Terugblik Beurs 2022 752X423

Terugblik op het financiële jaar 2022

Het jaar 2022 is weer bijna voorbij en dan komen er vaak lijstjes naar voren. Zo zal ik dit ook doen om het afgelopen beursjaar te beoordelen. En het was me een jaar op de aandelenbeurs, obligatiemarkten en de cryptomarkt. Er waren dit jaar extreem veel bijzondere gebeurtenissen die wel benoemd mogen worden.

Jackpot Avatar geplaatst in Over knaken door Jackpot
op 6 februari 2023
Terugblik Beurs 2022 752X423

Inflatie

Het belangrijkste nieuws dit jaar was ongetwijfeld de extreem hoge inflatie, en daarmee ook de snel stijgende rente die daarmee samenhangt. De inflatie steeg in Nederland dit jaar tot een hoogtepunt van 17,1% in september 2022. Dit betekent dat een mandje goederen en diensten in een jaar tijd 17% duurder is geworden.

De Europese Centrale Bank (ECB) tracht een jaarlijkse inflatie te verkrijgen van 2%. Om dit doel te behalen hebben ze mogelijkheid om de rente te verhogen (bij een inflatie die hoger is) of de rente te verlagen (bij een inflatie die lager is). Afgelopen jaren hebben ze de rente zeer laag gehouden, zelfs negatief, en dit jaar zien we dat de ECB de rente snel aan het verhogen is.

In de Verenigde Staten liep de inflatie ook op tot boven de 8%. Hier zagen we de Amerikaanse Centrale Bank (FED) dan ook snel op reageren door de rente in recordtempo te verhogen.

Centrale Bank Rente 31-12-2021 Rente 15-12-2022
ECB -0.50% 2.00%
FED 0.25% 4.50%

Impact hogere rente

Een hogere rente heeft een forse invloed op de waardering van financiële middelen zoals obligaties, aandelen maar ook cryptocurrencies en vastgoed.

Aandelen worden gewaardeerd op basis van de toekomstige winst van de bedrijven. Deze winst wordt verdisconteerd met de rentestand en hoe hoger deze rentestand hoe minder de toekomstige winst nu waard is. Dus stijgende rente betekent dalende aandelenkoersen.

Obligaties worden vergelijkbaar gewaardeerd, waarbij dalende rentes zorgen voor stijgende koersen van obligaties en stijgende rentes, zoals we dit jaar zien, zorgen voor dalende koersen van obligaties.

Vastgoed wordt veelal gefinancierd met vreemd vermogen (leningen en hypotheken). Hoe hoger de rente hoe duurder het is om de aankoop van een huis te financieren. Dit zorgt dan ook automatisch voor dalende prijzen van vastgoed.

Cryptocurrencies en de waardering ervan hebben weinig correlatie met de rente, normaal gesproken. In de praktijk merken we de laatste periode wel dat cryptocurrencies de bewegingen van technologieaandelen volgen. En die zijn zeer gevoelig voor rente aangezien de hogere winsten vaak ver in de toekomst liggen.

Grafiek Koersen 1024X575

Dalende koersen voor veel beleggings-categorieën

Zoals benoemd was de rente en inflatie een enorm belangrijke factor in 2022, maar we hebben natuurlijk ook de Oekraïne oorlog gehad die uitbrak in februari. Dit zorgde voor onrust en onzekerheid om nog maar te zwijgen over de fors stijgende olie- en gasprijzen die hierop volgden. Alle opgelegde sancties aan Rusland lijken ook de Westerse wereld enorme schade toe te brengen.

Als we kijken naar hoe de verschillende categorieën hebben gepresteerd heb ik bijgevoegde grafiek.

Ter verduidelijking:

  • NDDUWI: MSCI World Index, grootste en belangrijkste aandelenindex
  • AGG: Global Bond Index, grootste obligatie index ter wereld
  • BCOMTR: Bloomberg Commodity index, index met alle grondstoffen
  • TENGDNU: FTSE Real Estate Index, index met wereldwijde vastgoedbedrijven
  • BTC: Bitcoin
  • AEX: Onze eigen Nederlandse aandelenindex

Hier is duidelijk zichtbaar dat de groene lijn van de Bitcoin noteert op -60% dit jaar. Daarnaast zie je dat alle indices in de min staan, zelfs obligaties. Het plaatje voor obligaties is hier nog positiever dan het lijkt omdat dit een index in dollars betreft, die is teruggerekend naar euro’s. Voor beleggers in de VS ziet het plaatje er nog slechter uit.

Er was dit jaar maar 1 veilige haven om in te beleggen en dat waren grondstoffen. Heel specifiek gezegd voornamelijk energie zoals olie en gas. Door de oorlog in Oekraïne schoten de prijzen hiervan de lucht in en dit was daarmee de beste belegging van 2022.

Crypto in 2022

Het moge duidelijk zijn dat 2022 een rampjaar was voor crypto. Er is nagenoeg geen cryptomunt te vinden die dit jaar een winst kon noteren. Over een breed front zijn de munten verkocht en laten dramatische koersen zien.

Mijn persoonlijke verwachting is dat er nagenoeg geen investeerders in crypto meer zijn die ‘in de plus staan’. Uiteraard zullen er wel enkele zijn, maar het overgrote merendeel staat (dik) in de min.

Dit jaar heeft laten zien dat cryptobedrijven extreem onder druk kunnen komen staan als de randvoorwaarden niet goed zijn. Zo hebben we de ondergang van Terra Luna gezien en recent de ondergang van FTX.

Beide ‘events’ hebben gezorgd dat het vertrouwen in crypto tot een nulpunt is gezakt en daarmee ook voor sterk dalende koersen.

Wat verwachten we van de beurzen in 2023?

2023 zal wederom in het teken staan van onzekerheid. Voor beleggers is het wel goed om te weten dat er weer een alternatief is voor risicovolle beleggingen. De rentes zijn fors gestegen dus de spaarrekening en ook obligaties worden weer interessant voor beleggers. Je hoeft niet meer risicovol in aandelen of crypto te investeren om rendement te behalen.

De inflatie zal afnemen maar op een hoger niveau blijven dan de afgelopen jaren, waardoor er meer druk komt op overheden om burgers en bedrijven te blijven ondersteunen. Mijn persoonlijke verwachting is dat dit veel onrust zal brengen in Brussel omdat men zich toch aan de financiële doelstellingen moet houden.

Voor beleggers zal de hoop zijn dat de inflatie afneemt terwijl we niet in een grote recessie belanden. Als dit zo uit zal spelen is het niet vreemd om te verwachten dat de markten zullen herstellen en er weer een positief rendement onder aan de streep zal overblijven.

on air