Arm Wrestling 567950 640

Alle ins and outs over sportsbetting

Heel veel mensen is het niet vreemd: geld inzetten op de uitkomst van een sportwedstrijd. Via de toto, het internet of gewoon tegen een vriend in de kroeg die maar op bleef scheppen dat ‘ie wel even van je zou winnen met armpje drukken. Het is dan ook een fenomeen dat al sinds mensenheugenis bestaat. Sterker nog, de eerste weddenschappen rondom sport vonden ruim 2000 jaar geleden al plaats bij sportevenementen als de Olympische Spelen in Griekenland, zo blijkt uit onderzoek. Later volgden de Romeinen, die er niet vies van bleken om grof geld in te zetten op hun favoriete gladiator tijdens de gevechten in het Colosseum. Wat dat betreft is er anno 2019 weinig veranderd. Tegenwoordig zitten we niet meer in Olympus of die gigantische arena in Rome, maar achter ons toetsenbord, of op onze smartphone. Inzetten op onze sporthelden doen we nog steeds.

Placeholder Gold geplaatst in Sport door Onetime
op 31 mei 2022
Arm Wrestling 567950 640

Hier in ons eigen kikkerlandje kwam de wil om te gokken op sport voornamelijk overgewaaid vanuit de andere kant van de Noordzee. In Groot-Brittannië kijkt al jaren niemand meer raar op van het gegeven dat een significant deel van de bevolking wekelijks geld inzet op sportevenementen. Het wordt daar dan ook, anders dan in Nederland, gedoogd door de overheid. Een gokkantoor als bijvoorbeeld William Hill is nooit ver weg in het Engelse straatbeeld. Sterker nog: vestigingen van gokkantoren zitten in de catacomben van de voetbalstadions aldaar, zodat supporters voor het begin van het duel nog even in kunnen zetten op een uitslag. Na afloop kunnen ze, mocht er sprake zijn geweest van een juiste voorspellende gave, met hun formulier in de hand meteen de winst innen bij het betreffende kantoor.

Football 1678992 1280

Illegaal in Nederland

Hoewel het tegenwoordig ook voor iedereen in Nederland een eitje is om een weddenschap rondom een sportwedstrijd te plaatsen, is het nog steeds niet helemaal legaal om dat zomaar ergens te doen. In ons land is dat recht alleen voorbehouden aan o.a. de Toto. Langzaam maar zeker werd het in de jaren zestig doodnormaal om bij de sigarenboer op de hoek behalve een pak zware Van Nelle, ook een formuliertje van de toto te scoren. Op de formulieren kon je vervolgens je voorspelling loslaten.

De toto werd in de jaren 50 georganiseerd door onze voetbalbond. Dat was toen dan ook de enige sport waarop je in kon zetten. Tegenwoordig is het ook mogelijk om op een beperkt aantal andere sporten een gokje te wagen bij de Toto. Hoewel de KNVB al tientallen jaren niets meer te maken heeft met de organisatie van de weddenschappen, profiteert deze nog altijd mee. Een aanzienlijk deel van de opbrengst komt namelijk ten goede aan de bond. De opbrengst loopt echter al jaren terug.

Table Tennis 1208377 1280
Tafeltennis

Mogelijkheden om te wedden

Die terugloop heeft uiteraard alles te maken met de opkomst van het internet. Ja, ook de Toto kan inmiddels online worden ingevuld, maar die is lang niet zo rendabel als sommige andere aanbieders. Daarbij hoeven de online gokkantoren zich niet louter te richten op voetbal. Je kunt tegenwoordig net zo makkelijk een gokje plaatsen op een duel tussen tafeltennisgrootheden als Jingkun Liang en Xin Xu.

Of je voorspelt de winnaar van een potje squash tussen Omar Mosaad en Miguel Rodriguez. En dat allemaal terwijl je op de bank TV ligt te kijken, misschien wel naar het sportevenement waarop je zojuist geld hebt gezet. De mogelijkheden zijn met de komst van het internet eindeloos geworden.

Verschillen tussen online gokkantoren

Wie wel eens een wedstrijd uit het Engelse profvoetbal ziet, is het ongetwijfeld al eens opgevallen: bij een groot deel van de teams prijkt een gokkantoor op het shirt. Zo speelt Fulham met Dafabet naast het embleem, en bij Everton zien we Sportpesa op de borst prijken. Ook in andere competities zien we bedrijven als Betway, Laba360 en ManbetX terug als sponsor.

Het verschil tussen al deze aanbieders? De quoteringen. Of de odds, zoals ze ook wel genoemd worden. Bij al deze aanbieders kun je wedden op dezelfde wedstrijden, maar het verschil zit hem in het bedrag dat je uitgekeerd krijgt naar aanleiding van je inzet. Om één en ander wat duidelijker te maken hebben we de odds van een paar aanbieders vergeleken. Stel dat jij zeker denkt te weten dat Watford, momenteel subtopper in de Premier League, dit jaar de FA Cup gaat winnen. Dan loont het best de moeite om je geld niet meteen in te zetten bij de eerste de beste aanbieder, maar om eerst even te kijken naar de verschillende quoteringen. Bij dit voorbeeld zetten we €10,- op Watford als winnaar van de FA Cup:

Aanbieder Odds Watford wint FA Cup Te winnen bedrag
Bet365.com 40,0 € 400,-
BetCity 25,0 € 250,-
Bingoal 30,0 € 300,-

Waar zet je op in

Bij bovenstaand voorbeeld hebben we gegokt op de winnaar van de FA Cup. De uitslag van een competitie of bekercompetitie is echter slechts één van de vele mogelijkheden om op te wedden. De meest voorkomende is nog altijd het voorspellen van de uitslag van een specifieke wedstrijd. Wie wint er dit weekend de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax? Of wordt het toch gelijkspel?

Zoals je in het voorbeeld over het winnen van de FA Cup al zag, kan dit ook groter worden getrokken. Je kunt voorspellen wie tennistoernooi Wimbledon dit jaar gaat winnen, of wie de topscorer gaat worden tijdens het komende Europees Kampioenschap voetbal. Kleiner kan ook. Wie pakt er tijdens Ajax – Feyenoord de meeste gele kaarten? Of wordt er vaker dan drie keer gescoord deze wedstrijd? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is geld op in te zetten. Je denkt zeker te weten dat Feyenoord-coach van Bronckhorst deze wedstrijd naar de tribune gestuurd wordt wegens commentaar op de leiding? Het kan je grof geld opleveren.

Soccer 2624763 640
Scheidsrechter vlagt

Live wedden

Bij veel aanbieders is er ook de mogelijkheid om live weddenschappen af te sluiten tijdens de wedstrijd. Voor veel tv-kijkers voegt dit extra spanning toe aan de kijkervaring. Mede door dit gegeven wint het live wedden nog altijd enorm aan populariteit. Zo kun je tijdens het kijken naar een gezapige pot voetbal tussen bijvoorbeeld Sheffield Wednesday en Milwall je beleving een stuk spannender maken door in te zetten wie de toss wint.

Of welke van de twee teams de eerstvolgende hoekschop mag noteren. Welke club pakt de eerstvolgende gele kaart, of welke speler komt er als eerste in het boekje van de scheidsrechter terecht? Allemaal zaken waar je tijdens het kijken op in kunt zetten. En dat geldt niet alleen voor voetbalwedstrijden. Bij vrijwel elk sportevenement is het tegenwoordig mogelijk om je kijkervaring een stuk spannender te maken. Een potje hockey tussen de dames van Oranje en die van Duitsland wordt al snel een stuk interessanter als jij geld hebt staan op de vraag welk team de eerstvolgende strafcorner krijgt.

Criminaliteit

Helaas is er ook een keerzijde aan de alsmaar groeiende populariteit van de sportweddenschappen. Daar waar (veel) geld valt te verdienen, vind je doorgaans ook criminaliteit. Dat is in dit geval helaas niet anders en het gebeurt al sinds jaar en dag. Je kent vast en zeker de verhalen over amateurclubs die in ruil voor een vat bier de tegenstander zonder al te veel tegenstand kampioen laten worden. Een peulenschil in vergelijking met de matchfixing en omkoopschandalen waar je tegenwoordig steeds vaker iets over hoort.

Eind 2018 ging er nog een schok door de hoogste regionen van het Belgische voetbal toen een nieuw schandaal aan het licht kwam. Liefst 33 verdachten van wedstrijdvervalsing werden opgepakt en voor de rechter gesleept wegens het beïnvloeden van uitslagen. De tentakels van de criminelen reikten zelfs zover dat enkele toparbiters in het complot bleken te zitten.

Het was niet de eerste en vast ook niet de laatste keer dat de sportwereld werd opgeschrikt door een zaak als deze. Internationale opsporingsinstanties zijn dagelijks bezig met het uitbannen van deze excessen. Er mag dan ook vanuit worden gegaan dat de overgrote meerderheid van alle sportwedstrijden gewoon gespeeld worden zonder inmenging van criminele instanties of ‘gokchinezen’. En zoals het hoort gewoon worden beslist op zaken die wél met sport te maken hebben: passie, inzet, talent en strijd.

Conclusie

Sinds het gokken op sportwedstrijden de weg naar het internet heeft gevonden zijn de mogelijkheden legio. Houd wel altijd in het achterhoofd dat het inzetten via deze weg in Nederland officieel nog altijd illegaal is. Wat wel mag van de overheid is meespelen met de Toto. Is het voorspellen van voetbaluitslagen niet spannend genoeg en zoek je toch wat meer diepgang als het aankomt op sportweddenschappen, dan hoef je online niet lang te zoeken naar een geschikte aanbieder. Of het nu gaat om het voorspellen van de komende Wimbledon-winnaar, de eerste golfer die een hole-in-one slaat op het volgende masterstoernooi of de runner-up bij de vrouwen op het onderdeel schermen tijdens de komende Olympische Spelen: het is mogelijk om een gokje te wagen.

Wedden op sport?

Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
Logo Unibet

Unibet

€50 in Free Bets
on air