Depositphotos 75591515 M 2015

Hoeveel verdient Tom Dumoulin?

Wielrenner Tom Dumoulin had in 2016 een fantastisch jaar. Hij pakte met een gebroken pols uiteindelijk zelfs een zilveren medaille in Rio de Janeiro tijdens de Olympische spelen. Hij deed dit op het onderdeel tijdrijden. Deze zilveren tijdrit was een bekroning op een al fantastisch seizoen. Maar de grote vraag is natuurlijk hoeveel heeft Tom Dumoulin verdiend in 2016?

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken, Sport door Mr.Money
op 10 augustus 2022
Depositphotos 75591515 M 2015

Hoeveel prijzengeld heeft Tom Dumoulin gewonnen in 2016?

2016 Heeft voor Tom volledig in het teken van de Olympische spelen gestaan. Hier heeft hij ook zijn voorbereiding en al zijn wedstrijden op aangepast. Hij is zijn voorbereiding begonnen met de Ronde van Oman, hier werd hij 4e in het eindklassement.
Hiermee verdiende hij vermoedelijk € 20.000,-.

Daarna reed hij Parijs-Nice. Hier reed hij zijn eerste tijdrit van 2016. Deze wist hij nog niet te winnen, maar werd wel 2e en hij eindigde in het eindklassement als 12e.
Hiermee verdiende hij naar schatting € 12.000,-.

Hij reed daarna de Ronde van Catalonië, deze heeft hij niet al te best gereden. Hij is hier ook afgestapt. Zijn verdiensten in deze ronde zijn hierdoor nihil.

Bij de Brabantse Pijl en de Amstel Gold race zal Dumoulin het moeten hebben gehad van eventueel startgeld van de organisatie. Hij zette hier zeer matige prestaties neer.

Zoals bekend kun je ook wedden op wielrennen en bijvoorbeeld op een overwinning van Dumoulin in de Tour de France van 2019.

Tom Dumoulin Giro
By Simone Bandener (Simone Bandener) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Giro D'Italia

Toen begon zijn vorm te komen en ook zijn inkomsten kregen toen een boost. Zoals iedereen weet begon de Ronde van Italie, ook wel Giro D'italia genoemd dit jaar in Apeldoorn.

De start was gelijk een tijdrit. Hier had Tom zijn zinnen op gezet en hij heeft met het winnen van de eerste rit in de Giro goed geld verdiend. Hij won € 11.000,- voor de ritwinst, daarnaast startte hij de dag erna in het roze, wat hem ook weer € 1.000,- opleverde.

Hij stond natuurlijk bovenaan het punteklassement en daarvoor kreeg hij € 1.300,-.
Door het winnen van de tijdrit in de Giro D'italia won Tom Dumoulin dus € 13.300,-!

Tom wist in totaal 6 dagen lang in het roze te rijden, hiervoor kreeg hij natuurlijk ook prijzengeld. Helaas moest Tom vanwege een zitvlakblessure afstappen. Toch leverde 11 dagen Giro hem een prijzenpot op van bijna € 17.500,-.

Tussen de Giro en de Tour de France, reed Tom Dumoulin de Ronde van Normandië. Tom werd hier 5e in het algemeen klassement en werd 2e in de tijdrit. Door deze prestaties kon Tom zich goed voorbereiden op de Tour de France en de Olympische spelen en hij pakte gelijk een bedrag van 5 duizend euro mee aan prijzengeld.

Tom mocht de Tour de France starten een trui met de Nederlandse vlag, omdat hij Nederlands kampioen tijdrijden was geworden vlak voor de tour. Helaas is hiervan niet bekend wat het prijzengeld is.

Tour de France

De Tour de France begint. Een historische Tour de France voor Tom Dumoulin:

  • hij won twee etappes waarvan een tijdrit,
  • heeft het rode rugnummer gedragen,
  • maar viel ook waardoor hij een polsblessure opliep en zijn olympische droom in gevaar kwam.

Door zijn prestaties kon Tom een enveloppe met ongeveer € 30.000,- ophalen aan het einde van de Tour. Helaas heeft hij hem niet uitgereden door zijn val.

Olympische Spelen

En toen waren daar eindelijk de Olympische spelen, zijn droom. Hier moest hij het gaan doen, alleen goud was goed genoeg voor hemzelf.

Zijn voorbereiding was perfect en verliep volledig volgens plan, tot de val in de Tour. Dit was nog geen maand geleden.

Hij stapte af in de wegwedstrijd van de Olympische spelen, maar wist uiteindelijk in de tijdrit een zilveren medaille binnen te slepen.

Hiermee verdiende Tom € 22.500,-.

Op dit moment is het nog niet bekend, maar Tom zal komende maanden vast nog een aantal regionale wedstrijden rijden, dit heet een criterium.

Hiervoor krijgen bekende en goede wielrenners startgeld. Het prijzengeld is vaak niet noemenswaardig, maar het startgeld kan zomaar enkele tienduizenden euro's zijn.

Als we een voorzichtige schatting maken dan schatten we dat Tom met de diverse criteriums nog ongeveer € 50.000,- binnen haalt.

Sponsoring en salaris

Hoeveel salaris krijgt Tom Dumoulin van zijn sponsoren? De salarissen van de wielrenners zijn zeer verschillend. Het minimum van een professionele wielrenner is € 30.000,-, maar Tom heeft een grote marketingwaarde en is natuurlijk erg goed.

Hierdoor verdient hij veel meer. Zijn salaris ligt rond de € 750.000,- per jaar! Tja, met zo'n een salaris is het natuurlijk niet gek dat je een miljonair bent. Overigens zal dit salaris toenemen komende jaren, aangezien Tom pas sinds 2014 ‘hot' is voor de professionele ploegen.

Het jaar 2016 in geld

  • Salaris/sponsoring € 750.000,-
  • Criterium € 50.000,-
  • Zilveren medaille € 22.500,-
  • Tour de France € 30.000,-
  • Giro D'Italia € 17.500,-
  • Andere wedstrijden € 60.000,-
  • Totaal: € 930.000,-

Dat is toch best heel netjes bij elkaar gefietst!

Sportman van het jaar 2016

Zoals te lezen valt heeft Tom Dumoulin in 2016 heel veel gewonnen. In mijn ogen verdient hij dan ook minimaal een nominatie voor sportman van het jaar 2016! Sterker nog, persoonlijk vind ik zelfs dat hij zou moeten winnen als sportman van het jaar 2016. Hoe denken jullie hierover, wie moet volgens jullie sporter van het jaar 2016 worden?

on air