Toiletjuffrouw 752X423

Hoeveel verdient een toiletjuffrouw bij de Hema?

(Bijna) elke Nederlander is ooit wel eens naar de wc bij de HEMA geweest. Iedereen weet dan ook dat hier eigenlijk bij elke vestiging een toiletjuffrouw staat die daar geld voor vraagt, zodat zij het schoon houdt.

Het is wellicht niet het meest uitdagende beroep, maar verdient dat nou een beetje lekker? Ik deed ‘field research’ en kwam achter het schokkende bedrag dat een schoonmaakster van de HEMA wc’s verdient!

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 3 februari 2023
Toiletjuffrouw 752X423

Hoeveel klanten gaan er per uur naar het toilet?

Om te berekenen hoeveel deze mevrouw ongeveer verdient, moeten we natuurlijk weten hoeveel ‘klanten’ er ongeveer langskomen. Uiteraard is dit heel lastig en moet je er uren zitten om een representatief aantal te krijgen, echter ga ik het proberen met de getallen die ik heb.

Ik heb anderhalf uur bij de HEMA op de Oudegracht in Utrecht gezeten en geteld hoeveel mensen gebruikmaken van het toilet, op een donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur. Ik heb juist deze tijd gepakt omdat het geen lunchtijd is, en ook niet in het weekend valt. Op die momenten zal het naar verwachting drukker zijn, waar het op maandagochtend juist rustiger zal zijn. Kortom, donderdagmiddag is waarschijnlijk een gemiddelde qua klanten die naar het toilet gaan.

In deze anderhalf uur kwamen er 273 ‘klanten’ langs die betaald hebben voor een bezoekje aan het kleinste kantoor van Nederland. Gemiddeld is deze HEMA 60 uur per week geopend. Gaan we ervan uit dat deze telling representatief is voor het gemiddelde, dan kunnen we rekenen met 10.920 klanten (!) per week.

Hoeveel verdient wc’s schoonmaken bij de HEMA?

We weten nu hoeveel betalende klanten er elke week langs komen, maar we weten nog niet hoeveel geld de toiletjuffrouw verdient. De rekensom voor haar omzet is heel gemakkelijk, ze vraagt op dit moment €0,50 per klant, maar gaf aan dat dit waarschijnlijk naar €0,70 zal gaan.

Voor nu rekenen we nog met het oude tarief; een halve euro. Per week heeft zij dus een omzet van 10.920 x €0,50 = €5.460, wat neerkomt op een maandomzet van €23.660 en een jaaromzet van €283.920 !!

Maar zoals jullie weten, een omzet is niet wat iemand direct verdient, want de vraag is natuurlijk, mag zij dit zelf houden? Is dit een fooi en krijgt zij ook nog salaris, of is zij zelfstandige?

Ook dat hebben we nagevraagd. De toiletjuffrouw is een zelfstandige met een eigen KvK-inschrijving en betaalt geld aan de HEMA om de wc’s schoon te mogen houden. Ze wilde niet alle details vrijgeven, maar gaf genoeg informatie om een mooie netto berekening te maken.

Toiletten 1024X576

Dit zijn de netto inkomsten van een toiletjuffrouw

Stel dat zij per dag €50 moet afdragen aan de HEMA, ze heeft natuurlijk wat schoonmaakspullen nodig en je kunt er pinnen, waarvoor er transactiekosten (1,95% bij Izettle) betaald moeten worden. Deze kosten heb ik hieronder overzichtelijk gemaakt in een tabel:

Kostenpost Kosten per dag
Afdracht HEMA € 50
Pintransacties € 17,75
Schoonmaakmiddelen € 22,50
Snoepjes/geurtje € 15
Totaal € 105,25
Dagelijkse kosten toiletjuffrouw HEMA

Eerder al gingen wij er al van uit dat de toiletten iets meer dan 6 dagen per week (60 uur) geopend zijn, omdat de HEMA winkel soms gesloten is.

Laten we zeggen dat ze 6,5 dagen per week geopend zijn. Per jaar moet de toiletjuffrouw dus voor 338 dagen deze kosten betalen, wat neerkomt op €35.575 per jaar aan kosten.

Wetende dat zij ongeveer per jaar €285.000 bruto omzet heeft, houdt zij dus bijna €250.000 per jaar over, waarover zij uiteraard nog wel belasting moet betalen, maar dit is een omzet waar de meeste zzp’ers van zouden dromen!

Zoek je dus een baan waarbij je goed verdient, maar ook hard moet werken, dan weet je wat je kunt gaan doen!

on air