Spain 379535 1280

Santander bank wil Nederland veroveren met 2% spaarrente

Sommigen vinden het bangmakerij, of stemmingmakerij. We hebben de afgelopen tijd regelmatig stilgestaan bij het feit dat de Nederlandse banken de spaarrente alleen maar verlagen, tot 0%. En dat sommige banken voor grote bedragen zelfs al negatieve rente rekenen. Het meest voor de hand liggende alternatief, beleggen, is niet voor iedereen weggelegd. Nederlandse goede doelen maken zich inmiddels zorgen: zij hebben grote spaartegoeden omdat het geld op elk moment beschikbaar moet zijn, en daar moeten zij nu ook rente over betalen. Dat strookt natuurlijk niet met de gedachte dat er zo weinig mogelijk aan de strijkstok moet blijven hangen. Aan de andere kant: banken leggen nu al geld bij op spaartegoeden. Dus de verlaging is heel goed te verklaren. En toen was daar Santander. De grootste bank van Spanje wil Nederland, en andere Europese landen, gaan veroveren en bieden 2% rente. Hoe dit precies zit lees je hier!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 6 februari 2023
Spain 379535 1280
Cash Coins Currency 40140
Je spaargeld bij Openbank van Santander neerzetten levert in eerste instantie een mooie rente op van 2%

Openbank

Het lijkt er niet op dat Santander van plan is om direct overal kantoren te openen. Openbank, het concept waar ze de Europese markt mee op gaan, is een online bank. Het is voor het eerst in vele jaren dat een buitenlandse bank zich op de Nederlandse spaarder gaat richten. De timing is natuurlijk perfect: half Nederland valt over de spaarrente van 0%, of nog erger: de negatieve spaarrente. Er lijkt geen ontkomen aan, nu de ene na de andere bank de rente verlaagt. Of voor Jan Modaal de rente ook al negatief gaat worden op korte termijn? Dat lijkt nog niet het geval, maar zolang de rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) negatief blijft, zit de kans er in.

Dus het aanbod van Santander komt als geroepen: een bank die nog wél rente geeft. Maar liefst 2% als we de koppen mogen geloven. En ja, dat klopt, Bij Openbank krijg je 2% rente op je spaargeld. De voorwaarden? Je moet een rekening openen en ze willen graag dat je je inkomen ook bij Openbank gaat storten. Dit lijkt geen verplichting te zijn overigens. Wel open je naast een spaarrekening ook automatisch een betaalrekening. Je krijgt het eerste half jaar (dus 6 maanden) 2% rente over je spaargeld tot €5000. Daarna wordt de rente verlaagd naar 0,1%, wat inmiddels behoorlijk regulier is. Ga je met Openbank, al dan niet automatisch, beleggen dan krijg je over je spaargeld 0,2% rente, een verdubbeling dus.

Wallet 908569 1280
Bij Openbank krijg je een gratis bankpas, maar je kunt er maar 5 keer per maand gratis mee pinnen

Spaanse bankrekening

Dat Openbank onder Santander opereert, blijkt wel uit het feit dat je een Spaanse bankrekening krijgt. Omdat binnen de EU voortaan gebruik gemaakt wordt van IBAN nummers is dat op zich niet erg, je kunt deze gewoon in Nederland gebruiken en overboeken van en naar andere Europese nummers is kosteloos en gaat snel.

Aan het standaard pakket zitten wel wat haken en ogen, waardoor het niet echt aantrekkelijk is om dat voor al je bankzaken te gebruiken. Zo kun je maar 5 maal per maand gratis geld opnemen bij automaten anders dan van Santander. Bij de automaten van Santander, 40.000 in het totaal wereldwijd, kun je wel altijd kosteloos geld opnemen. Maar ja, zie die maar eens te vinden in Nederland. In Duitsland zitten wel een aantal vestigingen. En ook al betalen we niet zoveel meer contant, toch is vijf opnames misschien wat weinig. Bovendien is het niet helder wat je betaalt als je een zesde keer of meer geld opneemt. Dit verschilt blijkbaar per bank. Dat lijkt heel erg op wat wij hebben ervaren in Amerika met onze Nederlandse bankpassen, maar kan dus makkelijk in de euro's per transactie lopen.

Spaargeld Onetime Raisin

Travel plan bij Santander Openbank

Wel is het standaard pakket geheel kosteloos. Dus geen kosten voor je spaarrekening, betaalrekening of bankpas. Je kunt het pakket uitbreiden met het Travel Plan. Dit kost €7,99. Voor de eerste 20.000 klanten die zich voor 31 mei 2020 bij Openbank aanmelden, is dit kosteloos, zolang als je klant blijft.

Met het Travel Plan zijn de eerste vijf transacties per maand nog steeds kosteloos, maar dan ook buiten de EU. Dus ook in Amerika, Dubai, Azië of waar dan ook. Na die vijf ga je overigens wel weer gewoon betalen, waar je ook bent.

Ten tweede krijg je van Santander met dit plan kosteloze betalingen in elke valuta, dus ook niet-euro transacties. Geen fees meer voor betalen in dollars, yens of andere munteenheden, dat is voor de regelmatige reiziger dan wel weer interessant. De koers van Mastercard wordt gehanteerd om om te rekenen. Bovendien zijn er een aantal verzekeringen inbegrepen. Zo ben je verzekerd bij vertragingen, medische hulp en annuleringen. Of het je volledige reisverzekering vervangt, wordt op het eerste gezicht niet helemaal duidelijk. Maar ook dit is voor de regelmatige reiziger natuurlijk interessant, helemaal als je het gratis krijgt.

Onze conclusie: overstappen naar Santander of toch niet?

Het klinkt op het eerste gezicht allemaal heel mooi: een gratis betaal- en spaarrekening mét gratis bankpas, en 2% rente op je spaarrekening. Toch, als je wat beter naar het aanbod kijkt, zitten er wel wat haken en ogen aan. Houd daarom rekening met:

  • de 2% geldt alleen op de eerste €2000
  • na 6 maanden wordt de rente 0,1%, 0,2% als je via Openbank gaat beleggen
  • maximaal 5 opnames bij een geldautomaat per maand gratis, kosten daarboven onduidelijk
  • geen kantoren in Nederland

Open je nu een pakket, dan krijg je gratis het Travel Plan, waar wel leuke voordelen aan zitten. Dit geldt wel alleen voor de eerste 20.000 klanten die zich voor 31 mei 2020 aanmelden. Anders kost dit plan €7,99 per maand, en dat is veel voor wat je er voor terug krijgt. Helemaal in vergelijking met de kosten van een betaalpakket bij een Nederlandse bank.

Ik voel me persoonlijk nog niet echt geroepen om over te stappen. Daarvoor zit ik goed bij mijn eigen bank, waar ik alles privé en zakelijk heb ondergebracht, van betalen, sparen, tot verzekeringen en de hypotheek. Dit levert her en der korting op, die ik mis ga lopen als ik zou overstappen. En waar stap je voor over? Voor die 2% rente? Even snel rekenen leert dat dit je maximaal €50 oplevert (2% over maximaal €5000, is €100 per jaar, dus €50 voor een half jaar). Er zijn banken die mooiere instapaanbiedingen hebben!

Wat wel kan, is natuurlijk de Santander Openbank rekening openen als extra pakket, naast je huidige. Aangezien het niets kost, kan het je wel voordeel opleveren. Ik zou alleen niet de rompslomp van overstappen op de hals halen voor die €50!

on air