Solar Panels

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Je wilt geld besparen en maatschappelijk verantwoord bezig zijn, een goede reden om te kiezen voor zonnepanelen op je dak. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig en belangrijker nog, hoeveel geld leveren ze op?

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 7 mei 2022
Solar Panels

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van het stroomverbruik van jouw woning. Een gemiddeld huishouden gebruikt in Nederland ongeveer 3500kWh aan elektriciteit.

Als je alle elektriciteit wilt opwekken middels zonnepanelen, dan heb je hier rond de 15 tot 18 panelen voor nodig. Dat is best een flink aantal dat op je dak komt te liggen. Niet ieder dak kan dit dragen qua gewicht en ook niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te leggen.

Zo heeft een zonnepaneel niet continu volle zon nodig, maar is het paneel wel efficiënter wanneer er meer dag- of direct zonlicht op komt. Daarnaast moet het zonnepaneel in een hellingshoek van 20 tot 40 graden gelegd worden.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Wanneer wordt uitgegaan van een gemiddelde prijs inclusief installatie, dan kost de aanschaf van 10 stuks iets minder dan €5.000,-. Dit is de prijs inclusief de installatie, omvormer en kleine aanpassingen.

Deze 10 zonnepanelen leveren ongeveer 2250kWH per jaar op, nog te weinig om je hele huis van stroom te voorzien. Als we uitgaan van 17 panelen, die nodig zijn om je hele woning te voorzien van elektriciteit, dan kost je dit ongeveer €7.500,-.

Ze hebben ongeveer €60,- aan onderhoud per jaar nodig.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De meeste leveranciers garanderen dat na tien jaar de zonnepanelen nog 90% van de oorspronkelijke hoeveelheid energie wordt opgewekt. Na 25 jaar zou dit nog 80% zijn, echter hebben ze het hier over de zonnepanelen zelf en niet over de omvormers die er tussen zitten. Deze gaan minder lang mee en moeten dus eerder vervangen worden, wat een prijzig onderdeel kan zijn.

Hoeveel geld leveren zonnepanelen op?

Als je 17 zonnepanelen aanschaft inclusief omvormers, etc. dan levert dat per jaar 3500kWH op. Wanneer je dit vertaalt naar euro's, dan levert het ongeveer €650,- op jaarbasis op. Nu we dit weten, kunnen we natuurlijk ook de return of investment (ROI) gaan berekenen.

We gaan uit van 25 jaar gebruik van de zonnepanelen, het kan natuurlijk altijd zo zijn dat ze kapot gaan of dat je verhuist, dus we gaan van 25 jaar uit. De zonnepanelen inclusief de onderhoudskosten over 25 jaar kosten €10.000,- wat betekent dat ze per jaar dus €400,- kosten!

Eerder al berekenden we dat de energierekening ieder jaar ongeveer €650,- was, elk jaar besparen we dus €250,-. De ROI is nu nog niet berekend, we kennen nu alleen het jaarlijkse voordeel. De ROI berekenen we door €10.000,- te delen door €650,-, de uitkomst is dan iets meer dan 15 jaar.

Na 15 jaar gaan ze pas geld voor jou verdienen. Best een investering dus om na 15 jaar pas rendement van te zien. Echter, het rendement na die 15 jaar gigantisch, want je bespaart daarna ieder jaar € 550,- (er is tenslotte een klein beetje verlies, omdat de panelen wat ouder zijn geworden). Deze besparing kan je in totaal dus voor tien jaar lang nog een mooie besparing van dik €5.000,- opleveren.

Daarnaast is het een milieuvriendelijke oplossing en ben je zeker van wat je hebt betaald voor je stroom. We weten tenslotte niet wat de stroomprijs komende jaren zal doen.

Is het rendabel om zonnepanelen te kopen?

Nederlanders wonen gemiddeld 10 tot 12 jaar in hetzelfde huis, voordat ze weer verhuizen. Als je dit meeneemt, dan is het zeer zeker niet rendabel om panelen te kopen. De investering verdien je pas na ongeveer 15 jaar terug, maar de waarde van je woning zal ook ietsje toenemen omdat er zonnepanelen op liggen.

Al met al is het geen investering die je moet doen om rendement te krijgen. De investering moet je doen, omdat het je zekerheid biedt met betrekking tot de energieprijs en omdat het (misschien) milieuvriendelijk is.

Lees ook:

Wat kost een bruiloft?

Hoeveel kost een kind?

Wat kost een auto?

Hoeveel kost een reis naar Las Vegas?

on air