mt gox

Ik noem mijn bootje Mt. Gox

Ik was er vroeg bij om Bitcoins te kopen: begin maart 2013 kocht ik een aantal Bitcoins voor maar liefst €60 per stuk bij het enige Nederlandse platform wat ik kende; Bitonic.

Mijn maatje kocht er precies 21 omdat die het mooi leek om precies 0.0001% van de maximale hoeveelheid van 21 miljoen Bitcoins te bezitten. Meer dan 10 jaar ben ik nu met crypto valuta bezig en het is voor mij meestal nog abracadabra.

Armijn geplaatst in Crypto door Armijn Meijer
op 10 februari 2023
mt gox

Een achtbaan van emoties

Op 17 maart 2000 heb ik besloten om nooit meer geld te investeren in zaken die ik niet begreep. World Online was voor mij een keerpunt om hebzucht af te zweren. Bedankt Nina Brink voor deze wijze lessen! Luchtkastelen bestaan niet.

Maar goed toen kwam cryptogeld voorbij en dacht dit is wel redelijk kansloos en zal wel nooit geaccepteerd worden door overheden en banken en niet gedragen worden door het publiek. Dit is ook tot heden niet gebeurd maar de menselijke hebzucht voerde ook hier weer de boventoon.

Armijn Krasloten 752X1003
Droomlot

Het slijk der aarde

Ik kocht soms wat crypto's om er mee te handelen maar heb wel compleet de boot gemist, laten we zeggen dat ik te conservatief ben en er gewoonweg niet in geloofde.

Het feit dat Bitcoin zo populair werd op het ‘darkweb' had ik niet zien aankomen. Langzaam maar zeker gingen steeds meer mensen handelen in deze virtuele muntjes zonder onderliggende waarde.

Ik heb het aangekeken en zag een complete frenzy. Voor de meeste speculanten is het ook behoorlijk verkeerd afgelopen. Uiteraard zijn er ook winnaars maar dat zijn de mensen die zich hoog in het piramidespel hebben weten te nestelen.

Scherm Afbeelding 2023 01 03 Om 16.40.05 1024X437
Bitcoin koers

Het handelen en minen van crypto

Handelen heb ik altijd geweldig gevonden, zo ben ik al sinds mijn 18de actief op de beurs. Dit kan ik nog enigszins begrijpen omdat het een onderliggende waarde heeft en je er voor de langere termijn in zit.

Maar crypto's, geen idee maar wilde er wel alles van weten in de beginjaren. Zo handelde ik op de eerste grote crypto beurs Mt. Gox, zeg maar de FTX van nu! Precies, ik hoor je al denken “maar de FTX is toch failliet gegaan eind 2022?”

Dit geldt dus ook ook voor Mt. Gox in 2014 en laat ik daar nu net 1 bitcoin hebben staan! Met een waarde van nog geen $400 per Bitcoin geen ramp maar mijn gevoel was wel juist. Een onbetrouwbare onvolwassen markt met stuiptrekkingen.

En hoeveel gelijk kon ik hebben in de jaren die volgden? Mijn volgende fiasco was dat we 7 Bitcoins verloren bij de broker Cryptsy, een hacker was hier ook te slim en ook dit grote bedrijf viel in 1 dag om! Het was dat we deze Bitcoins zelf gemined hadden maar goed we hadden ook voor maar liefst €25K aan bitcoin miners ingekocht.

Weer een mooie les en ook wel bijzonder avontuur. We waren pioniers in de cryptowereld, we waren de early adopters!

Mail Uit Japan 752X976
Mail vanuit Japan

Communicatie met de curator van Mt. Gox

Bij Mt. Gox waren bij de hack in 2014 maar liefst 850.000 Bitcoins gestolen. En op een of andere manier waren er plotseling 137.000 Bitcoins terug gevonden en kregen alle klanten van Mt. Gox in 2018 een mail in het Japans.

Schijnbaar hadden de oud-klanten recht op een stuk compensatie vanuit deze gevonden Bitcoins. Wie had dat ooit gedacht? Ik dacht meteen “de Bitcoin is wel een stuk meer waard en hoe zouden ze dat gaan oplossen?” Een betere HODL is er niet!

We zijn nu ruim 5 jaar en 26 mails en enveloppen verder. Vanuit Japan is de curator er in ieder geval een stuk beter van geworden. Hoe ga je met 750.000 gedupeerden communiceren en tot een goede oplossing komen?

Uiteindelijk is er wel een oplossing door middel van een aantal stemmingen maar we hebben nog geen euro ontvangen op onze rekening.

Blauwestad 1024X588
Hier hoort toch een bootje bij – Mt. Gox zal ik hem noemen

Het einde in zicht, kan ik mijn elektrische boot al kopen?

Door alle rechtszaken en omdat er veel meer geclaimd is en minder is teruggevonden krijgen we de echte actuele waarde niet terug. Maar wat is het vat zit verzuurt niet zeggen ze wel eens.

Het einde lijkt in zicht te komen en de gedupeerden hadden tot 10 januari 2023 de tijd om al hun bankgegevens met de Japanse curator te delen zodat die hopelijk ergens dit jaar de uitbetalingen kan doen aan de mensen die nog in leven zijn.

Ik heb mijn Bitcoin natuurlijk al 14 keer uitgegeven en je snapt wel toen de Bitcoin op $66.000 stond ik de hele dag de mail stond de refreshen of er weer nieuws uit Japan kwam.

Echter reken ik me niet meer rijk en ben al super blij als ik een klein bootje van kan kopen voor bij mijn huis aan het water einde van het jaar in de Blauwestad.

Ik zeg altijd maar: everything is connected.

Het was een geweldig avontuur met bijzondere invalshoeken en een verhaal wat indruk zal gaan maken bij mijn toekomstige kleinkinderen.

on air