Header

Online weddenschappen: waar kun je op inzetten?

Misschien komt het je bekend voor. Dat knagende voorgevoel dat je weleens hebt over het verloop van een wedstrijd of evenement. Dat gevoel kun je natuurlijk negeren. Maar je zou het ook om kunnen zetten in klinkende munt door het afsluiten van online weddenschappen bij een bookmaker. Want of het nu is om wat spanning toe te voegen, een extra zakcentje te verdienen, of gewoon voor de lol: velen van ons gebruiken sportwedstrijden of evenementen om weddenschappen aan te gaan. In de kroeg, via een online aanbieder of het in Nederland legale toto. De mogelijkheden zijn legio en voor ieder is er wat wils. Waar kun je op inzetten bij online weddenschappen?

Placeholder Gold geplaatst in Sport door Onetime
op 30 mei 2022
Header

Mogelijkheden bij online weddenschappen

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden bij het afsluiten van weddenschappen. We focussen ons voornamelijk op sportweddenschappen, maar als je er van overtuigd bent dat de Albanees Ktheju Tokës met zijn prachtplaat Jonida Maliqi dit jaar als winnaar uit de bus komt bij het Eurovisie Songfestival dan kun je daar ook gewoon geld op inzetten bij de diverse aanbieders. Weddenschappen: ze zijn er in alle soorten en maten.

Weddenschappen afsluiten op sport

Weddenschappen sluiten we af bij bookmakers. Een bookmaker biedt quoteringen (ook wel odds genoemd) waarop wij, de klant, ons geld kunnen inzetten.

De meest voorkomende inzetten worden gedaan op sport. De keuze is daarbij ongekend. Niet alleen de tak van sport en het niveau van de competitie, maar ook de mogelijkheden die geboden worden bieden de speler honderden opties.

DSC00995 2
Inzetten op voetbal

Waar voetbal de sport blijft waarop de meeste weddenschappen worden afgesloten, kun je ook een gokje wagen op sporten als American football, de paardenraces, of bijvoorbeeld netbal en cricket. Sporten die we in Nederland misschien niet massaal volgen, maar dat hoeft de pret niet te drukken.

Ook bij de wat bekendere sporten als bijvoorbeeld tennis, honkbal, golf en darts kan de gokker zijn ei prima kwijt.

Verder wint ook het afsluiten van weddenschappen op Esports de laatste jaren enorm aan populariteit. Op wedstrijdjes die online afgewerkt worden door teams die zich gespecialiseerd hebben in spellen als Counterstrike, League Of Legends, Call Of Duty of bijvoorbeeld Starcraft wordt geregeld grof geld ingezet.

Odds Pdc Kampioen
Winner PDC

Inzetten op long term bets

Daarnaast hoef je je niet te beperken tot weddenschappen op losse wedstrijden. Keuze in ‘long term bets’ is er ook voldoende.

Wie wordt er kampioen in de Eredivisie? Of in de Premier League? Of sterker nog; op het zesde niveau van Duitsland? En wie wordt de topscorer in één van deze competities? Gaat Roger Federer weer eens aan de haal met de titel op het heilige gras van Wimbledon en staat de kale sloopkogel uit Vlijmen op 1 januari van het komende jaar weer met de titel van het WK darts in handen?

Allemaal zaken waarop je nu al weddenschappen af kunt sluiten bij de diverse bookmakers. Het houdt de spanning er in ieder geval lekker in de komende weken. Of zelfs maanden.

Weddenschappen afsluiten op andere evenementen

Bookmakers bieden echter niet alleen maar weddenschappen op sportevenementen aan. Je kunt er ook terecht voor zaken waarvan je in eerste instantie misschien niet direct zou denken dat je er geld op in kunt zetten.

Wedden op de Oscars

Zo worden in maart weer de nationale Oscars uitgereikt in Finland. Wat ons dat boeit? Normaal gesproken inderdaad niet veel. Maar we kunnen er geld op inzetten bij de bookmakers, dus dan wordt het opeens een stuk interessanter.

Weddenopgot
Game of Thrones

Tv-weddenschappen

Qua tv-weddenschappen is inzetten op de vraag wie over Westeros zal gaan heersen waarschijnlijk een stuk populairder. Dit fictieve rijk uit de immens populaire Game Of Thrones serie zit momenteel zonder heerser.

De algemene verwachting is dat een type als Jon Snow of Sansa stark aan het einde van het laatste seizoen de troon zal bestijgen en gaat heersen over de zeven koninkrijken.

Naar goed gebruik sterven er elk seizoen ook wel één of twee hoofdrolspelers. Dat zal tijdens het laatste seizoen niet anders zijn. Maar wie dat gaat worden? Ook daar kunnen we weddenschappen op afsluiten.

Verschillende mogelijkheden bij online weddenschappen

Klinkt nog best simpel, het voorspellen van een winnaar bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Maar de gemiddelde bookmaker biedt veel meer mogelijkheden bij het plaatsen van weddenschappen.

Als voorbeeld pakken we een wedstrijd (uit het verleden) tussen Barcelona en Real Madrid die onlangs gespeeld werd in het kader van de Copa del Rey.

Winst, verlies of gelijkspel

Op bijna elk aspect van deze wedstrijd kunnen weddenschappen worden afgesloten. Uiteraard, je kunt voorspellen dat of Barcelona ofwel Real Madrid wint. En een gelijkspelletje behoort ook tot de mogelijkheden.

Overunder
Total goals

Total goals

Als we iets verder gaan kijken dan komen we specifiekere opties tegen. We kunnen bijvoorbeeld gokken hoeveel doelpunten er in totaal worden gescoord door beide teams samen. Dit wordt aangeduid met ‘over’ en ‘under’, zoals je in onderstaande afbeelding ziet.

Je raadt het al: je kunt ook voorspellen hoeveel goals Barcelona of Real Madrid afzonderlijk van elkaar maken. Dit werkt volgens hetzelfde principe als in de afbeelding hierboven.

Oneven / Even

Hierbij voorspel je of het aantal gescoorde doelpunten even of oneven is. Dit betreft dus in principe een pure gok met 50% kans. De quotering zal dan ook nagenoeg altijd hetzelfde zijn of je nu even of oneven kiest.

Dit is een typische weddenschap waarbij het huis altijd wint op de lange termijn en als voorspeller dit ook moeilijk te voorspellen is.

Exacte uitslag

Ook weddenschappen op de exacte uitslag zijn populair. Een inzet op 1-0 levert daarbij logischerwijs stukken minder op dan het goed voorspellen van een spectaculaire 5-3.

Verder bieden bookmakers op de optie om de wedstrijd op te delen in helften. De zogenaamde half time/full time bets.

Denk jij dat Barcelona gaat rusten met een 2-0 voorsprong, maar dat Real Madrid dat in de tweede helft om weet te buigen naar een 2-2 gelijkspel? Dan zet je in op FC Barcelona/Draw.

Halftime / Fulltime

Hierbij voorspel je de ‘winst’ bij het rustsignaal en bij het eindsignaal. Stel je verwacht een 2-0 overwinning voor de thuisploeg en dat ook met rust de thuisploeg al een voorsprong heeft dan kies je hier 1/1.

De quotering van dergelijke voorspellingen ligt stukken hoger dan de voorspelling voor alleen fulltime. Er zijn 9 mogelijkheden:

  • 1/1, 1/x, 1/2
  • 2/1, 2/x, 2/2
  • x/1, x/x, x/2

De opties 1/2 en 2/1 zullen de hoogste quoteringen laten zien, en meer een pure gok zijn dan een logische voorspelling (je voorspelt tenslotte dat bijv thuisploeg met rust voor staat, maar na rust de voorsprong uit handen geeft en zelfs verliest).

Dubbele Kans 1

Dubbele kans

De naam zegt het eigenlijk al, je hebt 2 keuzes uit 3 mogelijke uitkomsten. Statistisch betekent dit dat er 66,67% kans is dat je de voorspelling goed hebt. De keuzes zijn hetzelfde als bij ‘Fulltime’ alleen mag je er nu 2 kiezen:

  • Thuisoverwinning of uitoverwinning (1 of 2)
  • Thuisoverwinning of gelijkspel (1 of x)
  • Uitoverwinning of gelijkspel (2 of x)

De quoteringen hierop zijn relatief laag omdat de kans dat je voorspelling juist is ook een stuk groter is.

3Way Handicap
3 ways handicap

3 way handicap

Een andere interessante vorm van weddenschappen rondom voetbalwedstrijden is de ‘3-way handicap’. Bij deze vorm begint één van de teams met een virtuele achterstand. De odds stijgen al snel wanneer je gebruik maakt van deze optie.

Betslip Na Winst Zwolle
Multiples

Combineren van weddenschappen: multiples

Het combineren van meerdere weddenschappen wordt door spelers ook regelmatig gedaan om de geboden odds omhoog te krikken. Dit soort weddenschappen worden multiples genoemd.

Een voorbeeldje: Tijdens één speelronde in de eredivisie combineer je meerdere wedstrijden om tot één weddenschap te komen. Dat zorgt ervoor dat de odds waarop je inzet veel aantrekkelijker worden. De keerzijde is natuurlijk wel dat je meerdere voorspellingen juist moet hebben.

In onderstaand voorbeeld waagde de auteur een gokje op winst van Excelsior op Feyenoord en een overwinning van PEC Zwolle op FC Utrecht. Deze voorspelling, die volgens de bookmakers niet erg voor de hand lag, zorgde voor odds van ruim 26x de inzet.

Cashout
Cash-out

Cash-out optie

Bij het inzetten op multiples kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt twee wedstrijden combineren, maar ook twintig. De winkans wordt in dat laatste geval natuurlijk wel erg klein. En daar hebben de bookmakers wat op gevonden in de vorm van de cash-out optie.

Wanneer het de plaatser van de weddenschappen wat te heet onder de voeten wordt kan deze er op elk moment voor kiezen om zijn weddenschap te verzilveren. Je krijgt dan een uitkering naar ratio van je inzet en de actuele odds.

Dit mes snijdt aan twee kanten. Als speler kun je je verlies nemen op het moment dat er richting het einde van de wedstrijd nog een gelijkspel op het scorebord staat.

Datzelfde geldt voor de bookmaker. Als het er op lijkt dat jij al je weddenschappen goed gaat hebben dan zal de bookmaker een steeds hogere cash-out optie aanbieden waarmee jij je winst kunt pakken en de bookmaker niet het volledige bedrag kwijt is wanneer je daadwerkelijk alles goed zou voorspellen.

Live online weddenschappen afsluiten

Online bieden vrijwel alle bookmakers ook de optie om tijdens wedstrijden live weddenschappen af te sluiten. Het kan een wedstrijd vele malen spannender maken voor de kijker wanneer hij gebruik maakt van deze optie.

Je wedt dan bijvoorbeeld op het team dat de eerstvolgende inworp of hoekschop gaat krijgen. Of het team dat de volgende gele kaart gaat pakken of waarvan de spits weer eens onnodig buitenspel staat.

Bij een tenniswedstrijd kun je zelfs bij elk punt inzetten op de winnaar. Dat zijn gemiddeld per game toch al gauw een punt of zes. En per wedstrijd zelfs een stuk of 200. Dat moet als muziek in de oren klinken bij de ware gokker.

Storten en uitbetalen bij online weddenschappen

Voor alle opties en mogelijkheden raden we je toch aan om zelf eens rond te kijken bij een betrouwbare bookmaker. Hoewel het in Nederland officieel nog steeds alleen legaal is om te spelen via de toto, kun je ook prima terecht bij andere aanbieders.

Storten kan via bijvoorbeeld ideal of creditcard. Ook uitbetalen kost doorgaans geen enkele moeite. Zo staat een uitbetaling bij Unibet, één van de grootste spelers als het aankomt op online weddenschappen, doorgaans al binnen een paar dagen op je rekening.

inzetten op sport?

Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
Logo Unibet

Unibet

€50 in Free Bets
on air