Flitskrediet 752X423

Hoeveel kost een ‘flitskrediet’ echt?

Ik zag een reclame voor een ‘flitskrediet', mini krediet, kortlopende lening of net hoe je het wilt noemen. Voor mij een onbekende wereld, gelukkig, maar blijkbaar wordt er veel geld in verdiend.

Ik besloot eens in de wereld van dit soort geldverstrekkers te duiken en kom tot een kwalijke ontdekking. Het geld wordt naar mijn mening niet op een geheel eerlijke manier verdiend, en men richt zich op een groep mensen die kwetsbaar zijn. 

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 2 februari 2023
Flitskrediet 752X423

Wat is een flitskrediet?

Een flitskrediet is een krediet met een erg korte looptijd. Ga hierbij uit van een paar weken tot twee, drie maanden. Vaak zijn het geen heel hoge bedragen, denk aan bedragen tot €2000.

Dit soort kredietverstrekkers zetten in op mensen die normaliter net aan rond komen, maar door een incidentele tegenslag (denk aan een kapotte wasmachine of de eindafrekening van de energiemaatschappij) even geld nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Je kunt bij dit soort maatschappijen vaak binnen enkele minuten een lening krijgen, die je vervolgens binnen een paar weken weer moet terugbetalen. De rentes op deze korte kredieten zijn stevig, maar zeker niet extreem.

Vaak ligt de rente zo rond de 7%, daar worden deze maatschappijen dus niet echt rijk van. Want 7% op jaarbasis levert op week- of maandbasis slechts een paar tientjes op. En daar moeten ze wel behoorlijk wat administratie voor doen, leek mij in ieder geval. 

Flitskrediet Voorwaarden 1024X576
De voorwaarden zijn niet heel transparant

Hoe verdienen de verstrekkers van deze leningen geld?

Ze verdienen het geld met andere voorwaarden, die ze in mijn ogen niet heel duidelijk aangeven. Ze laten je expliciet aangeven dat je zorgdraagt dat je aan al hun voorwaarden zal voldoen binnen 5 dagen. Op die voorwaarden moet je vervolgens wel doorklikken om zichtbaar te maken. Niet voldoen aan deze voorwaarden binnen 5 dagen, zorgt ervoor dat je een ‘aanvullend bedrag' moet betalen. 

Stel je leent €1500 voor 62 dagen bij saldodipje.nl, dan betaal je daar totaal €13,02 rente voor. Niets schokkends, maar als je het ‘aanvullende bedrag' moet betalen, dan komt daar ineens €660 bovenop.

Dit is geen tikfout, je leest het goed. 660 euro wat je extra moet betalen! Ik hoef niet uit te leggen, dat dit hun echte verdienmodel is. 

Welke voorwaarden gelden er bij een flitskrediet?

De voorwaarden zijn niet mals en komen dus achteraf! Je weet niet vooraf of je aan de voorwaarden (kunt) voldoen. Zo moet je bij bovenstaand voorbeeld een ‘garantiesteller' aanleveren. Deze persoon moet aan veel eisen voldoen, we sommen ze even op:

 • moet 25 jaar of ouder zijn en
 • een geldig adres in Nederland hebben.
 • mag geen krediet hebben bij de aanbieder zelf of
 • al voor iemand anders garant staan.

Voldoet diegene in ieder geval aan bovenstaande? Dan ben je er nog niet. Vervolgens moet de garantiesteller ook de volgende papieren inleveren:

 • Kopie identiteitsbewijs
 • Bankafschriften
 • Salarisstrook
 • Informatie over zijn financiële positie(?)
 • Inzicht in vaste uitgaven.

En dan zijn er nog deze voorwaarden:

 • Eventuele partner van de garantiesteller moet ook tekenen.
 • De maandelijkste aflossing mag niet meer zijn dan 40% van het verschil tussen inkomsten/uitgaven van de garantiesteller.
 • De aanbieder verwacht een halve liter bloed van zijn eerstgeborene…

Dat laatste is uiteraard niet waar, maar het zou niet misstaan in deze lijst waarbij de garantiesteller zijn gehele privacy moet opgeven en inzicht in al zijn/haar financiën. Je weet achteraf pas of dit goedgekeurd wordt of niet, waardoor je er lastig bezwaar tegen kunt maken.

Pas op met flitskredieten!

Wij krijgen geen inzicht in hoeveel procent van de aanvragen de aanvullende bedragen betaald moeten worden, maar dat dit het schandelijke verdienmodel van deze maatschappijen is lijkt duidelijk! 

Mensen die zo'n flitskrediet nodig hebben, hebben dat niet zonder reden. Die hebben geen spaarpotje achter de hand voor een tegenvaller, en kunnen wellicht wel de lening met rente op korte termijn voldoen. Maar die extra ‘aanvullende kosten' als je niet aan de voorwaarden kunt voldoen, die zullen voor veel van deze mensen een probleem vormen.

En wij willen niet weten wat er gebeurt als je niet op tijd het (gehele) bedrag terugbetaalt… Dit is een wespennest waar je je niet in zou moeten wagen, want dit is vragen om (meer) problemen.

on air