Bora Bora 3023437 960 720

Vakantie te duur: steeds meer Nederlanders blijven thuis

In het zuiden van het land is de zomervakantie van 2019 inmiddels al begonnen, en de rest van Nederland is ook snel aan de beurt. De bouwvak laat nog een paar weekjes op zich wachten, maar eind juli, begin augustus zal het stil zijn op 's lands wegen. In die periode worden ook de beruchte zwarte zaterdagen weer verwacht, die zich langzaamaan uitspreiden over meerdere weekenden. Maar, er is ook een groeiende groep Nederlanders die, ondanks dat het beter gaat met de economie, niet op vakantie gaat. De reden is dan vaak dat vakantie te duur is. Hoe zit dat precies?

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 6 februari 2023
Bora Bora 3023437 960 720
Shopping Cart 2790225 1280
Winkelen via internet: lekker makkelijk vanuit je luie stoel. Is dat waarom de ene na de andere winkelketen failliet gaat?

Het gaat goed met de economie

Het gaat zeker goed met de Nederlandse economie: de huizenprijzen zitten nog steeds in de lift (al stabiliseert het zich een heel klein beetje inmiddels), de werkgelegenheid is op het toppunt zo'n beetje en de werkeloosheid is in tijden niet zo laag geweest.

De horeca horen we de laatste tijd ook niet meer echt klagen, terrassen zitten weer vol. We hebben dus, gemiddeld gezien, meer te besteden lijkt het. Aan de andere kant valt nog steeds de ene winkelketen na de andere om. In 2019 hebben we inmiddels al afscheid moeten nemen van Op=Op Voordeelshop, Sissy Boy, Intertoys en Coolcat en we zijn net over de helft van het jaar.

Er zijn redenen te over die aangedragen worden waarom dit soort ketens, na onder andere V&D, Kijkshop, MS Mode, Supertrash, Aktiesport en Scapino, om zijn gevallen. Maar in de meeste gevallen zal het al tijden niet lekker zijn gegaan met de bedrijven, en hebben ze het niet voor elkaar weten te krijgen in de aantrekkende economie de klanten weer terug te krijgen. Ook Hudson's Bay heeft het moeilijk en heeft in de korte tijd dat ze pas in Nederland zitten, al een paar keer van koers gewisseld. Maar het bedrijf zit in het vaarwater van de Bijenkorf maar kan daar net niet aan tippen en zal dus écht op zoek moeten gaan naar een andere strategie.

Online shoppen

Online shoppen zou winkels de das omdoen. We horen het steeds meer. En misschien is dat deels waar. Als ik iets bij Bol.com kan bestellen, en het wordt dezelfde dag, of een dag later, bij de AH om de hoek geleverd en het kost me geen cent meer, dan doe ik dat ook. Ik kies ook liever bij Zalando of Wehkamp 10 kledingstukken uit, die ik op mijn gemak thuis pas en vervolgens deels retourneer.

Hoe komt dat? Niet omdat ik online shoppen leuker vind. Maar wel omdat ik, als ik naar de winkel wil, niet het ‘welkom' gevoel krijg. Ik betaal een godsvermogen aan parkeergeld en kom met niets thuis wat ik ook niet online had kunnen bestellen. Dus dat reisbureaus omgevallen zijn, snap ik ook heel goed. Waarom bij een reisbureau zitten wachten tot iemand tijd voor je heeft, die vervolgens dezelfde zoekopdracht doet als jij achter je pc thuis kan doen, maar dan met een beperkt aanbod én hogere prijzen komt? Thuis kun je vluchten vergelijken, hotels boeken die een reisorganisatie niet in het assortiment heeft, dit vergelijken met een AirBnB, meteen je huurauto erbij boeken, en het kost je vaak nog minder ook.

Skyline 3023361 1280
Vakantie boeken? Kijk eens verder dan een pakketreis! Het kan je veel geld schelen

Maar vakanties worden nog steeds duur gevonden

We kunnen dus online boeken, en dat kan je geld besparen. Dat is ook mijn ervaring. Als ik bij een Tui of Neckermann kijk, heb ik, als ik naar een bepaalde plek wil, een paar keuzes. Hooguit 10, misschien 20 hotels. Vluchten staan vast, dus afwijkende reisduur wordt lastig.

Maar, als ik dan via een vergelijkingssite een losse vlucht zoek, dan kan ik vrijwel elke gewenste reisduur opgeven. Plus dat je dan een lijnvlucht boekt, die vaker op tijd is en minder vaak wordt gecanceld of omgeboekt. Als je dan een los hotel zoekt, dan kan het zijn dat je zomaar 10 keer zoveel hotels vindt. Echt! Geloof je met niet? Tijd voor bewijs :-)

Het kan echt goedkoper, die vakantie

Stel, ik wil na de feestdagen naar Dubai. Een week is lang genoeg, een dag meer of minder mag ook. Dus 6 tot 8 dagen daar zijn. Vliegen neemt ongeveer 6 à 7 uur in beslag, het ligt er dan aan of je bijvoorbeeld een nachtvlucht hebt of je je reisdagen moet tellen of niet. Ik ga kijken bij Tui: 21 resultaten. Ik weet waar ik wil zitten: JBR, dan blijven er 6 hotels over. En die kosten minimaal €1150… Ik kies Ocean View, een viersterrenhotel. Voor 8 dagen, vertrekken op 6 januari, betaal je €1237 per persoon. Dat is inclusief ontbijt. Heen vlieg je om 22.00u, dus je komt de volgende dag in de ochtend aan. Terug vlieg je om 15.00. Effectief heb je 6,5 dag daar waarvan je de eerste dag (aankomst) ook maar deels kunt tellen eigenlijk.

Even zelf een vergelijk maken: met Transavia boek je een vlucht, heen om 6:30 en terug om 17:30. Dit kost nog geen €300 per persoon. Dan mag het hotel dus €900 per persoon kosten. Daar kun je, ook in Dubai, echt een heel dik hotel boeken, dat is namelijk €1800 samen. Hetzelfde hotel kost in diezelfde periode, en dat is een dure tijd voor een vakantie naar Dubai, €1400. Dan heb je geen ontbijt. Ook je transfer moet je zelf regelen, maar er rijdt (goed) openbaar vervoer en taxi's zijn ook niet duur, dus voor een €25 ben je al een heel eind. Het scheelt je wel €400, daar moet je veel voor ontbijten wil je dat eruit halen!

Dat is dus onze eerste tip: bij pakketreizen ben je vaak duurder uit, heb je minder keuze én ongunstige vluchttijden. Los boeken kost vooraf misschien iets meer tijd, maar bespaart geld én je haalt alles uit je dagen en geld.

Barefoot 1985858 1280
Zon, zee, strand, het is voor ruim een kwart van de Nederlanders dit jaar niet weggelegd

Een kwart van Nederland gaat in 2019 niet met (zomer)vakantie

Maar, het trieste nieuws is dus dat zeker 28% van de Nederlanders dit jaar niet op vakantie gaat. Dat is ongeveer net zoveel als een jaar eerder. Alleen toen was voor 54% van deze groep het feit dat vakanties te duur zijn, de reden, en dat is dit jaar opgelopen naar 64%. Overigens wist 9% van de ondervraagden nog niet of ze op vakantie gingen, weet het Nibud te vermelden in het onderzoek.

Even terugrekenend komt het erop neer dat zo'n 18% van de Nederlanders een vakantie in 2019 te duur vindt, en dus niet gaat. Overigens betekent een vakantie voor dit onderzoek, een periode van minimaal 6 dagen aaneengesloten weg van huis zijn. Dus als je 10 weekendjes weg gaat per jaar, ga je voor het Nibud niet op vakantie.

Verschillen tussen de verschillende gezinssamenstellingen

Ga je kijken naar inkomensverschillen, dan is het niet verbazingwekkend dat men met een hoger dan modaal inkomen minder vaak een jaar vakantie overslaan dan modaal en onder modaal. Met een lager dan modaal inkomen gaat in 2019 52% niet op vakantie, met een modaal inkomen is dat 23% en met boven modaal blijft slechts 6% thuis.

Ook alleenstaanden blijven vaker huis dan gemiddeld, 54% gaat niet op vakantie. Van de stellen zonder kinderen is dit 19%, en bij gezinnen met kinderen is dit 22%. De overgrote meerderheid van degenen die wel op vakantie gaan, gaan wel maar eens per jaar (32% bij de kinderloze stellen, 35% bij de gezinnen).

Van degenen die op vakantie gaan, gaat het overgrote deel 1 tot 2 weken. Hierbij maakt het inkomen iets minder uit: 42% met een lager dan modaal inkomen gaat 1 tot 2 weken, bij modaal is dat 30% en bij degenen met een boven modaal inkomen is dat 37%. Ook 2 tot 3 weken geeft nog hoge percentages: 26% bij beneden modaal, 30% bij modaal en 36% bij hoger dan modaal.

Euro 427528 1280
Vakantiegeld, we geven het echt niet allemaal uit aan vakantie!

Wat doen we dan met ons (vakantie)geld?

Als we niet op vakantie gaan, wat doen we dan met ons vakantiegeld? Ook dat is onderzocht. Van degenen die eens per jaar vakantiegeld ontvangen, ziet 67% dit als een extraatje. Toch gaat niet iedereen hiervan dus op vakantie. Maar van degenen die maandelijks een deel vakantiegeld ontvangen, beschouwt 40% het als vast inkomen. Daar gaat het dus ook makkelijk mee op in de grote pot.

Ondanks dat het toch vooral als extraatje wordt gezien, en het de naam vakantiegeld heeft, geeft slechts 43% het hier ook daadwerkelijk (gedeeltelijk) aan uit. Een ander groot gedeelte, namelijk 38%, zet het op de spaarrekening (waarvan 30% het bewaart voor een vakantie). Nog eens 19% ziet het op de grote hoop verdwijnen. 18% gebruikt het voor het aflossen van schulden, 10% voor het inlopen van roodstaan op de rekening, ook 18% voor het doen van grote aankopen. Nog eens 13% geeft (een deel van) het vakantiegeld uit aan huishoudelijke uitgaven, en 12% houdt een deel achter de hand voor als het inkomen gaat dalen.

Alle percentages bij elkaar zijn hoger dan 100%. Dit komt omdat men meerdere antwoorden kon geven, omdat veel mensen blijkbaar meerdere uitgaven doen met het vakantiegeld. Je ziet overigens wel dat, hoe hoger het inkomen is, hoe vaker het vakantiegeld ook daadwerkelijk voor de vakantie gebruikt wordt (56% bij boven modaal, 30% bij onder modaal). Ook sparen zij meer (45% tegenover 28%). Bij het aflossen van schulden is het juist andersom (26% bij beneden modaal, 10% bij boven modaal), net als bij huishoudelijke uitgaven (19% tegenover 8%).

Camp 1163419 1280
Ook kamperen is vaak niet goedkoop, zeker niet in het hoogseizoen

Is ons vakantiebudget wel reëel?

Iets minder dan de helft van Nederland past het vakantiebudget aan op het vakantiegeld (44%). De rest doet dat niet. Van degenen die vaker dan één keer per jaar op vakantie gaan, betaalt slechts 26% dit allemaal van het vakantiegeld. Gemiddeld denken we €2500 uit te geven aan vakantie. Ongeveer een kwart denkt tussen de €1000 en €2000 uit te geven, 21% denkt tussen €2000 en €3000 uit te komen. 8% denkt voor €500 of minder klaar te zijn, 19% tussen €500 en €1000. In het totaal verwacht 23% meer dan €3000 uit te geven, waarvan 8% meer dan €5000 denkt kwijt te zijn.

De verschillen zijn dus groot. Ook hier zie je grote verschillen tussen de inkomensgroepen, en dat is logisch. Maar hoe reëel is een vakantiebudget van €1000 of minder? Vooral in de zomervakantie kan het wel eens een uitdaging worden om hier, met een gezin bijvoorbeeld, van op vakantie te gaan.

En ik kan me voorstellen dat dat ook meteen de reden is waarom er een grote groep is die zegt dat ze niet op vakantie gaan omdat het te duur is. Vooral mensen met een lager inkomen, leggen al van tevoren geld opzij om straks op vakantie te kunnen gaan. Deze groep mensen heeft vaak ook (een deel van) het vakantiegeld nodig voor andere uitgaven. Als zij zichzelf een budget hebben gegeven, en bij het boeken blijkt de vakantie veel duurder te zijn, dan is afhaken vaak de enige oplossing, denkt men.

Iedereen, in elke inkomensgroep, erkent wel dat een vakantie eigenlijk altijd duurder uitpakt dan van tevoren bedacht. Dit ligt dan vaak aan de uitgaven ter plekke. Op vakantie wil je niet elk dubbeltje om moeten draaien, dan gaat het toch vooral om zorgeloos genieten. En als dat niet kan, wat heeft een vakantie dan nog voor waarde?

Weinig geld, toch vakantie(gevoel)?

En toch, een vakantie hoeft niet altijd megaduur te zijn. Het ligt er ook aan waar je genoegen mee neemt, en hoeveel tijd je er van tevoren in wil steken. Zoals ik hierboven al liet zien, op een vakantie van €2500 kun je, binnen 10 minuten, al €400 besparen door zelf een vlucht en hotel te boeken. En ook voor de kleinere portemonnee kun je op die manier geld besparen.

Zo kun je er aan denken om bijvoorbeeld een tent of caravan van iemand te lenen en op kortere afstand (dus niet in Zuid Frankrijk) een leuke (mini)camping te zoeken. Als je dan ook voor je eigen eten zorgt in plaats van uiteten, dan bespaart je dit een behoorlijke smak geld. In de natuur kun je veel (gratis) leuke dingen doen, en kinderen zullen dit ook geweldig vinden. Soms heb je niet meer nodig!

AirBnB kun je gebruiken om een (goedkope) slaapplek te vinden, maar je kunt, als je een koopwoning hebt, tijdens jouw vakantie ook jouw huis aanbieden op AirBnB. Dan heb je inkomsten terwijl je op vakantie bent! Let wel op de regels. Met huizenruil kun je, in ruil voor jouw huis, ergens anders verblijven. Gratis. Degene in wiens huis jij bent, past dan in de tussentijd op jouw huis.

Maak een rondje langs familie en vrienden: wie heeft er een slaapplaats over op de vakantiebestemming? Mag jij daar een paar dagen crashen? Zij hebben er dan toch al voor betaald, jij hoeft alleen je vervoer te betalen. En ga je met de auto: onderweg tanken is goedkoper dan hier in Nederland in ieder geval. In Oost-Europa is trouwens alles goedkoop, voor een voordelige vakantie kun je beter die kant uit dan naar Spanje bijvoorbeeld.

En zo kun je, met een beperkt budget, er misschien toch een weekje of wat tussen uit. Want vakantie is wél goed voor je.

Afbeelding1 1
Vegas on a budget? Wij gaan kijken of dat kan!

Goedkoop naar Las Vegas? Ook dat kan!

TheGreatOne heeft zichzelf als doel gesteld om komend najaar met een beperkt budget naar Las Vegas te gaan. En met beperkt, bedoelt ie ook echt beperkt. Het liefst gratis, maar dat zit er niet in. Alhoewel, laat het maar aan Arminius over om overal en nergens wat geld los te lullen ;-)

Ook ikzelf heb me als doel gesteld om dit jaar niet te veel uit te geven aan de vakantie. Daarbij is denk ik de grootste uitdaging dat wij niet alleen Vegas meepakken, maar dat we van tevoren een roadtrip door Californië gaan maken. Ik ben al een eindje op weg. Zo verkocht ik mijn schrijverskunsten aan Onetime…. De vluchten zijn wel het duurste van de trip denk ik. €1200 voor twee personen, dat is inclusief bagage. Heen op LA, terug vanaf Las Vegas (verschillende luchthavens zijn altijd duurder dan één dezelfde), allebei met één tussenstop (drukt de kosten weer een beetje).

In LA mogen we bij vrienden slapen (handig om mensen te kennen), dus geen hotelkosten daar. Onderweg natuurlijk wel, maar als je maar lang genoeg weet waar en wanneer je wil gaan, komen er vanzelf aanbiedingen op je pad. Een lijstje:

  • Hotel Monterey (onderweg van LA naar San Francisco), Super 8 by Wyndham €80
  • Hotel San Francisco (midden op Lombart Street), Seaside Inn €143
  • Hotel San Jose (bij Silicon Valley), Wyndham Garden €130
  • Hotel Yosemite Park, Sierra Meadows €143
  • Hotel Sequoia Forrest, Kern Riverfront Lodge €100

En dan zijn we al weer in Las Vegas! En daar boekte ik 6 nachten en betaalde in het totaal nog geen €100 :-) Hoe, dat lees je in één van mijn ervaringsverhalen! Verder hebben we natuurlijk een auto nodig. Ik was tevreden met een SUV, maar daar dacht vriendlief anders over: een Mustang moest het worden. Ik vond dat, met €1000, te duur. Tot ik een uitnodiging kreeg voor korting, toen kostte die Mustang nog €800. Ja, nog veel geld, en een SUV is inderdaad nog goedkoper, maar toch weer €200 bespaard én een tevreden man naast me, dat is ook wat waard.

En wat gaan de Onetimers deze zomer allemaal doen?!

on air