Gym G03c908ef1 1280 752X478

Hoeveel geld kun je verdienen als sportschooleigenaar?

Sinds enkele weken ga ik regelmatig naar de sportschool om te revalideren, toen ik daar was vroeg ik mij af of het rendabel is om een sportschool te hebben. Om deze vraag te beantwoorden dook ik in de cijfers die er beschikbaar zijn en zocht ik uit hoeveel je kunt verdienen als je eigenaar bent van een sportschool. 

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 3 februari 2023
Gym G03c908ef1 1280 752X478

Hoeveel Nederlanders hebben een fitnessabonnement?

Ongeveer 3,3 miljoen Nederlanders hebben een fitness- of sportschoolabonnement. Als je dat vergelijkt met andere landen in Europa is dat heel veel voor het aantal inwoners dat wij hebben.

In bijvoorbeeld Rusland zijn ongeveer evenveel mensen met een sportschoolabonnement, terwijl er toch ongeveer acht keer meer Russen zijn dan Nederlanders. In Duitsland zijn ongeveer 10 miljoen mensen met een abonnement, terwijl zij 80 miljoen inwoners hebben. 

Hoeveel sportscholen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er ongeveer 2800 sportscholen en fitnesscentra, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is ongeveer drie keer zoveel sportscholen als in Zwitserland en de helft van het aantal sportscholen in Frankrijk.

De sportscholen in Nederland zijn gemiddeld ongeveer 750m2 groot, waarvan één derde gebruikt wordt voor andere doeleinden dan echt fitness, zoals groepslessen. 

Hoeveel leden heeft een sportschool gemiddeld?

Als er 3,3 miljoen Nederlanders sporten en er ongeveer 2800 sportscholen zijn, dan heeft elke sportschool gemiddeld 1179 leden. Gemiddeld heeft elk lid van de sportschool dus minder dan 1m2 sportschool, als elk lid op hetzelfde moment zou komen sporten.

Zelf merk ik dat het zeker richting het einde en het begin van het jaar altijd wat drukker is, maar dit zijn gelukkig getallen die nooit voorkomen! Met een beetje kont zou je die dan letterlijk niet kunnen keren.

Opbrengsten van een sportschool per jaar.

We weten nu hoeveel leden een sportschool heeft. Gemiddeld betaal je bij een sportschool €38 per maand. De duurste sportschoolabonnementen kosten meer dan €60 per maand en de goedkoopste beginnen bij €15 per maand.

Met 1179 leden verdient een sportschool per maand dan gemiddeld €44.802. Dit is exclusief eventueel extra inkomsten van bijvoorbeeld een personal trainer, groepslessen of het gebruikmaken van de horeca die in veel sportscholen te vinden is. 

Welke en hoeveel kosten maakt een sportschool?

Nu we weten hoeveel een sportschool verdient is het belangrijk om de kosten op een rijtje te krijgen. Wij gaan uit van de volgende kosten posten:

  • Huur van het pand
  • Personeel
  • Onderhoud en afschrijving fitnessapparaten
  • Elektra/gas/water
  • Aankleding
  • Registratiesysteem
  • Promotiemateriaal/reclame

De gemiddelde huurprijs van een kantoor/bedrijfspand op een B-locatie is ongeveer €235 per m2 per jaar. Bij de 750m2 per sportschool komt dit neer op €175.000 per jaar en dus €15.000 per maand. 

Een beetje sportschool heeft al snel drie medewerkers fulltime in dienst en een schoonmaker voor 20 uur per week. Hiervoor rekenen we inclusief werkgeverslasten etc. ongeveer €15.000 per maand, als de medewerkers ongeveer €2.500 bruto verdienen. 

Gym 5000169 1280 1024X875

Kosten apparatuur

De fitnessapparatuur is heel divers qua kosten, de meeste krachttrainingapparaten kosten tussen de €2.500 en de €3.500, terwijl een professionele loopband al snel richting de €10.000 gaat.

We gaan uit van gemiddeld €3.000 per apparaat, omdat je een behoorlijke korting zou moeten kunnen bedingen als je alles in één keer zou aanschaffen. Met het aantal leden zoals eerder benoemd en de vloeroppervlakte zoals eerder benoem zouden totaal 70 fitnessapparaten echt meer dan genoeg moeten zijn en zit je zelfs al aan de boven kant van wat zou passen in de gehele sportschool.

De afschrijving hiervan gebeurt in 5 jaar, 20% per jaar dus. Voor de apparaten schrijven we per jaar 70 x €600 = €42.000 per jaar af, wat per maand €3.500 is. 

Het onderhoud van de machines moet natuurlijk ook goed gebeuren, hiervoor rekenen we €200 per jaar. Met 70 apparaten is dat €1150 per maand. 

Overige kosten

Afgelopen maanden is er druk gesproken over gas- en elektraprijzen. De sportscholen hebben hier minder last van, door al de sportende mensen is het al snel warm in een sportschool. Daarom rekenen we voor deze kostenpost een bedrag van €1.000 per maand. 

De aankleding en het registratiesysteem zijn éénmalige aanschaffingen, tenzij het registratiesysteem volgens een abonnement gebeurt. Voor deze items rekenen we per maand €1.000,per maand aan afschrijving of abonnementsgelden.

Promotie en reclame heeft een goede sportschool niet nodig. De mond-tot-mond-reclame zou voldoende moeten zijn, wil je hier echter toch iets aan doen dan zou €500 per maand om de lokale mensen te bereiken meer dan voldoende moeten zijn. 

We weten ondertussen alle kosten, nu kunnen we gaan beginnen aan het optellen en aftrekken van alle getallen.

Zoveel brengt een sportschool op

  Uitgaven   Inkomsten
Huur € 15.000 Abonnementen €44.802
Personeel € 15.000    
Afschrijving € 3.500    
Onderhoud € 1.150    
GWE € 1.000    
Registratie, abo's etc € 1.000    
Marketing € 500    
Totaal € 37.150 Totaal € 44.802

Met deze rekensom blijft er elke maand een goeie €7.500 over voor de eigenaar. Dit is natuurlijk bruto, daar moeten de belastingen die je als ondernemer betaalt, nog vanaf. Mocht je zelf nog werken in je sportschool dan kunnen de personeelskosten uiteraard iets omlaag en hou je dus nog meer over.

Hierbij moet wel gezegd worden dat als je een sportschool start je natuurlijk niet direct zoveel leden hebt, maar wel direct bijna alle kosten moet maken.

Daarnaast zijn er nog extra mogelijkheden om geld te verdienen zoals eerder besproken. Al met al lijkt het best lucratief als je geld hebt (zodat je geen financieringskosten hebt) om een sportschool op een goede locatie te starten.

on air