Wat is een crypto exchange: onze uitleg
Om te handelen in echte cryptocurrencies zul je een account moeten hebben bij een crypto-exchange. Hier kun je de gewenste munt kopen, zoals bijvoorbeeld bitcoins, ethereum of Neo. Daarna kun je de coins laten staan op de exchange of overboeken naar je persoonlijke wallet. Alle informatie over wallets hebben we op een andere pagina voor je op een rijtje gezet.
Nederlandse crypto exchanges
Veel Nederlanders geven de voorkeur aan een exchange die simpel werkt, en waarbij ook nog eens Nederlandse klantenservice beschikbaar is. Het blijft tenslotte een hele ‘sport' om uiteindelijk bekend te raken met alle facetten van cryptocurrencies.
Er zijn enkele Nederlandse exchanges die we uitgebreid hebben bekeken en beoordeeld. Het openen van een rekening is veelal een fluitje van een cent en mocht je er niet uit komen kun je onze review lezen, maar ook rechtstreeks bellen of emailen met de exchange.
Buitenlandse crypto exchanges
Zoals je begrijpt is cryptogeld niet uitgevonden in Nederland, en daarom zijn er ook extreem veel buitenlandse exchanges. Deze zijn dermate groot dat er daadwerkelijk miljarden per dag verhandeld worden op de grote exchanges. Vergeleken met de wereldwijde aandelenbeurzen is dit nog maar een minimale hoeveelheid, maar het blijft een sterk ontwikkelende markt waarbij er ook nieuwe handelsmogelijkheden ontstaan.
Onderstaand hebben we ook de belangrijkste aanbieders op een rij gezet en allemaal persoonlijk getest. De klantenservice en websites zijn allemaal in het Engels, maar werken wel prima, hoewel de wachttijden wat langer zijn dan bij de Nederlandse aanbieders.
Wat is een exchange?
Zoals eerder reeds vermeld zul je bij de aankoop van bitcoins of altcoins eerst via een broker (tussenpartij) bitcoins, litecoins of een andere munt moeten kopen voordat je deze op een exchange kunt krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen via Bitvavo.
Maar waarom zou je ze naar een exchange willen versturen en niet naar een wallet?
Een exchange is eigenlijk een soort supermarkt. Als jij boodschappen doet wil je eigenlijk niet naar de groenteboer, de slager, de bakker, de vishandel en de drogist. Het liefst koop je alles tegelijk.
Binnen cryptocurrencies zorgt de exchange ervoor dat jij diverse (alt) coins kunt kopen op dezelfde plaats. Echter werken deze exchanges wel met 'tegoedbonnen'.
Je zult dus eerst moeten zorgen dat je deze tegoedbonnen hebt. Deze bonnen zijn de grote bekende coins die je koopt bij een broker. Je stuurt ze na aankoop naar de exchange en dan kun je vrij winkelen met je tegoedbonnen.
Wat is de beste exchange voor cryptocurrencies?
Deze vraag beantwoorden is lastig en is vaak een persoonlijk iets. Belangrijkste zaak die wij identificeren is dat de exchange betrouwbaar moet zijn en zorgt voor eerlijke handel en snelle overboekingen.
Persoonlijk gebruik ik graag Bitvavo, omdat:
- de belangrijkste altcoins hier te verhandelen zijn,
- er voldoende volume is om te handelen,
- je het kunt koppelen aan blockfolio, waardoor dit synchroon loopt.
Waarom staan sommige altcoins niet op alle exchanges?
Welke (alt)coin wel of niet op een exchange staat wordt bepaald door de exchange. Soms mogen bepaalde altcoins niet op een exchange staan vanwege de wetgeving van het land, waar de exchange is gevestigd.
Het kan ook zo zijn dat de altcoin zelf geen zaken wil doen met een bepaalde exchange. Zie het weer als een supermarkt. De diverse supermarkten hebben een divers aanbod van goederen. Zo kan het zijn dat je op diverse exchanges een account hebt zodat jij in elke winkel iets kunt kopen.
Wat zijn de grootste exchange’s op dit moment?
Op het moment van schrijven zijn dit de 5 grootste exchanges, qua handelswaarde:
- Binance
- OKEx
- BigOne
- Huobi
- Bitfinex
Via de website http://www.coinmarketcap.com kun je bij elke coin zien op welke website/exchange deze beschikbaar is.