Loterij

Nationale sportloterij: prijzen winnen en je sportclub steunen

Begin juni schreef ik een stuk over een sympathieke loterij die was opgericht om sportclubs na de coronacrisis weer op de been te helpen of houden. Een eenmalige loterij met een trekking in september waarmee je mooie prijzen kunt winnen en tegelijkertijd je favoriete amateursportclub helpt. Inmiddels zijn we dik twee weken verder en moeten we helaas slecht nieuws brengen:

Op de website van de Nationale Sportloterij lezen we dat het initiatief gestopt is vanwege gebrek aan interesse.

Alle inspanningen van de organisatie, van reclame-uitingen tot het nabellen van sportclubs hebben niet mogen baten. Er worden simpelweg te weinig loten verkocht. De loterij is opgeheven en dit is doorgegeven aan de Ksa. Degenen die een lot hebben gekocht krijgen eerdaags hun inleg terug. Dit gaat niet ten koste van de sportclubs, die krijgen hun tegoed op 1 juli uitgekeerd.

We willen wel even benadrukken dat dit geen vorm van fraude is: de organisatie is er met alle goede bedoelingen ingegaan. Zij leiden nu verlies doordat ze zowel de inleg als de donaties gaan voldoen. Als ze dit inderdaad binnen de gestelde termijn doen, valt dit alleen maar te prijzen. Het is jammer dat het niet gelukt is, want sympathiek was de loterij wel.

Wil je nog weten hoe het zat? Lees hieronder ons originele bericht.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Sport, Over knaken door OneLuckyLady
op 10 februari 2023
Loterij

De stand van zaken begin juni 2021

Bij Onetime houden we wel van een loterij, uitzonderingen daargelaten. Vooral eenmalige loterijen kunnen best de moeite waard zijn, hebben we gezien. En wanneer een loterij dan ook nog eens een goed doel steunen, is er weinig meer voor nodig om ons over de streep te trekken.

Ons oog viel recent dan ook op de Nationale Sportloterij. En zoals jullie van ons gewend zijn, onderzoeken wij of het de moeite waard is om mee te doen en of het betrouwbaar is. Alle ins en outs over de Nationale Sportloterij lees je dan ook in dit artikel!

De Nationale Sportloterij: steun je sportvereniging

Sportverenigingen zijn hard getroffen door de coronacrisis. Lange tijd mocht er niet gespeeld worden, trainen was zelfs uit den boze. De sportkantine, vaak een bron van inkomsten voor de club, moest ook de deuren gesloten houden. Het is dan ook niet ondenkbaar dat menig lid het lidmaatschap enige tijd heeft opgezegd, of dat de club een pauze ingelast heeft.

Maar sportverenigingen staan er nu niet direct om bekend dat zij flinke reserves hebben. Bovendien moeten velden e.d. wel gewoon onderhouden worden, huur moet ook betaald worden en zaken als verzekeringen etc. lopen ook gewoon door. Oftewel: geld blijft er ook tijdens de sluiting uitlopen, terwijl er substantieel minder binnenkomt. Het zou ons dan ook niet verbazen als er behoorlijk wat sportclubs op omvallen staan.

Dat moeten de bedenkers van de Nationale Sportloterij ook gedacht hebben. Hun motto is namelijk: maak kans op unieke prijzen en steun tegelijkertijd je eigen sportvereniging. Ze willen hiermee de amateurclubs steunen.

Hoe werkt de Nationale Sportloterij?

Vrijwel iedereen kent de Grote Clubactie wel. Daarmee verkopen leden (vaak kinderen) loten. De opbrengst gaat naar de club (niet alleen een sportclub overigens) en als deelnemer maak je kans op prijzen. Deze actie ondersteunt ruim 5000 clubs en wordt jaarlijks gehouden.

Bij de Nationale Sportloterij koop je een of meerdere loten en kies je welke sportvereniging je hiermee wil steunen. Die club krijgt per verkocht lot €7. De kosten voor een lot bedragen €10, niet de gehele opbrengst gaat naar de sportverenigingen. Die €3 per lot zal bedoeld zijn om de kosten te dekken.

Vervolgens is er op 24 september 2021 de trekking. Er zijn honderden prijzen te winnen, allen in natura. De prijzenpot bestaat uit onder andere:

  • 2x Polestar 2 elektrische auto met Performance Pack t.w.v €65.800;
  • een Qwic elektrische dames- en herenfiets t.w.v. €3.399;
  • 5x een Apple iPhone 12 Pro Max t.w.v. €1.382;
  • 10x Lacros Gemini G400 vouwfiets t.w.v. €1.099.

Dit zijn de hoofdprijzen, daarnaast worden er nog verschillende kleinere prijzen weggegeven, van sup-boards en horloges tot concerttickets en cadeaubonnen en diverse andere prijzen.

Er kunnen in het totaal 600.000 loten worden verkocht, dus de kans dat je iets wint is best groot. En ook de kleinste prijzen zijn meer waard dan je inleg, dus wat dat betreft is het prima geregeld.

Doet mijn sportvereniging ook mee?

Er doen al bijna 400 sportverenigingen mee, maar als jouw club nog niet in de lijst staat, kun je deze zelf opgeven. Zolang het een amateursportclub betreft zonder winstoogmerk, komt de vereniging in aanmerking. Op de website kun je in de gaten houden wat de tussenstand is. Er zijn al een aantal clubs die ruim €1000 hebben opgehaald, en ook een aantal die daar al bijna zijn.

Wat mooi is aan de Nationale Sportloterij, is dat de clubs niet tot eind september (of langer) hoeven te wachten tot ze hun geld krijgen. Elke week wordt het ingezamelde geld verdeeld onder de gekozen clubs. Ook kunnen de verenigingen een doel aan de inzameling koppelen, zoals een nieuwe grasmat of het opknappen van de kleedkamers. Online kun je dat zien, en kun je ook kijken hoever ze al zijn voor dit specifieke doel.

Er zijn ook nog heel wat clubs die nog wat hulp kunnen gebruiken.

Is de Nationale Sportloterij betrouwbaar?

Ook al kost een lot maar een tientje, toch zou je je rot voelen als je hiermee opgelicht wordt. We onderzochten dus of de Nationale Sportloterij betrouwbaar is. Ze hebben op de website keurig de vergunning van de Ksa staan, dus op het eerste gezicht lijkt het inderdaad in orde. Toch kijken we even verder, om het zeker te weten.

Op de website van de Ksa kun je kijken welke partijen een vergunning hebben om een eenmalige loterij te houden. De Nationale Sportloterij zien we op het eerste gezicht niet, maar aan de hand van het nummer op de website kunnen we al snel concluderen dat ze bij de Ksa bekend staan onder de naam Lotenblij. Daar staat ook het doel bij: financiële ondersteuning Stichting Steun Sportverenigingen in Nederland (amateursport). Dat klinkt inderdaad als de Nationale Sportloterij.

Lotenblij B.V. staat ook ingeschreven bij de KvK. Als we het adres checken, zien we dat er meerdere bedrijven op dat adres zitten, waaronder Hillenaar Events. Zij organiseren onder andere het Wintercircus en het BOWIE concert. Het is dus geen toeval dat je met je lot van de Nationale Sportloterij tickets voor beide evenementen kunt winnen. Ook de Stichting Steun Sportverenigingen zit op hetzelfde adres.

Dit lijkt dus allemaal te kloppen en het is vooral een mooi initiatief van een organisatie die zelf ook zwaar getroffen is door de crisis. Mocht je dus willen deelnemen, dan is er voor ons geen reden om te zeggen dat je het niet moet doen. Vooral niet als je daarmee je eigen club kunt steunen, toch?

O, en goed om te weten: het is dus een eenmalige loterij. Je zit nergens aan vast en hoeft ook niets op te zeggen!

on air