Ikea Hotdogs 752X423

Hoeveel verdient Ikea met de verkoop van hotdogs?

Deze vraag kreeg ik van een lezer toegespeeld. Ik vond het een heel leuke vraag en wilde dat wel eens gaan uitzoeken. Uiteraard zoek ik dan eerst op Google.

Daar liep ik gelijk tegen een stevig struikelblok aan. Als je Ikea en hotdog zoekt met wat willekeurige andere zoektermen, dan zijn de eerste resultaten: ‘Ook al maken ze verlies: Dit is waarom Ikea de Hotdog blijft verkopen’, ‘Waarom Ikea al 1 miljard van deze producten met verlies verkocht’ en ‘Waarom verkoopt Ikea verliesgevende hotdogs?’

Ik was er dan al snel achter dat dit een uitdagend artikel ging worden. Maar ik ga geen uitdaging uit de weg en wilde vooral weten: is het een feit of fabel dat Ikea de hotdogs met verlies verkoopt? Tijd voor een eigen onderzoek!

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 21 februari 2023
Ikea Hotdogs 752X423

Hoeveel hotdogs verkoopt Ikea?

Om daar een berekening op los te laten wil ik eerst weten hoeveel bezoekers Ikea Nederland jaarlijks heeft. Zelfs daarin moeten we onderscheid maken.

In Nederland is er namelijk één Ikea die in alle cijfers niet meetelt: Ikea Delft. Dit is een soort opleidingscentrum voor toekomstige franchisers, daarom is deze vestiging onderdeel van de internationale holding van Ikea en niet van Ikea Nederland. In mijn berekening neem ik deze locatie dan ook niet mee.

In Ikea Nederland zijn, volgens de cijfers van Ikea zelf, in 2021 ongeveer 21,3 miljoen bezoekers geweest. Ik denk dat het realistisch is om te zeggen dat 1 op de 7 personen een hotdog koopt bij Ikea, dit zijn ongeveer 3 miljoen hotdogs per jaar voor Ikea Nederland.

Gezien het feit dat er wereldwijd iets meer dan 100 miljoen hotdogs zijn verkocht en er wereldwijd ongeveer 680 miljoen bezoekers zijn geweest, is dit een zeer voorzichtige maar wel realistische schatting.

Wat kost de hotdog Ikea aan inkoop?

Je kunt je voorstellen dat het inkopen van 100 miljoen hotdogs een prijsvoordeeltje kan opleveren ten opzichte van het inkopen van wat losse hotdogs. Daarom zocht ik uit wat de kostprijs is voor een hotdog, broodje en bij de helft van de hotdogs een sausje.

Ik zocht de prijzen op bij een ‘wholesale’ in Engeland, oftewel een groothandel net zoals in Nederland een Makro of Sligro. Hier hanteren ze zogenoemde staffelprijzen, helaas gaan deze staffelprijzen slechts tot 2.500 stuks, terwijl Ikea er natuurlijk veel meer zou kunnen en willen inkopen, waardoor hun korting nog veel hoger zou kunnen zijn!

Item Prijs per stuk
Hotdog (vlees) €0,12
Broodje €0,10
Saus (1 op 2 broodjes) €0,02
Totaal €0,24
Inkoopprijs Ikea per hotdog

Aangezien Ikea veel groter inkoopt, kan het maar zo zijn dat hun inkoopprijzen lager liggen, maar we zitten liever aan de hoge kant.

Hoeveel verdient Ikea per hotdog?

Nu we weten wat de kostprijs is voor de hotdogs kunnen we een inschatting gaan maken hoeveel Ikea verdient met de verkoop van de hotdogs. De kostprijs is uiteraard zonder de arbeid van de medewerkers, het warm maken en houden en de ruimte die nodig is om de hotdogs te verkopen.

Ik ga er voor het gemak vanuit dat het hoort bij de winkel en de medewerkers er toch al zijn (ze verkopen tenslotte ook veel andere producten). Tegenwoordig bestel je de hotdogs op een bestelzuil (zoals je die steeds meer ziet bij bijvoorbeeld McDonalds) en is er dus minder personeel nodig aan de counter.

Bestellen en betalen, Minder personeel, Zelf sausjes pakken


De hotdogs bij Ikea kosten €0,99 per stuk. Voorheen kreeg je met de Ikea Family pas korting, dit is niet meer het geval. Wel is er een optie om een broodje met twee worsten te bestellen, deze kost €1,39.

Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat de gemiddelde verkoopprijs 75 cent is (rekening houdend met het feit dat een deel van de mensen een dubbele koopt). Dat betekent dat Ikea per hotdog €0,51 winst maakt! Nogmaals, zonder arbeidskosten, warm maken en locatie etc. Bruto dus.

Wat leveren de hotdogs Ikea op?

De hotdogs leveren dus een winst van €0,51 per stuk op, we weten ook dat er in Nederland ongeveer 3 miljoen zijn verkocht in 2021. Dat komt neer op meer dan 1,5 miljoen euro WINST!

Alle indianenverhalen dat Ikea deze hotdogs met verlies verkoopt kunnen dus gelijk de prullenbak in. Het is zeker geen dure hotdog en ze zouden zonder blikken of blozen het dubbele kunnen vragen, maar ze maken geen verlies. Dit lijkt dus een fabel te zijn!

Echter is er nog een kleine toevoeging, ze verkopen ook veggie hotdogs. Deze kosten €0,50 per stuk en de inkoop daarvan is significant duurder. We durven te stellen dat Ikea de veggie hotdogs ongeveer tegen kostprijs verkoopt. Waardoor ze dus een klein verlies maken, op de overhead kosten. Toch zien we, als we eens bij Ikea zijn, dat er vooral nog veel ‘echte' hotdogs worden verkocht.

Naast dat de verkoop van de goedkope hotdogs natuurlijk gewoon een businessmodel is, gaat het verhaal dat de eigenaar van Ikea het belangrijk vond dat iedereen de Ikea met een goed gevoel verlaat en hoe doe je dat nu beter dan met een gevulde maag?

Op die manier zou je sneller en vaker terugkomen bij Ikea, wat er uiteindelijk voor zorgt dat er meer verkocht wordt en op die manier brengen die broodjes toch nog wat extra geld in het laatje!

on air