Spanje 1 752X564

Pensioenplannen en dromen

Met de recente invoering van de nieuwe pensioenwet begint het besef langzaam door te dringen dat ook mijn pensioenleeftijd steeds dichterbij komt. Op 52-jarige leeftijd denk ik steeds vaker na over hoe ik mijn leven na mijn werkzame jaren financieel ga bekostigen. Het vooruitzicht van alleen een AOW-uitkering maakt het plaatje behoorlijk uitdagend.

In tegenstelling tot veel anderen heb ik namelijk geen pensioenopbouw, aangezien ik als ondernemer werk en mijn werkgever altijd het motto "wie dan leeft, die zorgt" hanteerde. Het is duidelijk dat dit niet bepaald een verstandige strategie is als het aankomt op mijn toekomstige financiële zekerheid.

Armijn geplaatst in Over knaken door Armijn Meijer
op 1 juli 2023
laatste update: 1 juli 2023
Spanje 1 752X564

Het Nederlandse pensioenstelsel

Een pensioen in Nederland is een inkomensvoorziening die mensen ontvangen na hun werkzame leven. Het is bedoeld om te voorzien in een inkomen wanneer zij niet langer actief aan het werk zijn en met pensioen gaan. Het pensioenstelsel in Nederland is gebaseerd op een collectieve aanpak, waarbij werkgevers, werknemers en de overheid samenwerken om het pensioeninkomen van mensen te waarborgen.

In Nederland wordt het pensioen meestal opgebouwd via een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar. Werknemers dragen gedurende hun loopbaan een deel van hun salaris af aan het pensioenfonds, terwijl werkgevers ook een bijdrage leveren. Deze pensioenpremies worden vervolgens belegd door het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar, met als doel rendement te behalen en zo de pensioenuitkeringen te kunnen financieren.

Het pensioen dat iemand ontvangt is gebaseerd op verschillende factoren, zoals het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt, het salaris gedurende die jaren en de opgebouwde pensioenrechten. Het Nederlandse pensioenstelsel kent meestal drie pijlers: de AOW (Algemene Ouderdomswet) als basispensioen van de overheid, een aanvullend pensioen via een pensioenfonds of verzekeraar en eventueel een individueel pensioen dat mensen zelf kunnen opbouwen, bijvoorbeeld via banksparen of een lijfrenteverzekering.

Het pensioenstelsel in Nederland is onderhevig aan veranderingen en hervormingen om ervoor te zorgen dat het duurzaam en toekomstbestendig blijft. Het is belangrijk voor individuen om tijdig te beginnen met het opbouwen van pensioen en zich bewust te zijn van hun pensioenrechten en -mogelijkheden, zodat ze na hun werkzame leven kunnen genieten van een financieel stabiele toekomst.

Blauwestad 1536X883
Een eigen huis: mijn pensioen?

Het vullen van mijn pensioengat

Als ik nadenk over mijn eigen pensioen, realiseer ik me dat ik nog geen pensioen opgebouwd heb. Dit betekent dat ik een aanzienlijk pensioengat heb en ik besef dat ik dit gat op een gegeven moment moet opvullen, wanneer de tijd daar rijp voor is en de vruchten kunnen worden geplukt.

Hoewel dat moment nog niet is aangebroken, besef ik dat ik indirect wel een soort pensioen bezit, namelijk ons eigen huis! Maar hoe mooi vermogen in stenen ook is, uiteindelijk moet je eruit en dan rijst de vraag: waar ga ik naartoe?

Het is een optie om te gaan huren en mijn vermogen geleidelijk aan te gebruiken. Een andere mogelijkheid is om te verhuizen naar een goedkoop land zoals Thailand, of om te genieten van een heerlijke recreatiewoning als tussenstap. Er valt nog veel op te lossen en gelukkig hebben we ruimschoots de tijd om de situatie te bekijken en bij te sturen.

Ik leef graag in het moment en plan niet al te ver vooruit. Dit komt voort uit persoonlijke omstandigheden; mijn beide ouders zijn op jonge leeftijd overleden en ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een oude man zou worden. Ik wil zeker niet alles oppotten, maar liever momenten creëren die ik wellicht later kan verwezenlijken. Iedereen maakt natuurlijk zijn eigen persoonlijke keuzes.

Terwijl ik mijn pensioenplannen overweeg, besef ik dat er veel te ontdekken valt. Het vullen van mijn pensioengat is niet alleen een kwestie van financiële zekerheid, maar ook van het creëren van een avontuurlijk leven na mijn werkzame jaren.

Ik ben vastbesloten om mijn toekomst in eigen handen te nemen en de mogelijkheden te verkennen die voor me liggen. Met de tijd als mijn bondgenoot zal ik de verschillende wegen verkennen die leiden naar financiële stabiliteit en vervulling van mijn persoonlijke doelen.

Vijgenboom
Dromen over de toekomst

Een betoverend pensioen

Als kind koesterde ik een grote droom: oud worden in Spanje en genieten van het uitzicht op de zee onder een sinaasappelboom. Onlangs heb ik een mooie column geschreven over onze Spaanse droom, dus wie weet kan ik die droom afvinken wanneer mijn pensioen aanbreekt.

Het vooruitzicht om de wintermaanden door te brengen in het warme Spanje en elk jaar een maandje naar het bruisende Las Vegas te gaan, waar ik kan pokeren te midden van alle hectiek, klinkt als een waar genot. Daarna keer ik graag weer terug naar ons geliefde kikkerlandje om te genieten van de lente en zomer.

Natuurlijk blijven dit dromen. Ik fantaseer over het verkennen van de wereld en het maken van een langdurige wereldcruise, waarbij ik diverse adembenemende bestemmingen aandoe. Ik zie mezelf al golfen op prachtige banen en ontspannen varen op mijn eigen bootje, omgeven door rustgevende wateren. En wie weet, misschien kan ik zelfs enkele bijzondere casinoplekken in de wereld bezoeken, zoals het historische Wild West plaatsje Deadwood.

Echter, ik besef maar al te goed dat plannen en hopen alleen niet voldoende zijn. Geluk hebben met mijn gezondheid en het feit of ik dit alles samen met mijn partner kan delen, spelen een cruciale rol. Het is een realiteit waar ik me bewust van ben. Maar desondanks blijf ik dromen, want dromen is een bron van vreugde en inspiratie.

on air