SEC

Securities and exchange commission (SEC) lanceert gids voor ico's

ICO's zijn nog steeds hot! Veel investeerders spenderen grote sommen geld in de hoop een graantje mee te pikken. Vooralsnog is er weinig tot geen wetgeving rondom deze ICO's, waardoor er geen bescherming is voor consumenten en investeerders. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft nu een gids gepubliceerd op haar website. Hier staan richtlijnen in vermeld, waaraan ICO's zich dienen te houden. Daarnaast biedt de gids tips voor investeerders.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 4 februari 2023
SEC
Coinpoker Tijdens De ICO
ICO voor een blockchainproject

ICO: lanceren van de eerste munten van een blockchain bedrijf

Veel blockchain bedrijven kiezen voor het ophalen van fondsen middels een ICO. Deze eerste fase is cruciaal voor het verdere verloop van het bedrijf. Investeerders kunnen de eerste munten veelal aanschaffen via de website van het desbetreffende blockchain bedrijf. Veelal kan dit door middel van EthereumBitcoin of fiatgeld. De enorme hype rondom ICO's heeft ervoor gezorgd dat er voor miljarden is geïnvesteerd in deze ICO's.

Dit klinkt allemaal best aardig, echter hebben veel mensen enorme sommen geld verloren door tokens te kopen van bedrijven die incompetent zijn of nog erger: frauduleus zijn. Op dit moment zijn er nog geen concrete wetten die deze ICO's regelen, met het gevolg dat enkele bedrijven hier misbruik van maken.

Over de hele wereld worstelen financiële autoriteiten met deze nieuwe materie. Het schrijven van wetten valt niet mee, omdat het definiëren van een ICO erg lastig blijkt te zijn. Dat heeft deels te maken met het feit dat niet iedere ICO eenzelfde doel heeft. Er zijn namelijk ICO's die worden gebruikt als valuta, terwijl andere ICO's bedoeld zijn als ruilmiddel voor een dienst, of als eigendomsaandeel in een onderneming.

In het geval dat een ICO een aandeel vertegenwoordigd, zou dit onder de effectenwetgeving moeten vallen. Voor de VS zou dit betekenen dat de SEC zich hierover buigt. Of een ICO als effect kan worden gezien, kan worden getest door de zogenaamde Howey Test. Tegen het bekende Ripple loopt momenteel een rechtszaak, omdat het wordt beschuldigd van niet-geregistreerde effecten. Ripple geeft te kennen dat haar tokens niet onder deze categorie vallen.

Gids voor ICO's

SEC heeft onlangs een educatief hulpmiddel gelanceerd om consumenten en investeerders voor te lichten, waardoor men in staat is om projecten met goede bedoelingen te kunnen onderscheiden van frauduleuze projecten. Daarnaast geeft het richtlijnen voor bedrijven om hun product op een juiste manier in de markt te zetten.

De gids benadrukt enkele belangrijke zaken die consumenten moeten weten, zoals:

  • Onderzoek een project goed alvorens er geld in wordt gestoken
  • Aan ICO's kleven risico's
  • ICO's kunnen effecten zijn en moeten geregistreerd worden bij de SEC (VS)

Daarnaast is er een speciaal gedeelte ingericht voor investeerders, waar onder andere de volgende zaken worden aangegeven:

  • Wanneer een investering te mooi is om waar te zijn, is dit waarschijnlijk ook zo. Wees voorzichtig
  • Er is een kans dat fondsen worden overgeheveld naar het buitenland, zonder medeweten van investeerders

Tot slot is er een hoofdstuk dat gaat over het verschaffen van informatie voor bedrijven. Bedrijven moeten niet het verkeerde beeld scheppen met een ICO. Informatie gaat over onder andere de volgende dingen:

  • Producten mogen niet worden gepromoot op een manier die in strijd is met de Securities Exchange Act van 1934
  • Bedrijven moeten worden opgeleid over producten die worden geregistreerd
  • SEC zorgt voor bescherming van beleggers en verwacht dit ook van bedrijven die een ICO lanceren

Het is de SEC er niet om te doen cryptocurrencies en ICO's te verbieden, maar om ervoor te zorgen dat betrokken partijen worden beschermd. Naast de beschikbare gids heeft de SEC al eerder inspanningen verricht om aan te tonen dat het makkelijk is om consumenten te misleiden. Dit heeft men laten zien met de website ‘howeycoins.com‘.

Howeycoins
Howeycoins.com

Howeycoins.com

De SEC heeft onlangs een website gelanceerd met een frauduleuze ICO. De website had als doel het publiek voor te lichten waarop moet worden gelet als het gaat om ICO's. De website die vermoedelijk vernoemd is naar de Howey Test zorgde met allerlei trucs om vertrouwen te kweken bij toekomstige investeerders. Op het moment dat gebruikers daadwerkelijk wilden investeren, werd men omgeleid naar een reeks instrumenten die ervoor moesten zorgen dat mensen voortaan frauduleuze ICO's kunnen signaleren.

De website sprak over rendementen van 1-2 procent, bevatte een lijst van Twitter getuigschriften en een lijst met teamleden. Daarnaast werd er verwezen naar het whitebook waarin een vage uitleg stond vermeld van deze investeringsmogelijkheid, alsmede beloftes over een gegarandeerde winst. Dit alles werd bijgestaan door een aftellende klok. Voor het aflopen van de klok moest je investeren, voor de ‘deal van je leven'. De website gebruikte alle kenmerken van een frauduleuze website.

Volgens de bedenkers van de website is het voor kwaadwillende erg makkelijk een soortgelijke website op te richten en moest deze nep-website een duidelijk signaal afgeven.

ICO wetgeving in de Tweede Kamer

Ook in Nederland is er vooralsnog geen wetgeving op het gebied van zogenaamde ICO's. Wel willen ze dat die er gaat komen. Voor de nieuwe wetgeving is men voornemens over de grens te kijken en wordt Zwitserland als mogelijke inspiratiebron genoemd. Zwitserland is ook het land waar de meeste ICO's worden gelanceerd en heeft zelfs een stad (Zug) die ook wel crypto valley wordt genoemd. Voor de herfst zou duidelijk moeten worden hoe ver het onderzoek naar nieuwe wetgeving is gevorderd.

on air