Prijzengeld in darts
Darts. Van oorsprong toch een kroegensport. En sommigen vinden het nog niet eens een sport. De meningen daarover mogen dan verschillen, feit is dat Nederlands trots op het gebied van darts, Michael van Gerwen, een leuk salaris bij elkaar gegooid heeft. Zo mooi zelfs, dat hij vorig jaar een flinke lap grond kocht, het huis dat erop stond platgooide en ging bouwen aan zijn droomvilla. Waarde? Meer dan een miljoen, gezien de hypotheek die erop zit. Maar hoe komt Might Mike aan dat geld? Nou, deels door het prijzengeld natuurlijk.
Twee dartsbonden
Eind jaren '90 maakten we in Nederland kennis met darts op hoog niveau door Raymond van Barneveld. Hij won in 1998 voor het eerst de Embassy en Nederland zat aan de buis gekluisterd. Het jaar erop wist Barney weer te winnen en darts is sinds die tijd niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. We kijken vol verbazing naar de bier drinkende Andy ‘The Viking' Fordham, die door zijn gewicht al moeite heeft om een paar meter te lopen. Niet gek als je bedenkt dat de kroegbaas gemiddeld 25 halve liters bier per dag wegwerkt. We genieten van Engelse legendes als Phil Taylor en Gary Anderson, die overigens tot recent beiden nog steeds verdienstelijk darten.
Barney wint nog tweemaal de Embassy, in 2003 en 2005. De Embassy was het grootste toernooi van dartbond BDO (British Darts Organisation). Begin jaren '90 stappen onder andere Phil Taylor, voor Mighty Mike de beste darter ter wereld, zij het officieus, op bij de BDO. Ze vinden vooral de verdiensten te laag. Met zijn zestienen richten ze een eigen bond op, de PDC (Professional Darts Corporation). In eerste instantie is de BDO nog steeds groter dan de PDC, maar begin dit millennium verschuift dat. Inmiddels zijn bijna alle toernooien (bijvoorbeeld Lakeside) die op tv worden uitgezonden, van PDC. de Embassy wordt enkel nog uitgezonden op Eurosport en heeft veel van zijn glans verloren.
In 2006 sluit Raymond van Barneveld zich ook aan bij de PDC, en ook Michael van Gerwen is lid van deze club. Beiden zijn wel ooit begonnen bij BDO, Michael stapte in 2007 over.
Prijzengeld in darts
De onenigheid tussen BDO en de opgestapte darters had dus vooral te maken met de verdiensten. Laten we voorop stellen dat het prijzengeld in darts een stuk lager ligt dan bijvoorbeeld in voetbal en tennis. Waar de winnaar daar miljoenen mee naar huis mag nemen, moeten de darters het met een stuk minder doen. Degenen die vinden dat darts geen echte sport is, zullen van mening zijn dat dit ook terecht is. Inderdaad, darts vereist minder lichamelijke inspanning, en je kunt dit spel tot op hoge leeftijd op professioneel niveau spelen. Voetballers, tennissers en wielrenners moeten vaak ergens halverwege de 30, soms eind 30, hun pensioen als topsporter accepteren. Terwijl wielrenners ook veel minder betaald krijgen dan de voetballers en tennissers.
Darters kunnen prima doorgaan tot dik in de veertig of langer, Phil Taylor was 57 toen hij stopte. Gary Anderson, Barney en andere darters zijn inmiddels ook al in de veertig en spelen nog een aardig potje. Al kunnen ze allen niet op tegen het geweld van de ‘jonge' Michael van Gerwen.
Bij een toptoernooi van BDO (bijvoorbeeld het World Darts Championship) is het totale prijzengeld op dit moment £ 300.000, waarvan £ 100.000 voor de winnaar. In een PDC toernooi, ook het World Darts Championship genaamd, krijgt de winnaar alleen al £ 400.000 en is het totale prijzengeld 1,8 miljoen Pond. Het is dus logisch dat de PDC inmiddels veel groter is.
Salaris darters
Het winnen van een toernooi is dus mooi voor de bankrekening van een darter, en zelfs als je er maar één per jaar zou winnen en voor de rest nog geen bord weten te raken, heb je een leuk inkomen dat vele malen hoger is Jan Modaal mag bijschrijven. Maar zoals in andere sporten ook het geval is, hoe groter de sporter, hoe groter de sponsorcontracten en reclame-inkomsten.
In 2016-2017 wist Mighty Mike 2 miljoen aan prijzengeld bij elkaar te gooien. In zijn gehele carriere is dat zelfs een dikke 6 miljoen Euro. Maar daarnaast heeft hij een lucratieve deal met sponsor KeukenConcurrent, en zijn er meer bedijrven die hem financieel steunen, zoals Leyland. Verdere inkomsten komen uit demonstraties, deals met XQ-Max Darts en uit zijn merchandise lijn. Dus een villa van 1,2 miljoen is zelfs nog bescheiden voor onze pijltjesgooier. En hij zou maar zo nog een paar tientallen jaren kunnen blijven gooien, aangezien hij pas eind 20 is. Als voetballer zou hij zich bijna moeten gaan voorbereiden op zijn laatste WK, in darts komt hij net kijken.
We kunnen ons allemaal vast Co Stompé nog herinneren, die als trambestuurder moest blijven werken omdat hij anders niet voldoende inkomen had. En ook Barney liep in het begin van zijn carrière nog rondjes als postbode. Inmiddels is dat, mede door de PDC, niet meer nodig voor de topspelers.
Prijzengeld darts en Onetime
Zoals je weet houden wij van alles wat met geld te maken heeft en zijn we dol op sport. Laat het dus maar aan ons over om voor je uit te zoeken wat een dartstoernooitje nou eigenlijk oplevert, en hoe Mighty Mike zijn miljoenenvilla kan betalen!