Max En Matje

Max en Matje

De Nederlandse sportsuccessen steunen qua grote internationale prestaties op twee mannen: Max Verstappen en Mathieu van der Poel. Twee sporters die op het oog meer met elkaar gemeen hebben dan je zou denken. Tijd voor een kleine ode aan deze twee jongemannen.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 2 mei 2022
Max En Matje

Nederlandse Belgen met succesvolle vaders

De overeenkomsten tussen Max Verstappen en Mathieu ‘Matje’ van der Poel zijn er legio als je beide jonge heren wat beter bekijkt. Beiden hebben de Nederlandse nationaliteit, maar zijn geboren in België en hebben nog nooit in Nederland gewoond. Belgische sportliefhebbers vinden dan ook dat de successen die Verstappen en Van der Poel boeken een beetje van hun zijn. 

Daarnaast zijn beide sporters zonen van vaders die in dezelfde sport actief zijn geweest. Vader Adrie van der Poel was een zeer succesvol wielrenner. Hij won onder andere de Ronde van Vlaanderen en Luik - Bastenaken - Luik. Na zijn loopbaan op de weg ging Van der Poel Senior veldrijden en dat deed hij ook allesbehalve voor spek en bonen.

Verstappen’s vader Jos kende een prachtige carrière voor de Formule 1. Aan de Limburger werden dezelfde kwaliteiten toegedicht als aan Michael Schumacher. Maar waar Schumacher zeven keer wereldkampioen werd, stond Verstappen slechts twee keer op het podium en kende zijn loopbaan in de Formule 1 meer dalen dan pieken. 

SI202105160239 News Scaled
Mathieu Van Der Poel won in zijn carrière als twee keer de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Red Bull Content Pool // SI202105160239 // Usage for editorial use only //

Hard maar fair

Max en Mathieu hebben van huis uit een topsportmentaliteit meegekregen. Dat betekent dat er veel geoorloofd is om te winnen. Beiden stellen zich in hun sport dan ook hard maar fair op. Van der Poel racet voor zichzelf en heeft bij momenten lak aan ongeschreven koersconventies en Verstappen heeft het in zijn beginjaren vaak aan te stok gehad met ervaren coureurs vanwege zijn manier van racen en inhalen. 

Naast een van huis uit godgegeven bak aan talent maakt die manier van sport beoefenen dat  beiden succesvol zijn geworden in hun sport. Van der Poel wint de ene klassieker na de andere, won in de Tour de France en droeg het geel. Op een dag wordt hij ongetwijfeld wereldkampioen op de weg, zoals hij dat ook al was in het veldrijden.

Ook Verstappen is al wereldkampioen. In een finale dat zelfs een award winning scenarioschrijver niet had kunnen verzinnen, kroonde Verstappen zich in december 2021 in Abu Dhabi tot de eerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1

Niet vanzelfsprekend

Toch is succes niet vanzelfsprekend. Dat wij er vanaf de zijlijn blind vanuit gaan dat Van der Poel in iedere wedstrijd die hij rijdt de koers mede bepaalt en meedoet om de zege, is niet vanzelfsprekend. Dat Verstappen iedere race meedoet om de Grand Prix overwinning is niet vanzelfsprekend. Zij moeten de lat keer op keer hoger leggen en zichzelf uitdagen te brengen wat ze eerder brachten.

SI202203270669 News Scaled
Max Verstappen verdedigt in 2022 zijn F1-wereldtitel. // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202203270669 // Usage for editorial use only //

Dat Van der Poel puur op wilskracht niet lost op de Paterberg in de finale van de Ronde van Vlaanderen als Tadej Pogacar ongehoord hard over de kasseien omhoog rijdt, is zijn klasse.

Dat Verstappen met 300 kilometer per uur ronde na ronde zijn aandacht kan verleggen van de baan naar zijn stuur om daar een knopje ter grootte van knikker twee tikjes naar rechts te draaien om de rembalans voor de komende bocht anders in te stellen, is zijn klasse. 

Dat zij er keer op keer staan is niet omdat wij er in ons verwachtingspatroon vanuit gaan, maar omdat zij zich keer op keer kunnen opladen om hun talenten optimaal te benutten en er te staan. Dat maakt hen topsporters, dat maakt hen tot idolen. Dat we nog maar lang van Max en Matje mogen genieten.

on air