Apple

Nieuwe richtlijnen voor crypto gerelateerde apps in de app store

Tijdens de jaarlijkse ontwikkelaars conferentie, heeft Apple aangekondigd nieuwe richtlijnen te hebben opgesteld voor crypto gerelateerde apps.

Facebook, Google en Twitter kwamen al eerder met verscherpte regels aangaande crypocurrencies. Facebook weert bijvoorbeeld alle crypto gerelateerde advertenties om naar eigen zeggen consumenten te beschermen tegen mogelijke scams.

De nieuwe richtlijnen zullen betrekking hebben op nieuwe apps, maar ook op bestaande apps. Bestaande apps moeten er dus voor gaan zorgen dat de nieuwe richtlijnen worden opgevolgd.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 3 februari 2023
Apple
Myetherwallet Logo
MyEtherWallet

Wallets

Volgens de nieuwe richtlijnen mogen zogenaamde mobiele wallets niet zonder toestemming in de App Store komen te staan. Om een app in de App Store op te laten nemen, dien je geregistreerd staan als organisatie. Wallets zijn erg gevoelig voor hacks is inmiddels wel duidelijk. Een kwaadwillende kan een wallet lanceren in de App Store, terwijl de organisatie waar naar verwezen wordt van niets weet. Op die manier is er vorig jaar december een heleboel geld buitgemaakt, nadat een nep-versie van MyEtherWallet in de store stond. Tot overmaat van ramp stond deze app zelfs even in de top drie financiële apps.

Mining apps niet toegestaan

Naast het weren van bepaalde mobiele wallet apps, worden ook mining apps geweerd. Deze apps kunnen worden ingezet om bepaalde cryptocurrencies te verkrijgen, het zogenaamde minen. Voor dit proces wordt de rekenkracht van de telefoon gebruikt. Echter is Apple van mening dat dit niet bevorderlijk is voor de prestaties van de batterij. Daarnaast kunnen telefoons oververhit raken. Verder is het voor apps verboden advertenties van derden weer te geven, waarbij niet-gerelateerde achtergrondprocessen worden uitgevoerd, zoals cryptocurrency mining.

Transacties

Apple weert tevens apps uit de App Store die cryptocurrency transacties op bepaalde exchanges uitvoeren. Dit voorrecht is enkel voor apps die door deze exchanges zelf zijn ontwikkeld.

Met deze maatregelen probeert Apple de consument te beschermen voor illegale praktijken, maar ook om te voorkomen dat de levensduur van telefoons beperkt wordt. Overigens zijn de regels bestemd voor alle aanverwante partijen die iets met cryptohandel te maken hebben. Nadeel is dat sommige kleine legitieme ontwikkelaars worden benadeeld met deze maatregelen. Deze ontwikkelaars moeten weer wachten op een nieuwe internetbubbel, of een andere lucratieve kant opgaan.

on air