Whatsapp 1411048 1280

Komt er een Whatsapp cryptocurrency?

Ooit gingen er geruchten over een Facebook cryptomunt, die er uiteindelijk niet kwam. Anno 2019 worden de geruchten dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg een WhatsApp cryptomunt op de markt wil brengen, steeds sterker. Zelfs de New York Times heeft het er over. Als betrouwbare platformen het erover gaan hebben, moet het wel waar zijn, toch? Laten we dat eens gaan onderzoeken!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 3 februari 2023
Whatsapp 1411048 1280
Ethereum 3818348 1280
Bitcoin, Litecoin, Ripple en alle anderen krijgen er binnenkort waarschijnlijk concurrentie bij vanuit de WhatsApp/Facebook hoek

De Whatsapp cryptocurrency, hoe zit het?

De cryptocurrency voor WhatsApp wordt mede ontwikkeld door de eerder genoemde Facebook. Niet vreemd aangezien WhatsApp ooit is overgenomen door het social media platform. Dus in zekere zin komt er dan toch alsnog een soort van Facebook cryptomunt ;-)

De munt zou als alles goed gaat, in de eerste helft van 2019 al het levenslicht moeten gaan zien. Aangezien het inmiddels half april is als ik dit schrijf, zou dit dus al binnen nu en enkele maanden moeten zijn. Het project zou al zo ver gevorderd zijn dat er gesproken wordt met diverse exchanges om de digitale munt aan consumenten aan te kunnen bieden.

De digitale munt voor WhatsApp zou vooral gebruikt moeten gaan worden voor het betalen van gebruikers onderling. Daarom is het ook de bedoeling dat de munt een stable coin gaat worden. Om de koers van de munt zo gematigd mogelijk te houden, wordt een digitale munt daarbij gekoppeld aan de waarde van een fysieke munt of bijvoorbeeld goud, en is het de bedoeling dat de tegenwaarde in die fysieke waarde opgeslagen wordt. Dus als er voor 100.000 dollars aan WhatsApp tokens in omloop zijn, zou er ergens een voorraad van 100.000 US Dollars opgeslagen moeten zijn.

Phone 916392 1920
Geld overmaken naar contacten zonder een bankrekeningnummer te weten? Dat kan al met Tikkie, betaalverzoeken en andere oplossingen. WhatsApp komt er met een eigen cryptomunt voor

Vooral voor Indiërs bedacht

De WhatsApp cryptocurrency zou in eerste instantie vooral bedacht zijn voor Indiërs die bij Facebook en de dochterbedrijven werken. Die sturen namelijk geregeld geld vanuit bijvoorbeeld Amerika naar familie in India. Het gaat hierbij om flinke bedragen. Zo werd er in 2017 69 miljard dollar van buitenaf overgemaakt naar India. 69 miljard! Maar dit proces is voor Indiërs best omslachtig en duur. De nieuwe cryptomunt moet dat probleem oplossen.

Daarnaast is het idee om zo cryptocurrencies, die vooral in een niche opereren, meer bekend te maken bij het algemene publiek.

Of het in Nederland echt aan gaat slaan? Men denkt van niet. Tenslotte zijn wij inmiddels wel bekend met betaalverzoeken en Tikkies, die eigenlijk hetzelfde doen: geld overmaken naar een contactpersoon zonder dat je een bankrekeningnummer hoeft te weten. Ook betaalapps als Payconiq springen in op deze markt, dus de vraag is hoe snel die markt verzadigd raakt, en in hoeverre een betaaldienst van WhatsApp zelf, met een cryptocurrency, hier voeten aan de grond gaat krijgen.

In Amerika kennen ze dit soort diensten nog niet echt, wat betekent dat het daar veel makkelijker aangenomen zou kunnen worden.

Het team achter Whatsapp crypto

Niet de minste namen zouden verbonden zijn aan het project. Er zouden zo'n 50 man aan het project werken op de campus van Facebook in San Francisco. Op een afgesloten afdeling waar niemand anders mag komen, dat wel. Uiteraard is Zuckerberg zelf betrokken bij het project, dat kan bijna niet anders.

Daarnaast staat het project onder leiding van David Marcus. Hij is binnen Facebook verantwoordelijk voor Facebook Messenger en het is dus de verwachting dat de digitale munt ook op dat platform gebruikt kan gaan worden. Marcus is de voormalig topman van PayPal. Daarnaast was hij tot augustus 2018 bestuurslid bij Coinbase, maar stopte daarmee toen het Facebook/WhatsApp cryptocurrency project serieuzere vormen aan begon te nemen. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen.

Facebook 295478 1280
Oplichting op Facebook? ‘Vind ik NIET leuk' maar er wordt weinig tegen gedaan

De houding van Facebook jegens cryptocurrencies

Het project is trouwens niet helemaal onomstreden. Het is namelijk nog niet zo lang geleden dat Facebook alle advertenties die te maken hadden met cryptocurrencies in de ban deed. Inmiddels is die blokkade medio 2018, mede door invloed van Marcus, deels opgeheven. Wel is er nog steeds een verbod op advertenties voor ICO's (Initial Coin Offerings) omdat hier nog wel fraude mee gepleegd wordt.

Aan de andere kant zie je dat social media in het algemeen en Facebook in het bijzonder wél gebruikt wordt door bedrijven om mensen op te lichten. Dit doen ze door verhalen te verzinnen van BN'ers die via hun bergen geld hebben verdiend met cryptocurrencies. Ook op Twitter, Instagram (ook onderdeel van Facebook) en LinkedIn komen deze praktijken voor, maar de meeste lokkertjes hiervoor vind je wel op Facebook. En het lijkt erop dat daar dan weer bar weinig tegen gedaan wordt door de toko van Zuckerberg.

Ook ligt Facebook al enige tijd onder vuur door het overtreden van privacy regels. Misschien is dat ook juist de reden waarom de nieuwe munt als het betaalmiddel voor WhatsApp wordt aangekondigd, in plaats van voor Facebook. We mogen ervan uit gaan dat de platformen allemaal gebruik gaan maken van de munt, als die er komt, maar het is wel beter als de naam van Facebook niet direct geassocieerd wordt met zoiets als een betaalmiddel.

In ieder geval, het lijkt er dus op dat we binnenkort meer te weten zouden moeten gaan komen over de WhatsApp cryptocurrency. En dan weten we ook hoe het er precies uit gaat zien! Ik ben vooral benieuwd of er sprake gaat zijn van een ICO, aangezien Facebook die zelf niet eens vertrouwt ;-)

on air