Rico Verhoeven

Hoeveel geld verdient Rico Verhoeven?

Rico Verhoeven is de afgelopen jaren uitgegroeid tot Nederlands favoriete vechtsporter annex knuffelbeer. Zijn kickbokscarrière startte hij pas echt in 2014 maar sindsdien staat hij redelijk eenzaam aan de top. Fans van Badr Hari zullen me nu tegen gaan spreken, maar vooralsnog heeft Hari geen van beide wedstrijden weten te winnen tegen de Brabander. Dat de wedstrijden gestaakt moesten worden vanwege een blessure van de Marokkaanse kickbokser is jammer maar helaas, het betekent dat Rico gewoon nog een ronde doorgaat als kampioen.

Placeholder Gold geplaatst in Over knaken door Onetime
op 10 mei 2022
Rico Verhoeven

Inmiddels is het half februari 2020 en is naar buiten gekomen dat Rico en zijn vriendin Jacky uit elkaar zijn. Dit speelde al rond zijn titelgevecht afgelopen december tegen Hari en verklaart, volgens hem, waarom hij niet in vorm was. Was Hari niet geblesseerd geraakt, dan was de kans zeker aanwezig geweest dat niet Rico maar Badr met de overwinning uit de ring gestapt was. Rico heeft hier dus zeker een stukje geluk gehad.

Naast kickboksen ambieert Rico overigens ook een acteercarrière, de nuchtere Brabander wedt dus niet op één paard. We weten inmiddels dat grootheden in de vechtsport, met Floyd Mayweather voorop, miljoenen verdienen. Sterker nog, één wedstrijd levert maar zo honderden miljoenen op aan sponsorgeld én uitzendrechten, en een groot deel van die pot wordt aan de sporters uitgekeerd. In Nederland zijn we een stuk minder open over wat er verdiend wordt in de sport. We weten wel zeker te vertellen dat er hier geen miljoenen omgaan in een wedstrijd, laat staan honderden miljoenen. Maar wat heeft Rico Verhoeven de afgelopen jaren bij elkaar geschopt en geslagen?

Kickboksen en Glory

Voor degenen die niet zo thuis zijn in de vechtsport, de ene is de andere niet. We hebben boksen, mixed martial arts (MMA), kickboksen en nog een heel arsenaal aan andere vechtsporten. Mayweather is een bokser, zijn tegenstander in 2017, Conor McGregor is een MMA-ster die voor de UFC uitkomt en Rico is dus kickbokser. Hoewel het voor een leek allemaal op elkaar kan lijken, zijn het toch verschillende sporten met verschillende regels. En ik kan je vast verklappen dat de verdiensten die erbij horen, ook verschillen van elkaar.

Wat is kickboksen dan eigenlijk? De naam verraadt al dat het een link heeft met boksen. Maar waar bij boksen enkel de handen gebruikt mogen worden om te stoten, is kickboksen verder ‘ontwikkeld' en mogen hierbij ook trappen (kicks) met de benen gegeven worden. De oorsprong ligt in de jaren '70 van de vorige eeuw, wanneer in zowel de USA als Japan een gecombineerde vechtsport ontstaat. In de USA is dat om sporters uit verschillende disciplines tegen elkaar uit te kunnen laten komen, in Japan ontstaat kickboksen uit een combinatie van boksen met karate en thaiboksen. Waar bij de laatste ook elleboogstoten zijn toegestaan, mag dat bij kickboksen niet.

In 1993 werd in Japan de K-1 bond opgericht, voor karate, kungfu en kickboksen. Medio jaren '00 kwam de bond in financiële problemen en dat bleek het startschot voor een nieuwe bond: Glory. Deze bond bestaat pas relatief kort, het werd in 2012 in Singapore opgericht. Grote namen uit de kickbokswereld, waaronder de Nederlandse Remy Bonjaski, Badr Hari en dus ook Rico Verhoeven tekenden contracten met de bond, die wereldwijd wedstrijden in verschillende gewichtsklassen organiseert.

De carrière van Rico Verhoeven tot 2020

Rico Verhoeven werd pas in 2014 echt bekend als kickbokser voor Glory. Daarvoor was hij al wel 10 jaar actief als professional, maar met 24 jaar was hij relatief oud om zijn eerste overwinning op de eisen. Toch is daar nu niets meer van de merken: hij wordt niet voor niets de King of Kickboxing genoemd. In dat jaar eigende hij zich tijdens de Glory 17 wedstrijd in Los Angeles tegen Daniel Ghiță de titel zwaargewicht toe. Sindsdien heeft hij deze steeds succesvol weten te verdedigen, meest recent nog tegen Badr Hari.

Naast kickboksen is Rico de afgelopen jaren bekend geworden als persoonlijkheid. Hij had wat bijrollen in enkele films, zoals Vechtershart en Kickboxer: Retaliation. Ook heeft hij al stemmen ingesproken voor enkele tekenfilms, en verscheen hij in diverse televisieprogramma's. In aanloop naar hét gevecht afgelopen december tegen Hari, werd Rico door SBS6 gevolgd voor een reallife programma. Hierin zien we hem nog samen met Jacky, zijn vriendin, waarvan we nu weten dat het toen al niet lekker ging.

Of die breuk mede te maken heeft met het feit dat Rico veel van huis is, wordt niet bekend gemaakt. Rico probeert in Los Angeles voet aan de grond te krijgen als acteur. Zijn rol in de laatste Kickboxer film smaakt naar meer. In de SBS-serie zien we hem dan ook trainen met Halle Berry, hij ontmoet Arnold Schwarzenegger in de gym en doet zijn best om vriendjes te worden met bekend Hollywood.

Rico's persoonlijkheid

Ondanks dat hij kickbokser is, staat Rico bekend om zijn sympathieke en rustige karakter. Hij is een zachtaardige reus die zijn gezin net zo belangrijk vindt als zijn carrière en altijd blij is als hij bij zijn kinderen kan zijn. Hij lijkt soms zelfs verlegen, totdat hij in de ring staat. Of je hem ziet bij een staredown, het moment dat twee tegenstanders elkaar diep in de ogen aankijken na het weegmoment. Dat is het moment dat je toch denkt, nou als ik hem zo tegenkom ga ik even een blokje om.

Het is niet zo gek dat bekend Nederland, maar ook Hollywoodsterren, met Rico weglopen. Één van zijn beste vrienden is Martin Garrix, a.k.a. Martijn Gerritsen, de wereldberoemde DJ. Maar recent stond Rico ook op het podium bij een andere Nederlandse held, namelijk het afscheid van Raymond van Barneveld. En hij zet zich belangeloos in voor goede doelen en maakt zelfs tijdens de voorbereiding op een gevecht tijd om daar aandacht aan te besteden.

Rico Verhoeven is dus niet alleen kickbokser en probeert ook niet enkel door te breken als acteur. Nee, hij is een persoonlijkheid aan het worden, één van 1.96m en bijna 120 kilo, waar we de komende jaren vast nog meer van gaan zien en horen. Hij is een merk aan het worden, met onder andere een eigen merchandise lijn. Sponsoren lijken voor hem in de rij te staan. Maar wat levert hem dat eigenlijk op?

Hoeveel verdient Rico Verhoeven?

Ik zei al dat het salaris van Rico niet in de buurt komt van de miljoenen die bij een UFC gevecht te verdelen zijn. Niet dat we het precies weten, wij Nederlanders zijn nogal gesloten als het aankomt op geld. Maar Remy Bonjaski, een oudgediende in de kickbokswereld, durfde wel een voorspelling te doen. Deze ging gepaard met de woorden: ‘als ze (Rico en Badr) dit níet zo ongeveer krijgen, dan moeten ze eens een hartig woordje met hun managers praten, want dan doen ze iets niet goed.' Dat ging over het laatste duel, nu twee maanden geleden. Hiervoor kregen beide heren naar verluid ongeveer een half miljoen. €500.000 is dat.

Rico zou in de 6 jaar dat hij nu aan de wereldtop staat, inmiddels zo'n 3 miljoen euro bij elkaar gespaard hebben. Hoe groter een gevecht, dus hoe meer kijkers, aandacht en pers, hoe dikker er betaald wordt. En hoewel 3 miljoen best aardig is (een half miljoen per jaar, veel mensen doen het daar echt wel voor), valt het natuurlijk in het niet bij wat Mayweather, McGregor en anderen verdienen. Die komen voor 3 miljoen niet eens opdagen voor een wedstrijd…

Als je dan bedenkt dat kickboksen niet zonder risico is, kijk maar naar Badr, en dat je dat relatief kort kunt doen, vergelijkbaar met voetballen, dan is het dus echt niet de bestbetaalde sport… Dat kan echt beter.

Bij die 3 miljoen zitten waarschijnlijk niet de inkomsten uit de eigen kleding- en merschandise lijn, en wij kunnen ons voorstellen dat de sponsordeals met elke overwinning ook lucratiever zullen worden. En dat dus de spaarpot van Rico Verhoeven echt nog wel beter gevuld is.

Sponsoren

Natuurlijk weten we, heel Hollands, niet wat Rico verdient met zijn sponsordeals. Maar hoe succesvoller hij is, hoe meer hij waard is. En nu het grote publiek hem steeds meer leert kennen én sympathiek vindt, is dat een mooie uitgangspositie om deals te sluiten.

Zo heeft hij deals met onder andere Porsche en Suzuki, zie hieronder. Daarnaast heeft hij een partnerschap met Samsung, die hem waarschijnlijk sowieso van een smartphone, tablet en wie weet wat nog meer voorziet. Bij SuperProSport traint Rico, en daar zal hij vast niet (meer) voor hoeven betalen. Een naam als die van hem in je bestand, plus op de vloer, betekent gegarandeerd nieuwe klanten. Qua sportapparatuur is Matrix een partner van Rico, eWarehousing is de logistieke partner voor zijn eigen webshop. Daarnaast is Veka vernoemd als partner, een schipbouwer, wat waarschijnlijk betekent dat zij een mooi bedrag overmaken voor het noemen van de naam.

Tijdens het gevecht tegen Badr viel op dat Rico op vrijwel elk stuk kleding flink wat namen had staan. Dat daar voor betaald wordt, moge duidelijk zijn. Sponsor van het gevecht was Litecoin, en er zijn heel wat bedrijven die mee hebben willen liften op de hype.

Waar geeft Rico het aan uit?

Rico is wat betreft geld uitgeven lekker gewoon gebleven. In de SBS-serie zien we ook dat hij een normale jeugd heeft gehad, zijn moeder had het niet heel breed. Hij is dus niet gewend om met geld te smijten, en waar anderen hierin doorslaan zodra ze het geld hebben, lijkt dat bij Rico zeker niet het geval. Hij woont zeker in een mooi vrijstaand huis in Halsteren, maar het is geen miljoenenvilla. Het huis, met een woonoppervlakte van 213 vierkante meter, kostte hem in 2018 nog geen 7 ton. Nu staat het niet in het Gooi, maar dan nog is dat geen patserige uitgave! Overigens woont hij vooralsnog nog met Jacky in die woning, zolang ze nog niet uitgevogeld hebben hoe ze het gaan regelen.

Qua auto's houdt Rico het ook bescheiden: hij heeft één wagen op de oprit staan. Dat was ooit een Porsche, later maakte hij een uitstapje naar Land Rover en in 2019 stapte hij weer in een Porsche. Het is weliswaar een Porsche Panamera 4S Sport Turismo, en hij wisselt geregeld van auto, maar hij heeft dus geen wagenpark voor de deur staan. Wel rijdt hij sinds vrij recent ook motor, een Suzuki GSX-R1000-R. Hiermee maakt hij samen met maatje DJ La Fuente graag de wegen onveilig. De auto was ruim €160.000 waard, de motor €22.000.

Voor een topsporter geen exorbitante bedragen, vooral niet omdat het hierbij blijft. Bovendien blijkt uit de website van Rico dat Porsche Groep Zuid zijn officiële partner is en de auto verzorgt. Dikke kans dat Rico dus geen anderhalve ton heeft hoeven neerleggen voor zijn auto! Hetzelfde geldt voor Suzuki, ook hier is sprake van een partnerschap, wat waarschijnlijk betekent dat Rico de motor niet heeft hoeven te betalen.

Inmiddels heeft Rico begin februari weer een overstap gemaakt naar een Land Rover, wat ook weer een sponsordeal lijkt te zijn.

Team Rico

Rico Verhoeven heeft 6 mensen om hem heen die hem brengen tot waar hij nu is. Karim Erja is zijn manager, Remi Sulker zijn privé-fysiotherapeut en Alviar Lima zorgt als mental coach voor zijn mentale gesteldheid. John van Dijk is Rico's krachttrainer en Peter Fury de bokstrainer. Deze vijf staan onder ‘leiding' van hoofdcoach Dennis Krauweel die al heel wat jaren met Rico werkt.

Zo'n team doet dat natuurlijk niet voor niets. Net als specialisten die voor kortere periodes aanhaken, zoals een topkok die tijdens een trainingsperiode voor het juiste voedsel zorgt. Deze mannen moeten betaald worden, en dat zal Rico toch echt zelf moeten doen. Eerlijk gezegd verwacht ik dat daar nog het meeste geld aan opgaat. Maar zonder zijn team zou hij niet zoveel winnen en dus verdienen, dus ze leveren ook geld op.

Geen patser

Rico is ook niet de man van patserige kleding of sieraden, horloges of schoenen. Er zullen vast wel mooie, dure merken in zijn kast hangen, maar niets opvallends en al helemaal niet om te patsen. Hij is wat dat betreft lekker gewoon gebleven, die Rico. En dat is soms best een verademing tussen al het protserige geweld van andere sporters. We zien hem namelijk ook gewoon in een vliegtuig stappen, niks privéjet voor Rico.

Wat wel opvallend is, is dat na de breuk met Jacky, zij een reactie plaatste op een Instagram-post van Yolanthe Cabau. Yolanthe zou, volgens Jacky, voor $800 aan bloemen van Rico hebben gekregen, iets wat zij nooit kreeg. De reactie werd snel verwijderd, naar eigen zeggen omdat ze te fel en uit emotie reageerde. Rico reageerde ook, dat hij wel vaker attenties stuurt naar vrienden en bekenden. Dat Yolanthe in Los Angeles woont en Rico daar veel verblijft, maakt dat ze daar wellicht vrienden zijn geworden. Maar $800 voor een bos bloemen? Dat is dan wel weer lichtelijk overdreven te noemen, toch?

Verder zie je Rico regelmatig genieten, met zijn gezin of met vrienden, van uitstapjes en vakanties, maar ook hier niets bijzonder overdreven. Ook zal het vaak zaken gecombineerd met fun zijn, als je er dan toch moet zijn, kun je er net zo goed van genieten!

Verstandige Rico

Als we dus naar de uitgaven van Rico kijken, dan valt daar niet zoveel bijzonders te ontdekken. Ook het feit dat hij naast zijn sportcarrière al stappen op andere vlakken maakt, om zich zo na zijn houdbaarheidsdatum in de ring ook van een inkomen te verzekeren, duidt er wel op dat Rico een verstandige man is. Of hij zijn huidige vermogen moet delen met zijn ex Jacky? Volgens Wikipedia was hij getrouwd, andere bronnen noemen haar zijn vriendin. Mochten ze getrouwd zijn, dan is het nog de vraag of dat in gemeenschap van goederen is.

Zo ja, dan heeft Jacky recht op de helft. En moet Rico weer wat wedstrijden vechten om zijn potje aan te vullen. Of een mooie filmrol bemachtigen. Maar wij verwachten dat zij geen recht heeft op de helft, maar dat Rico haar niet berooid achter zal laten. Daarvoor is hij een te grote familieman, en als hij zijn ex raakt, raakt dat zijn kinderen. Het is niet voor niets dat ze nog in hetzelfde huis wonen, omdat ze willen kijken hoe ze het voor de kinderen goed kunnen regelen.

Hoe de toekomst eruit ziet voor de King of Kickboxing? Hij kan zeker nog een paar jaar mee in de ring, en het zou mij niet verbazen als hij daarna ook een mooie carrière weet op te bouwen. De sympathie van het publiek heeft hij al, de discipline zit in hem en hij is boven alles ook gewoon papa voor zijn kids. Rico tekende in ieder geval bij bij Glory. Vanaf 1 januari 2020 is hij nog 3 jaar verzekerd van gevechten via de bond (wat hem ook de verplichting om te vechten oplegt), en dus van inkomsten.

on air