Cashbox 1642988 1280

Hoeveel kost een boete?

Bijna iedereen heeft wel ooit de twijfelachtige eer gehad een envelop ontvangen met daarop een paarse streep op de zijkant, waarop ‘CJIB' staat vermeld, het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Nooit een aangename verrassing zo'n boete, zeker wanneer je niet bent staande gehouden en het dus niet had verwacht.

Een camera achter een aanhanger in de middenberm of een traject controle waar je er even niet bij was met je hoofd en een boete is niet ondenkbaar.

Maar wat zijn nou de bedragen voor de meest voorkomende boetes en wat zijn mogelijkheden om er – mogelijk – onderuit te komen?

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 7 mei 2022
Cashbox 1642988 1280

Meest voorkomende verkeersboetes

De meest voorkomende verkeersboetes in Nederland zijn de zogenaamde ‘Helm-GRAS' feiten. Deze afkorting staat voor Helm, Gordel, Rood licht, Alcohol en Snelheid. Iedereen is bekend met bekeuringen voor snelheid.

Een flitser, een traject controle of een agent met lasergun zijn voorbeelden van manieren waarop de snelheid van een bewegend voertuig kan worden gecontroleerd.

De hoogte van snelheidsboetes zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het voertuig waarmee de overtreding begaan, de plek waar deze is begaan. En de hoogte van de overschrijding van de maximale snelheid.

Een boete bij wegwerkzaamheden of in een 30 kilometer zone zijn hoger dan die op andere wegen. Zo is de hoogste boete die kan worden uitgeschreven voor snelheid €400, excl. €9 administratiekosten. Deze boete kan worden verwacht wanneer 39km/u te hard wordt gereden op een weg waar geen wegwerkzaamheden zijn. En die buiten de 30 kilometer zone valt. 

Wanneer namelijk meer dan 30km/u te hard wordt gereden op een weg waar op dat moment werkzaamheden worden uitgevoerd of in een 30 kilometer zone, dan wordt de bekeuring bepaald door het Openbaar Ministerie (OM).

Al jouw gegevens worden dan opgestuurd naar een officier van justitie en die legt jou een boetebedrag op welke afhankelijk is van je verleden. Heb je vaker hoge snelheidsovertredingen begaan dan zal de officier je zwaarder straffen. En zal je jezelf in bepaalde gevallen komen verdedigen bij de rechtbank.

Het kan dan zijn dat je rijbewijs wordt ingenomen of dat er een andere maatregel getroffen wordt.

Auto Huur Las Vegas
Niet te snel rijden

Een boete is al snel duur

Andere overtredingen, zoals het rijden door een rood verkeerslicht, kost je €250 excl. bijkomende administratiekosten. Niet aanrijden bij een groen verkeerslicht kan je ook een boete van €150 opleveren. Het niet dragen van je gordel komt je eveneens op €150 te staan.

Even snel je telefoon checken tijdens het rijden, is goed voor €250. Hierbij hoef je niet eens te bellen, het vasthouden van je telefoon is al voldoende voor deze bekeuring. Als je op een scooter geen helm draagt, mag je 100 euro overmaken en in het geval van een motor zelfs 150 euro.

Alcohol boetes

Alcohol en verkeer gaat onder geen enkele voorwaarde samen, deze boetes zijn dan ook echt torenhoog! Nederland heeft een gedooggrens van 220 Ugl (dit staat voor microgram alcohol per liter uitgeademde lucht) voor bestuurders die hun rijbewijs langer dan 5 jaar hebben, voor minder ervaren bestuurders is dit slechts 88 Ugl.

88 Ugl staat gelijk aan hetgeen wordt uitgeblazen nadat ongeveer een half uur daarvoor een biertje is genuttigd. 220 Ugl wordt dus geblazen na het nuttiger van iets meer dan twee biertjes. Mocht je echt te veel drinken en net een fuik in rijden, dan ben je als beginnend bestuurder bij 350 Ugl je rijbewijs direct kwijt en als gevorderd bestuurder bij 585 Ugl.

Als je rijbewijs wordt ingevorderd omdat je te veel hebt gedronken, dan kun je echt aan de bak voor de boete, want naast de torenhoge boete moet je ook een EMA cursus volgen. Dit staat voor Educatieve Maatregel Alcohol, welke je ongeveer €1.200 kost en twee dagen tijd. Je wordt hiervoor ingepland en aanwezigheid is verplicht, anders ben je je rijbewijs kwijt.

Mocht je het echt te bont hebben gemaakt. En meer dan 785 Ugl blazen, dan komt er zelfs een medisch onderzoek. Zo kan het drinken van zeven biertjes en toch gaan rijden je al snel een totaal boetebedrag van enkele duizenden euro's opleveren.

Politieagent By Daniel Schwen Own Work A Href22http Creativecommons.Orglicensesby Sa2.522CC BY SA 2.5A A Href22https Commons.Wikimedia.Orgwikifile3ahh Polizeihauptmeister MZ
von Daniel Schwen (Eigenes Werk) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Wat gebeurt er als ik mijn boete niet betaal?

Als je een verkeersboete hebt ontvangen en deze niet wilt of kunt betalen, dan volgt eerst altijd een aanmaning van het CJIB. Mocht daar ook geen gehoor aan worden gegeven, dan zal een incassobureau worden ingeschakeld.

Als je echt een taaie bent en dan nog niet wilt betalen, dan bestaan er dwangmiddelen die de politie kan inzetten. Mogelijke dwangmiddelen zijn:

  • inneming rijbewijs;
  • buitengebruikstelling van je voertuig;
  • gijzeling.

Ja, u leest het goed: gijzeling. In dit geval komt de politie aan je deur. En kun je een aantal dagen doorbrengen in de gevangenis, uiteraard een uiterst dwangmiddel!

Mocht je denken dat je er dan van af bent, dit is niet het geval, de betalingsverplichting blijft staan. Je kunt een verkeersboete dus niet ‘uitzitten'.

Hoe kom ik onder een boete uit?

Of eigenlijk, hoe voorkom je een boete? Als je goed weet waarvoor je wel en niet op de bon geslingerd kunt worden, kun je hierop anticiperen en een boete voorkomen. Zo kan een bekeuring voor wildplassen enkel binnen de bebouwde kom worden uitgeschreven.

Mocht je dus een volle blaas hebben, leeg deze dan net voor(bij) de bebouwde kom. Zorg er wel voor dat niemand je ziet, anders kun je aangehouden worden voor openbare schennispleging en dat is weer een stuk duurder.

Je mobiel vasthouden tijdens het rijden mag niet. Maar als je banden stil staan, mag je je telefoon vasthouden. Als het verkeerslicht op rood staat, mag je dus je telefoon even checken. Of het slim is, is de vraag, maar het mag wel.

Daarnaast worden agenten opgeleid om vooraf te bepalen of je voor een verkeersovertreding wel of geen bekeuring uitschrijft. Echter maken veel agenten die overweging op basis van het gedrag van de overtreder.

Als je je netjes gedraagt, schuld bekent en met een redelijk verhaal op de proppen komt, houden veel agenten het bij een waarschuwing.

Wat gebeurt er met het geld van bekeuringen?

Nederland haalt bijna 1 miljard euro op aan boetes, dit is gelijk aan het bedrag dat de totale vluchtelingen opvang kost. Maar wat gebeurt er eigenlijk met dat geld? Indirect worden de agenten hiervan betaald, het geld stroomt namelijk – net zoals het belastinggeld – rechtstreeks de staatskas in.

Hier wordt niet een specifiek doel van betaald. Maar het wordt als algemeen middel voor de staatskas gebruikt. Mocht je dus ooit een boete krijgen, haal dan diep adem, baal even. Maar bedenk je dan dat je eigenlijk een verkapte belasting betaalt.

Als je alle bedragen met betrekking tot boetes wilt bekijken, dan kun je deze vinden via deze link.

on air