigen risico bij een zwangerschap. Daarnaast zal een vrouw andere kleding nodig hebben. Wanneer het kindje eenmaal wordt geboren, wil je dit aan iedereen laten weten. Geboorte kaartjes zijn dus wenselijk.

 • Eigen risico verlagen kost per jaar €300
 • Zwangerschapskleding kost zo'n €500 gedurende de zwangerschap
 • Kosten voor geboortekaartjes incl. postzegels bedragen €200

Dan de directe kosten voor de nog ongeboren baby. Dit zijn gemaakte kosten waarvan je pas ‘profijt' hebt wanneer de baby is geboren. Maar die wel ter voorbereiding gemaakt worden. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een baby kamer die moet worden ingericht.

Daarnaast wordt alvast een standaard ‘baby-inboedel' aangeschaft: babykleertjes, flessen, dekens, babybad, babyfoon, aankleedkussen, kruik, thermometer, beddengoed, spuug- en monddoekjes, kinderstoel, kinderwagen, magnetronsterilisator, billendoekjes, babyshampoo, een fopspeen, etc.

Zoals je ziet, valt het niet mee wat allemaal moet worden aangeschaft:

 • Babykamerkosten €1.200
 • Starterpack baby €750
 • Kinderwagen €450

Kosten voor baby, dreumes en peuter

Na negen maanden wordt de baby dan ‘eindelijk' geboren. De ‘opstart' kosten zijn op dit moment gemaakt. Dit is vaak het moment waarop de moeder -als ze dit niet al deed – parttime gaat werken, van 40 uur per week werken naar 27 uur, 3 dagen van 9 uur zodat zij twee hele dagen per week bij de kleine kan zijn. Indirect wordt €600 netto per maand ingeleverd voor de baby. Uiteraard worden hiermee wel weer opvangkosten bespaard.

De kosten voor opvang worden in dit huishouden laag gehouden, zo passen de ouders van zowel de moeder alsook de vader beiden een dag in de week op het kind. En brengen ze het kind een dag in de week naar de opvang. De kosten hiervoor zijn zeer divers en afhankelijk van bijvoorbeeld waar de opvang is gevestigd. En wat zit er allemaal bij de opvang in zit (wordt het eten verzorgd of wordt dit door ouders zelf meegenomen, etc.

Daarnaast is het niet te berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag de ouders terug krijgen van de overheid. Daarom gaan we uit van een gemiddelde van €2,50 netto per uur. Dit is dus € 1.000,- netto per jaar, waarbij wordt opgemerkt dat in een vakantie uiteraard geen opvang nodig is.

Dit voor wat betreft de opvang. Een kind speelt bovendien met speelgoed, wat ook zal moeten worden aangeschaft. Het kind is jarig en er wordt een verjaardag gevierd, de kleine heeft kleding nodig en het eten is ook niet gratis.

 • Kosten voor speelgoed per jaar € 150
 • Kosten voor kleding per jaar € 250
 • Verjaardag ieder jaar € 100
 • Eten per jaar € 750
 • Luiers per jaar € 660

Kosten voor kleuter en kind

En ‘ineens' is de kleine zo klein niet meer. Je kunt er meer mee ondernemen. En je kunt weer wat meer gaan werken wanneer het kind naar school gaat, nog niet volledig anders moet je weer geld betalen voor de kinderopvang. Op dit moment verdien je nog €250 minder dan voordat je een kind had. De kleuter gaat naar school en hier vragen ze een eigen ‘vrijwillige' bijdrage.

Deze en alle andere schoolkosten komen ongeveer op €250 per jaar in het basisonderwijs. De echte kosten zoals het salaris van de leerkracht worden door de overheid betaald. Dit is ongeveer €5.000 per kind in het basisonderwijs.

Wanneer het kind de basisschoolleeftijd heeft bereikt, zal het vaak ook lid worden van een sportvereniging, heeft het een fiets, duurdere kleding en eet het meer:

 • Kosten school €250
 • Fiets €100
 • Kleding €350
 • Eten €1.500
 • Sportvereniging €60

Kosten voor een puber

Dan is je kind eindelijk een ‘jong volwassene' of een puber. Ze ‘weten alles' en hebben je nergens bij nodig, behalve wanneer er betaald moet worden. Dan weten ze je te vinden! De kosten voor boeken, rekenmachine, tas, schoolreisjes, zakgeld, vakanties en kleding lopen nu goed op.

Onder extra kosten verstaan we water voor het lange douchen, persoonlijke hygiene en onverwachte kosten zoals een ongelukje waardoor iets kapot gaat:

 • Boekengeld per jaar €450
 • Zakgeld per jaar €300
 • Vakantie per jaar €300
 • Eten per jaar €2.250
 • Kleding per jaar €600
 • Extra kosten €540

De meeste kosten zijn nu in beeld gebracht. Na het optellen van alle bedragen, komt er een totaal bedrag uit. Hierbij is er van uit gegaan dat het kind niet gaat studeren diens 18e levensjaar, in dat geval reizen de kosten echt de pan uit.

Het kind doet doorloopt het VWO, waardoor hij met 18 jaar pas van het middelbaar onderwijs af komt:

 • Kosten voordat het kind er is: €3.500
 • Kosten baby, dreumes en peuter: €35.000
 • De kosten voor kleuter: €42.000
 • Kosten voor puber: €30.000

In totaal kost een kind tot zijn 18e levens jaar dus meer dan €100.000. Deze berekening heeft echter niet alles meegenomen, zoals onverwachte kosten, kosten voor dure studies, extra zorgkosten voor een beugel en zo zijn er nog veel meer variabelen kosten.

Daarnaast ontstaan er ook inkomsten met de komst van een kind, de kinderbijslag is tot het 18e levensjaar rond de €15.000,- totaal. Dit geeft enigszins een beeld van de kosten die een kind met zich meebrengt.

Gemiddelde kosten voor een kind

Het Nibud geeft aan dat de gemiddelde kosten voor een kind ieder jaar 17% is van het totaalinkomen. Als dit zou kloppen met voorgaande berekening, dan zouden vader en moeder in voorgaande berekening rond de €35.000 moeten hebben verdiend. Dit zou redelijk kunnen kloppen.

De 17% van je inkomen die ieder jaar ten goede komt van een kind, blijft voor tweede en daaropvolgende kinderen geen 17%. Dit percentage wordt vanzelfsprekend lager (een volgend kind wordt ‘goedkoper'), echter het nominale bedrag wordt wel hoger.

Zoals ik eerder schreef bij het artikel over de kosten voor een bruiloft: ‘Daar kun je een mooie auto voor rijden', datzelfde kan worden gezegd over kinderen: Daar kun je iedere twee jaar een heel mooie auto van kopen.

on air